Hem » Charles Leclerc: Flickvän, Lön och Pratade Språk

Charles Leclerc: Flickvän, Lön och Pratade Språk

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-16

Charles Leclerc är en F1 förare från Monaco som bemästrar flera olika språk, har bra lön och han dejtar en tjej från samma lilla kungadöme som sig själv. Han gjorde debut i F1 i Sauber, nuvarande Alfa Romeo, där han var stallkamrat med den senaste av våra svenska Formel 1 förare, Marcus Ericsson.

Leclercs karriär har varit relativt framgångsrik och han tog många med häpnad när Ferrari valde att satsa på honom i ung ålder. Men kanske ligger talangen i familjen, något vi strax återkommer till.

Tack vare att han tidigt blev en del av Ferraris juniorprogram bemästrar han inte bara sitt modersmål utan han talar fler språk än franska flytande.

Läs vidare för att lära dig mer spännande kuriosa om Charles Leclerc, en av de klarast lysande stjärnorna på F1 himmelen som tävlar för det legendariska Scuderia Ferrari stallet.

 • Leclercs väg till F1
 • Charles Leclercs relation till Jules Bianchi
 • Charles Leclercs F1 lön
 • Kvinnan som titulerar sig Charles Leclercs flickvän
 • Vilka språk monegasken bemästrar

Basfakta om Charles Leclerc

 • Nuvarande stall: Ferrari
 • Antal racevinster 5
 • Antal pole positions: 18
 • Födelseort: Monte Carlo
 • Födelseår: 1997

Charles Leclerc och Formel 1

Precis som så många andra förare i F1 började Charles Leclerc sitt äventyr inom motorsport med gokart. Under sin barndom vann han det franska PACA mästerskapet vid tre tillfällen, 2005,2006 och 2008.

Snabbspola framåt till 2014. Då gjorde monegasken debut i formelracing. Det skedde genom ett samarbete med det brittiska stallet Fortec som signade upp honom för att tävla i Formula Renault 2.0 Alps.

Under sitt förstas år i formelracing tog Charles Leclerc sju pole positions och han bärgade en dubbelseger på Monza. Där skulle han fem år senare ta en omdiskuterad vinst efter att ha hållit emot en framstormande Lewis Hamilton och bärga Ferraris första hemmaseger sedan 2010.

Monaco-staden-där-Charles-Leclerc-vaxte-upp
Monaco på Medelhavets norra kust

Via F3 och F2 till Formel 1

Under åren 2015 till 2016 var Charles Leclerc ett namn som tillhörde F3. Han tävlade bland annat mot svensken Felix Rosenqvist och italienaren Giovinazzi.

Han representerade två olika stall under de två säsongerna. Först tävlade han för nederländska Van Amersfoort Racing. Därefter körde han för ART med vilka han bärgade titeln 2016.

Leclerc fick chansen som testförare i F1

Samma år blev han även utsedd som en av deltagarna i Ferraris juniorprogram. Det medförde stora möjligheter. Inte minst eftersom han fick agera utvecklingsförare hos Haas samt Ferrari.

Under säsongen 2017 fick han dessutom chansen att höra hela fyra framträdanden under den första av de två fredagsträningarna i Sauber. Bland annat fick Marcus Ericsson ge plats för Charles Leclerc i Malaysias första träning.

En säsong i F2 2017

Det dröjde bara en vecka mellan det att monegasken Leclerc tog sin titel i F3 till dess att Perma Racing offentliggjorde att han skulle tävla för dem i F2 den kommande säsongen.

Säsongen 2017 tävlade flera andra förare som figurerar i F1 2022, bland annat de två Williamsförarna Latifi samt Albon. Vistelsen i F2 skulle visa sig bli kort men framgångsrik.

Leclerc vann F2 mästerskapet 2017 med 282 poäng.

Charles Leclerc gjorde F1 debut 2018 i Sauber

Under sitt första år i Formel 1 körde Chalres Leclerc tillsammans med Marcus Ericsson i Sauber. Och hans prestation imponerade på både fans, experter och dem som jobbar inom F1, inte minst på Ferraris ledning.

Han tog sina första poäng i Azerbajdzjans GP på stadsbanan där han slutade på sjätteplats. Det var en imponerande prestation sett till materialet.

Men det var inte de ända poängen som Charles Leclerc skulle bärga i sin debutsäsong.

När säsongen summerades hade han samlat ihop 39 poäng och han avslutade sitt enda år i Sauber med tre raka sjundeplaceringar. Samma år fick Ericsson bara ihop 9 poäng vilket visade hur pass stark Leclercs säsong var med tanke på svenskens erfarenhet.

Mitt under säsongen 2018 offentliggjorde Ferrari att de skulle ändra sin föraruppställning inför den följande säsongen. Leclerc skulle få chansen att köra bredvid Sebastian Vettel.

Samtidigt värvade Sauber Alfa Romeo Kimi Raikkönen vilket innebar att de två förarna bytte säte med varandra.

Charles Leclerc på Monza - illustration av AI

Två vinster första året för Ferrari

Under den första säsongen i Ferrari körde Charles Leclerc ett riktigt konkurrenskraftigt material jämfört med den Sauber som han och Ericsson kört under det föregående året.

Leclerc gjorde bra ifrån sig och han tog sin första racevinst efter sommaruppehållet när Formel 1 cirkusen besökte klassiska Spa i Belgien.

Han följde upp prestationen med att säkra segern i Italiens Grand Prix inför hemmafansen som jublande såg hans batalj med legendaren Sir Lewis Hamilton.

Charles-Leclerc-pa-pallen-i-Monza
Prispallen efter racet på Monza 2019

Samma säsong to Vettel enbart en seger. Den bärgade han i Singapore under racehelgen som följde upp efter Leclercs dubbla segrar. Men det var inte tillräckligt för att hålla ungtuppen bakom sig i förar-VM.

Under sitt första år i Ferrari skrapade Charles Leclerc ihop 264 poäng och hamnade på fjärde plats i förar-VM. Vettel blev femma med 240 pinnar.

Leclerc blev förgrundsfigur i Ferrari

Under vinteruppehållet mellan säsongerna 2019 och 2020 förlängde Ferrari kontraktet med Leclerc. Det i kombination med prestationen på racingbanan fick monegasken att växa i rollen som Ferraris ledare.

På grund av den omdiskuterade överenskommelsen som stallet och FIA ingick rörande motorn blev bilen dock allt mindre konkurrenskraftig. Därför har monegasken inte vunnit några fler race inför säsongen 2022.

Dock har han fått en ny stallkamrat efter att Vettel lämnat för Aston Martin och Carlos Sainz har skrivit på för Ferrari.

Relation till Jules Bianchi

Det var inte bara prestationerna i junior- och support kategorierna som hade bidragit till att monegaskens namn var relativt välkänt i F1 kretsar redan innan han började tävla i Sauber.

Han var dessutom starkt förknippad till den före detta Marussia föraren, Jules Bianchi, som tragiskt förolyckades efter en olycka i Japans Grand Prix 2014. Han hölls vid liv med hjälp av medicinsk assistens men omkom av sina skador 2015.

Bianchi var gudfar till Charles Leclerc och relationen dem emellan var stark. Bland annat har uttryckt en önskan om att vinna förar-VM för att hylla Bianchi.

Arthur Leclerc drömmer också om F1

Charles Leclerc har en yngre bror som vi eventuellt kommer att få se i motorsportens finrum framöver. Hans namn är Arthur Leclerc och precis som sin äldre bror är han medlem av Ferrari Junior Academy.

Säsongerna 2021 och 2022 har Arthur tävlat för stallet Prema Racing i F3. Under sitt första år tog han två racevinster och slutade på en tionde plats i tabellen.

Dessutom har han synts i det offentliga när han tävlat i virtuell racing. Han vann det virtuella F2 sprint racet i Monaco 2020.

Charles Leclercs F1 lön

Som en av de klarast lysande stjärnorna i sporten är förväntningarna höga Formel 1 lön. Men faktum är att monegasken inte ens är topp 5 med den ersättning som Ferrari betalar honom under det nuvarande kontraktet.

Avtalet som sträcker sig fram till och med säsongen 2024 skrevs redan 2019. Vid det tillfället var Charles Leclerc fortfarande något av ett oprövat kort och därmed reflekterades det i lönen.

Å andra sidan kan man argumentera för att ersättningen som Ferrari betalar honom var hög givet hans erfarenhet. Han hade trots allt bara ett års erfarenhet från racing i Sauber när avtalet signerades.

Så vad har Charles Leclerc för lön i Ferrari?

Den lön som Charles Leclerc tjänar från att köra för Scuderia uppgår till 10.5 miljoner Euro per säsong. Med andra ord går det ingen nöd på honom trots att han tjänar mindre än Lewis Hamilton och Max Verstappen.

Kvinnan som titulerar sig Charles Leclercs flickvän

Charles Leclerc hade en relation med Charlotte Sine, en blivande arkitekt. Relationen påbörjades 2021 men i december 2022 offentliggjorde paret att de skulle gå skilda vägar.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Tidigare har Leclerc även gått ut tillsammans med Giada Gianni. Den relationen varade mellan 2015 och 2019.

Återstår att se vem som blir nästa kvinna att ackompanjera Ferrariföraren. För stunden saknar Charles Leclerc flickvän.

Vilka språk Ferraris monegask bemästrar

Charles Leclerc är monegask och han växte upp i det lilla kungadömet som ligger inklämt mellan Frankrike och Italien vid medelhavets kust. I Monaco är det officiella språket franska och det behärskas av Charles.

Men det är inte det enda språket han talar. Leclerc hörs ofta prata italienska i intervjuerna inför och efter racen. Dessutom behärskar han engelska.

Italiensk-flagga
Italienska är ett av de tre språk som Charles Leclerc bemästrar

De tre språken Charles Leclerc pratar är alltså:

 • Franska
 • Italienska
 • Engelska

Att kunna prata alla dessa framför kamerorna utan tveksamheter är en styrka. Det hjälper honom inte bara att kommunicera inom stallet utan det är även en extra tillgång för att bygga fanbasen.

Närvaro inom Twitch och eSport

Utöver att köra Formel 1 bil i verkligheten har Charles Leclerc även byggt upp en stark digital närvaro.

Under Covid-19 krisen var han en av förarna, bland annat tillsammans med McLarens Lando Norris, att köra virtuell racing. Dessa tillställningar har strömmats så att publiken kunnat se racen live.

Under racen har förarna varit uppkopplade mot plattformen Twitch. Det har medfört att fansen kommit närmare och fått en annan typ av inblick i förarnas liv.

Den digitala närvaron har helt klart varit en viktig byggsten i Leclercs varumärkesbyggande.

Mia Djacic – PR manager till Charles Leclerc

Charles Leclerc har hjälp i att bygga sin relation till fansen och skapa ett starkt varumärke. Ferrari har anställt en PR-ansvarig som följer honom vid intervjuerna.

Hennes namn är Mia Djacic. Hon har studerat mediakommunikation vid universitetet i Wine. De började arbeta tillsammans i Sauber Alfa Romeo. När Leclerc fick kontrakt med Ferrari flyttade Mia Djacic med honom dit.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese