Hem » Scuderia Ferrari F1 stall har flest konstruktörstitlar

Scuderia Ferrari F1 stall har flest konstruktörstitlar

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-03-03

Du behöver inte vara särskilt intresserad av Formel 1 för att ha hört talas om Scuderia Ferrari F1 stall, eller bara Ferrari. Bilmärket som producerar lyxiga sportbilar är nästan synonymt med sporten och det är alla förares dröm att få köra för det röda F1 stallet. Det förklaras av de otroliga framgångarna som stallet har skördat under sin långa och ärofyllda historia.

Tyvärr har stallet under 2010- och 2020-talet varit något av en slumrande jätte som inte har lyckats leva upp till sitt rykte. Den senaste gången de vann förar-VM var 2007 med den ikoniska finska fören Kimi Räikkönen. Det efterföljande året vann de sin senaste konstruktörstitel.

Detta till trots är Scuderia Ferrari ett av de mest populära Formel 1 stallen av samtliga. Varje år råder det fullkomlig hysteri när F1 kalendern gör sitt årliga besök på stallets hemmabana i Monza.

Läs vidare för att lära dig mer om Ferrari F1 stall, dess historia, personal och mycket mer.

Vad betyder Scuderia Ferrari F1 stall?

Innan vi dyker djupare i Ferrari som racing team ska vi reda ut en vanlig fråga, ”Vad betyder Scuderia Ferrari?”. För personer som inte är bekanta med sporten, eller med det italienska språket, faller sig frågan naturlig.

Ett första antagande kan vara att ordet Scuderia är en sponsor eller liknande. Det är inte ovanligt att Formel 1 lag har en namnsponsor. Exempelvis heter en av de främsta rivalerna till årets upplaga av stallet, Red Bull, officiellt ”Oracle Red Bull Racing”.

Men Scuderia är inte en sponsor till världens mest framgångsrika F1 stall.

Scuderia är ett italienskt ord. Översättningen är stall.

 • Scuderia Ferrari betyder Ferrari Stall

Med det ur vägen kan vi gå vidare och titta över det framgångsrika stallets historia.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Kort om Ferraris historia

Ferrari F1 stall gjorde debut i det första Formel 1 racet som någonsin arrangerades 1950 i Monaco. Sedan dess har Scuderia varit en del av F1 racekalendern varje år och det är delvis därför som stallet är så ikoniskt och starkt förknippat med sporten.

Det skulle dock dröja till 1951 innan den racingteamet med den stegrande hästen tog sin första vinst. Den argentinska föraren Jose Froilan Gonzales rattade hem vinsten den 14 juli i en Ferrari 375 F1. 70-års jubileet firades med en uppvisning på Silverstone 2021.

Scuderia Ferrari F1 stalls första VM titel

Under 50-talet tog Ferraris förare sina första individuella VM-titlar. Men det skulle dröja längre än så före stallet bärgade den första i en lång rad av konstruktörstitlar.

Året var 1961 då de två F1 förarna Phil Hill samt Wolfgang von Trips tillsammans skrapade ihop tillräckligt med poäng för att lyfta pokalen. Den förstnämnda vann även förar-VM samma år.

Säsongen innehöll totalt åtta race i åtta olika länder.

 • Monaco
 • Nederländerna
 • Belgien
 • Frankrike
 • Storbritannien
 • Tyskland
 • Italien
 • USA

I de åtta racen Scuderia Ferrari stod som segrare vid fem tillfällen.

Stallets första konstruktörs-VM titel sammanföll med den första gången då endast en leverantör tillhandahöll F1 däck till tävlingarna. Det var Dunlop som hade uppdraget efter att Firestone drog sig ur efter 11 säsonger.

Ferraris andra VM-titel

Nästa gång stallet skulle vinna konstruktörs-VM var 1964 då racekalendern var 10 race lång. Även under denna säsong var det Dunlop som tillhandahöll racedäcken, men föraruppsättningen hade förändrats. Det var det Italienaren Lorentzo Bandini och britten John Surtees som rattade racingbilarna.

Ferrari F1 stall skördade framgångar på 70-talet

Efter säsongen 64 skulle det dröja mer än ett decennium före Italiens stolthet åter bärgade en VM-titel på konstruktörssidan. Men när det väl lossnade så kom framgångarna på rad.

Med en av historiens mest högaktade förare och senare Mercedes ikon, Niki Lauda, i bilen vann Ferrari mästerskapet tre år i följd. Detta inträffade 1975 – 1977. Under dessa år blev Lauda världsmästare två gånger.

Därefter bröt Lotus som körde med en av många svenska F1 förare, Ronnie Peterson och Mario Andretti vinsttåget 1978 före Ferrari återigen bärgade titeln 1979. Denna gång med Jody Scheckter som världsmästare på förarsidan.

Vinster under 80-talet för Scuderia Ferrari

80-talet var inte en lika stor framgångssaga för det mest framgångsrika stallet i F1s historia. Uppstickaren Williams F1 stall skördade stora framgångar likväl som McLaren.

Detta till trots så bärgade Ferrari två konstruktörstitlar under decenniets tidigare del, 1982 och 1983. Dessa innebar dessvärre inte några världsmästartitlar på det individuella planet för stallets förare.

Efter de två åren skulle en mörk period påbörjas då Ferrari som stall inte var lika konkurrenskraftigt som tidigare. 15 år skulle komma att passera innan det återigen var dags att ta med sig Formel 1 pokalen till stallets bas, Maranello.

En framgångssaga som det pratas om än idag

Som stall behövde Ferrari göra något för att återkomma till sina glansdagar. Lösningen blev att värva en numera legendarisk tysk F1 förare, Michael Schumacher. Han hade vunnit två individuella titlar i Benetton under säsongerna 1994–95 och han var således världsmästarmaterial.

Det var dock inte förens den legendariska tyskens fjärde säsong som titeltorkan bröts. Men väntan var värd att genomlida.

Säsongen 1999 vann Ferrari återigen konstruktörsmästerskapet i Formel 1.

Det innebar en efterlängtad mästartitel, en titel som hade lyst med sin frånvaro sedan 1983. Med andra ord var det en väntan på 16 år som var över.

Dock fick Schumacher se sig besegrad av en av många framgångsrika finska Formel 1 förare, Mika Häkkinen i McLaren F1 stall.

Titeln 1999 följdes upp med en rad konstruktörs, likväl som förar titlar under följande säsonger.

 • 2000
 • 2001
 • 2002
 • 2003
 • 2004

Det var först under 2005 som stallet förlorade titeln till Renault, nuvarande Alpine F1.

Ytterligare två konstruktörstitlar för Ferrari F1 stall

Under 2005 och 2006 fick Ferrari se sig besegrade av Renault och Fernando Alonso. Men under 00-talets senare del skulle ändå två VM-titlar adderas till pokalhyllan.

En framgånskrik finsk F1 förare, Kimi Räikkönen vann förar-VM under säsongen 2007. Det var den senaste gången en Ferrari-förare blev F1 världsmästare.

Under 2008 räckte de två förarna, Filipe Massa och tidigare nämnda Kimi inte ända fram i det individuella sammanhanget. Ändå lyckades Ferrari bärga sin 16:e VM titel på konstruktörsnivå.

Det är den senaste i raden av segrar som det framgångsrika stallet har radat upp. Sedan dess har de dock fått se sig besegrade av uppstickare likt Brawn, Red Bull och Mercedes F1 stall.

Framstående förare i Ferrari F1 stall

Ferrari F1 stall har inte bara varit framgångsrika i termer av att vinna konstruktörs-VM och bygga ett oerhört starkt varumärke i Formel 1.

De har även varit hem till några av de mest karaktäristiska och skickligaste förarna sporten någonsin har sett.

Alla har visserligen inte lyckats vinna med stallet från Maranello, men de kan vara väl värda att nämnas i sammanhanget. Eller vad sägs om namn som:

 • Fernando Alonso
 • Sebastian Vettel
 • David Coulthard

Två av dessa, Alonso och Vettel, har båda vunnit förar-VM i andra stall.

I Alonsos fall rör det sig om de två titlarna med Renault som bröt Ferraris långa segersvit 2005–2006. När han vann titeln 2005 blev han den yngsta F1 föraren någonsin att vinna förar-VM.

Vettel-i-Red-Bull-innan-han-blev-en-forare-i-Scuderia-Ferrari-F1-stall
Vettel i Red Bull

Titeln som yngsta förare någonsin övertogs av Sebastian Vettel när han vann titeln under det sista racet under 2010 i Red Bull. Han innehar fortfarande den titeln, trots Max Verstappens ringa ålder då han vann 2021.

Förarna som har vunnit VM i Ferrari F1 stall

De tidigare sektionerna av denna text avslöjar de flesta förarna som har vunnit de individuella titlarna med Ferrari. Men de tål att upprepas eftersom det är en stor bedrift.

Nedan återfinns en komplett lista med alla Formel 1 förare som har lyckats med det som de flesta drömmer om, att vinna VM med den stegrande hästen från Italien. Totalt rör det sig om 9 namn som tillsammans har bärgat 15 titlar:

 1. Alberto Ascari – 1952 & 1953 – Italien
 2. Juan Manuel Fangio – 1956 – Argentina
 3. Mike Hawthorn – 1958 – Italien
 4. Phil Hill – 1961 – USA
 5. John Surtees – 1964 – Storbritannien
 6. Niki Lauda – 1975 & 1977 – Österrike
 7. Jody Scheckter – 1979 – Nederländerna
 8. Michael Schummacher – 2000 – 2004 – Tyskland
 9. Kimi Räikkönen – 2007 – Finland

Nuvarande förare i Scuderia Ferrari

Inför säsongen 2021 offentliggjorde Ferrari att de valt att ha en väldigt ung förarduo. Det var ett avsteg från den traditionella strategin.

De två personerna som har valts ut för att föra Ferrari tillbaka till toppen har ett väldigt högt anseende av likväl fans, journalister som dem som faktiskt arbetar inom Formel 1.

Samma föraruppsättning gäller inför säsongen 2024. De två förarna är:

Charles-Leclerc-i-Scuderia-Ferrari-F1-stall-klader
Charles Leclerc – En av två Ferrari förare

Reservförare i Ferrari 2022

Skulle någon av Leclerc och Sainz bli sjuk, skadad eller av annan anledning inte kunna köra Ferraribilen under den kommande säsongen finns det duktiga ersättare att kalla in. Ferrai F1 stall har tillgång till flera duktiga förare som kan bidra om så krävs.

De kan exempelvis kalla upp Antonio Giovinazzi som har flera års erfarenhet av att köra för Sauber. Dessutom har de den före detta tvåan i F2, Robert Shwartzman samt nuvarande löftet Oliver Bearman tillgägnliga.

Sponsorer till Ferrari F1 stall

Ferrari har flera viktiga sponsorer, eller partners. Dessa betalar stora summor för att synas på bilen, kläderna och i andra sammanhang tillsammans med stallet.

De flesta av dem har haft långtgående avtal och att se dem tillsammans med F1s mest framgångsrika stall är naturligt.

Det rör sig bland annat om:

 • Shell
 • Santander
 • VGW Play
 • Peroni

Summering: Scuderia Ferrari Formel 1 team

Låt oss nu koka ner det mest framgångsrika stallet i Formel 1 historien i några lättöverskådliga punkter. Det ger dig en enkel överblick över Ferrari F1 lag som du kan lita på.

 • Ferrari har vunnit konstruktörs-VM vid 15 olika tillfällen
 • Det är 9 förare som har vunnit förar-VM medan de kört för Ferrari
 • Stallet har sin bas i Italienska Maranello, Modena
 • Frédéric Vasseur är stallchef
 • Teknisk direktör är Enrico Cardile

FAQ Ferrari F1 stall

Hur många gånger har Ferrari vunnit VM?

Ferrari har 15 konstruktörstitlar.

Hur många förare har vunnit VM med Ferrari?

9 förare har vunnit förarmästerskapet med Ferrari.

Vad betyder Scuderia?

Scuderia är italienska och betyder stall.

När vann Ferrari konstruktörs-VM senaste?

Senaste gången Ferrari vann konstruktörs-VM var 2008.

Vem var den senaste föraren att vinna förar-VM med Ferrari?

Kimi Räikkönen vann förar-VM med Ferrari 2007.

Vilka kör för Ferrari?

Charles Leclerc och Carlos Sainz kör för Ferrari.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese