Hem » Framgång för Mercedes när Verstappen vann Frankrike GP 2022
Svart-Mercedes-med-bilens-marke

Framgång för Mercedes när Verstappen vann Frankrike GP 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Formel 1 säsongen fortsätter att bjuda på härliga och oförutsägbara race. Idag var det återigen dags för oväntade händelser när Max Verstappen vann Frankrike GP 2022 efter att Charles Leclerc snurrat av i ledningen.

Samtidigt var Mercedes på hugget och de lämnar Paul Ricard med sitt bästa resultat för säsongen. Hamilton och Russell kom topp 3 efter att den sistnämnda tog sig förbi Perez när omstarten gick efter den virtuella säkerhetsbilen.

Resultat i Frankrike GP 2022

Nedan följer slutresultatet från tävlingen på Paul Ricard 2022. Fyra bilar tog inte målflaggan.

 1. Verstappen
 2. Hamilton
 3. Russell
 4. Perez
 5. Sainz
 6. Alonso
 7. Norris
 8. Ocon
 9. Ricciardo
 10. Stroll
 11. Vettel
 12. Gasly
 13. Albon
 14. Bottas
 15. Schumacher
 16. Zhou
 17. Latifi (DNF)
 18. Magnussen (DNF)
 19. Leclerc (DNF)
 20. Tsunoda (DNF)

Leclerc tappade bilen – och segern i Frankrike GP 2022

Max Verstappen var favorit hos spelbolagen inför Frankrike GP 2022. Men efter lördagens kval på Paul Ricard hade Ferrari skapat bästa möjliga scenario för Leclerc att vinna racet, givet att Sainz hade sin bestraffning för motorbytet.

Monegasken startade från pole position och han kom av linjen väldigt fint och ledde racet. Men när DRS tilläts efter 3 varv byggde Verstappen upp en redig press på Leclerc och det såg ut som att Max skulle ta sig förbi.

Leclerc lyckades försvara sig och han ledde när Verstappen gick i depå för att byta sina gula medium till hårda vita F1 däck.

Strax därefter inträffade katastrofen.

Leclerc tappade helt enkelt bilen och kraschade bort sig. Det inträffade när han var helt ensam och ohotad på banan. Därmed satte han med högsta sannolikhet punkt för årets strid om att ta sig in på listan över världsmästare i Formel 1.

Max Verstappen tog sig upp i ledningen när de bilarna som var framför honom passade på att gå i depå under den följande säkerhetsbilen. Därifrån var det aldrig något snack om saken och holländaren kunde ohotat ta segern som Leclerc tappade.

Dubbel Mercedes på podiet

Inför helgen och Frankrike GP 2022 var det många som pratade om att Paul Ricard skulle vara Mercedes bästa chans att vinna ett race i år. Så såg det inte ut efter kvalet där båda bilarna var långt efter.

Men att tävla i race och att köra snabbt över ett varv i kval är två skilda saker. Det syntes idag.

När möjligheten gavs var Mercedes där och tog sig åter igen upp på podiet. Men för en gångs skull var det med båda bilarna och de gjorde det på egen merit.

Visserligen startade Sainz från det sista startledet. Men Hamilton passerade Perez på skicklighet i inledningen och körde sedan ifrån mexikanen. Senare i racet krigade sig Russell upp genom fältet och tog sig även han förbi Sergio Perez i en kamp på banan.

Därmed finns det goda skäl för Mercedes att fira ikväll, innan de vänder blickarna mot det sista racet inför sommaruppehållet i Budapest.

Toppen blir allt tydligare

En snabb blick på VM-tabellen visar vilka som är de fem ledande stallen i år. Inledningsvis såg både Haas och Alfa Romeo intressanta ut men tyvärr visar siffrorna att de har fallit efter.

Tabellen speglades i dagens resultat där topp 5 platserna tillföll de tre främsta stallen. De följdes av Alonso, Norris, Ricciardo och Ocon i Alpine och McLaren.

Det var glädjande för hemmafansen som fick se Alpine och Ocon rycka upp sig efter en halvdan prestation i kvalet. Fransmannen var i och för sig inblandad i en kollision med Tsunoda som förstörde japanens race.

Men trots sin 5 sekunders bestraffning körde Ocon upp sig och bidrog till att Alpine tog sig upp på färde plats i VM.

Fortsatt poängchans för Haas och Alfa

Visserligen kan Haas och Alfa Romeo blanda sig i striden om fler poäng, men det blir allt mer segmenterat i termer av vilka stall som faktiskt är bra vecka in och vecka ut.

I och med att Alonso knep sjätteplatsen och Russell körde förbi Perez och slutade trea landade dessutom båda mina speltips som jag levererade inför helgen. Det känns bra men från ett sportsligt perspektiv får vi hoppas att Haas och Alfa kan hoppa tillbaka och slåss om platserna bakom topp 3 stallen.

Även Aston Martin fortsätter att ta tillfällen när de ges. Idag var det Stroll som i tystnad bärgade en poäng till stallet. Krack satt troligtvis med andan i halsgropen i sista kurvan när Vettel var sugen på att bli den bästa av teamets två förare för dagen, men Stroll höll undan och bärgade poäng som förstärkte Williams plats i botten.

Fortsatt tungt för AlfaTauri i Frankrike GP 2022

Det var två stall som inte hade en rolig dag på jobbet. Haas var det ena som trots en fin uppkörning inledningsvis av Magnussen lämnade Frankrike GP 2022 med dansken som DNF och Schumacher på 15:e plats.

Ett annat stall som inte hade en rolig tävling på Paul Ricard var AlphaTauri. Tsunoda hade en bra startposition, men efter kontakten med Ocon var hans race i princip över. Visst, han fortsatte men till slut var han tvungen att bryta och kamerabilderna visade tydliga skador på chassit.

Hans franska stallkamrat Gasly hade inte heller någon rolig dag i sitt hemmarace. Han slutade 12:a och var i aldrig i närheten av att plocka hem några pinnar till stallet.

Med tanke på att han såg skaplig ut under fredagsträningarna lär han vara besviken med hur helgen utspelade sig.

Ungerns GP väntar efter Paul Ricard

Stallen och förarna har inte någon lång vila. Redan nästa helg är det dags för nästa race då F1 besöker Ungern. Ifjol var det en riktig spännande och inte minst stökig tillställning.

Valtteri Bottas orsakade en stor krasch i starten som öppnade dörren för Esteban Ocons första racevinst i karriären. Dramatiken fortsatte även efter racet. Aston Martin lyckades inte pumpa ut tillräckligt med bränsle ur Vettels bil efter att tysken hade slutat tvåa. Därmed diskvalificerades tysken.

Förhoppningsvis kan racet nästa helg i Ungern bli intressant och bjuda på nya oväntade händelser. Det vore kul om en ny förare kunde bestiga pallen med tanke på att bara sju förare har slutat topp tre i de inledande tolv racen för året.

Håll ögonen öppna och besök F1 Sverige i veckan. Vi kommer att erbjuda dig nya heta speltips inför Ungern Grand Prix 2022 och TV-tider så att du inte missar något av det sista racet innan sommaruppehållet.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese