Hem » Vad Väger en F1 Bil? Vikt på Olika Delar 2024 (Lista)

Vad Väger en F1 Bil? Vikt på Olika Delar 2024 (Lista)

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Vad väger en F1 bil egentligen under säsongen 2024? Det är en vanlig fråga och den är högst relevant eftersom tyngden på Formel 1 bilar påverkar prestationen. När marginalerna i kvalet ibland är så små som tusendelar kan några få extra gram på racingbilen fälla avgörandet.

Nästan alla F1 team hade problem med hur de skulle nå minimivikten förra året – inte minst under inledningen. Därför användes flera olika knep för att hyvla av onödiga kilon.

Läs vidare för att lära dig mer om en F1 bils vikt och hur stallen går tillväga för att göra bilen så lätt som möjligt. Du får dessutom insikt i vilka regler som styr vad bilen och föraren tillsammans minst måste väga.

Vad väger en F1 bil 2024?

2024 är minimivikten för en Formel 1 bil 798 kilo. Den lägsta tillåtna vikten för en Formel 1 bil framkommer i regelboken som FIA utformat.

Givetvis finns det inget som säger att racingfordonen inte får vara tyngre, men det är inte önskvärt för stallen. Inför säsongen 2022 ökade minimivikten med 43 kilo jämfört med säsongen 2021.

En av de främsta anledningarna var att F1 däcken blev större och tyngre. Det var den sjätte säsongen i rad som vikt adderades till bilarna.

Ytterligare ett skäl till att bilarna väger alltmer i takt med att tiden går är att säkerheten förbättras. Exempelvis adderade skyddsfunktionen Halo.

Det är en metallbåge som skyddar förarnas huvud och den väger cirka sju kilo. Trenden såg ut att brytas 2023 när minimivikten skulle ha sänks med två kilo från 798 kilo till 796 kilo.

Man kan tycka att det låter som en försumbar skillnad – men är det verkligen så? Med tanke på att stallen skrapade av färg för att spara vikt ifjol så är minskningen signifikant.

Dessvärre avslogs förslaget om att reducera minimivikten i sista stund. Därmed förblev minimivikten 798 kilo även säsongen 2023.

Trots att bilarna inte blir lättare kan vi, tack vare de effektivare motorerna, förvänta oss snabbare kval även framöver. Det kan medföra ännu mer wow-ögonblick för oss som följer förarna via ombordkamerorna.

Lista med delar som räknas mot minimivikten i Formel 1

Formel 1 bilar utgörs av flera olika, ofta väldigt komplicerade delar. Dessa väger givetvis olika mycket och de är olika värdefulla. Nedan återfinns en lista med vikten för olika delar på en Formel 1 bil 2024.

 • Motor (Power Unit) – 150 kilo
 • Framvinge – 10 kilo
 • Halo – 7 kilo
 • Ratt – 1,3 kilo
 • Växellåda – 40 kilo

Källa: Autosport

Så kan stallen påverka vad en F1 bil väger

Många stall hade problem under inledningen av det nya reglementet. De hade svårigheter att bygga en Formel 1 bil som nådde ner till minimivikten, 798 kilo.

Det påverkar bilens prestanda och gav konkurrensfördelar till dem som lyckades bäst. Alfa Romeo drog stor nytta av att ha en lätt bil och säkrade en klar majoritet av sina VM-poäng under säsongsinledningen.

Men – vad gjorde konkurrenterna för att komma ifatt? Hur åt de in på den svenska F1 föraren Marcus Ericssons före detta arbetsgivares försprång?

Williams skrapade av färg

För ögat stod Williams för det tydligaste exemplet på viktsparande handlingar. De skrapade bort färg på bilen vilket blir väldigt tydligt för åskådarna.

Färgen på bilen väger ungefär sex kilo. Det framkom i en intervju med Saubers Beat Zehnder.

Sex kilo är en klar ökning från de 1,5 kilo som bilarnas färg tidigare vägde enligt AlphaTauri. Genom att avlägsna färg kunde stallet vinna prestanda på bekostnad av utseendet.

Hur mycket väger en F1 bil fulltankad?

En annan aspekt som stallen kan arbeta med är att optimera mängden bränsle som de tar med sig ut i tanken. Inför kvalen vet vi att alla strävar efter att ha en så lätt bil som möjligt.

Under en tävlingsdistans kan det vara bra att ha lite extra bränsle. Det innebär att det finns marginal för kontrollen efter racet.

Annars riskerar bilen att bli diskvalificerad från tävlingen. Den läxan fick Aston Martin och Sebastian Vettel lära sig den hårda vägen i Ungern GP 2021.

Bränsletanken på en Formel 1 bil rymmer upp till 110 liter E10 bränsle. Men genom strategisk körning och lägre bränsleförbrukning kan F1 bilens vikt minskas genom mindre bränsle i tanken.

Vad väger en F1 bil med föraren?

Förarna kan också bidra till att reducera tyngden på olika sätt. Ibland hör vi hur förare kör utan vattenflaska för att spara kilon.

Det andra sättet är att helt enkelt minska sin kroppsvikt genom träning och kost. Dagens F1 förare är väldigt atletiska och de flesta väger inte särskilt mycket.

För att försöka reducera den kroppsviktens inverkan på bilens totala vikt har F1 infört en regel. Den innebär att föraren och stolen tillsammans inte får väga mindre än 80 kilo.

Skulle föraren vara lättare adderas en vikt under sätet för att kompensera och skapa jämnare förutsättningar för de tävlande. Regeln infördes inför säsongen 2019.

Varför väger sig Formel 1 förare efter racet?

Du kan ha sett förarna i TV-sändingen efter racet när de går in i ett rum och väger sig innan de går upp på podiet. Det finns flera anledningar till att den processen måste genomföras.

Från ett sportsligt perspektiv är det viktigt att kontrollera förarnas vikt. Anledningen är att den räknas gentemot minimivikten för bilen.

Genom att veta hur mycket föraren väger kan FIA säkerställa att vikten under stolen tillsammans med föraren mötte kravet på 80 kilo.

Därutöver är det viktigt från ett hälsoperspektiv att veta hur mycket vätska som har förlorats under racet. Under ett race kan förarna förlora kopiösa mängder vätska och därmed måste vätskebalansen återställas.

Förarna förlorar ibland mer än 3 liter vätska under racen. Vätskeförlusten är värst i tävlingar med höga temperaturer såsom i Singapore.

Så mycket tyngre har bilarna blivit under 2000-talet

Att fjolårets F1 bilar var de tyngsta någonsin är inte någon större överraskning. Bilarna har systematiskt blivit tyngre de senaste åren och i år ser vi ett trendbrott.

Skälet till att svaret på frågan “vad väger en Formel 1 bil?” har ökat systematiskt beror på flera olika saker. Bland annat:

 • Nya F1 motorer
 • Adderade säkerhetsaspekter likt halo
 • Viktkrav på förare
Vad-väger-en-F1-bil-under-olika-säsonger
Graf som visar hur Formel 1 bilarna har blivit tyngre varje år

Mellan 2008 och 2021 blev F1 bilarna 36 procent tyngre. Förändringen har skett gradvis.

Varje år har bilarna antingen blivit tyngre eller så har vikten förblivit oförändrad.

2008 var den lägsta vikten en F1 bil fick ha för att godkännas för tävling 585 kilo. 2022 är motsvarande siffra 798 kilo.

Vill du lära dig mer om tekniska aspekter som rör Formel 1 bilar? Varför inte spana in min artikel om DRS funktionen?

Vad väger en F1 bil 2024?

Minimivikten för en Formel 1 bil 2024 är 798 kilo. Länge var det tänkt att minimivikten skulle minska med 2 kilo, men så blev det inte.

Kan en lätt förare ge en konkurrensfördel?

För att förarens vikt inte ska ge en konkurrensfördel finns det en regel som säger att föraren och stolen tillsammans måste väga 80 kilo. Lättare förare har därför bara en fördel gentemot konkurrenter som väger mer än 80 kilo.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

2 reaktioner på ”Vad Väger en F1 Bil? Vikt på Olika Delar 2024 (Lista)”

  1. Hej Micke,

   Jag vet faktiskt inte vad stolen väger, men föraren plus stolen och den extra vikten ska tillsammans väga 80 kilo. Men, Hülkenberg väger mest av alla F1 förare med 78 kilo. Så troligtvis väger inte stolen särskilt mycket, gissningsvis någonstans runt 2 kilo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 19 =