Hem » Aston Martin F1 Stall – Förare, Ägare och Motor
Aston-Martin-F1-Stall

Aston Martin F1 Stall – Förare, Ägare och Motor

Ett av de lyxigaste bilmärkena finns sedan 2021 representerad i Formel 1 i form av Aston Martin F1 stall. Genom historian har det inte varit lätt för personalen i teamet som under lång tid omgärdades av konkursrykten. Under den tiden var team Silverstone inte lika välfinansierat som det är idag och namnet var annorlunda.

Aston Martin är idag ett av de mest ambitiösa av konstruktörerna i Formel 1 cirkusen. Ägarna, som vi återkommer till senare, har skjutit in mycket kapital. Det används bland annat till att bygga en bättre anläggning i Silverstone.

Dessutom är den genom tiderna yngsta världsmästaren i Formel 1 en av Aston Martin Formel 1 teamets förare. Värvningen annonserades under spektakulära former mitt under Ferraris 70-års jubileum under Monza-helgen.

I den här texten tar vi upp frågor så som:

 • Hur kom Aston Martin in i F1?
 • Vilka kör för Aston Martin F1 stall?
 • Vem äger Aston Martin Formel 1 team?
 • Har Aston Martin en egen F1 motor eller vilken motor använder stallet?
 • Vilka sponsorer finansierar verksamheten?

Hur kom Aston Martin in i F1? Stallets historia

Aston Martin är ett märke som har associerats med Formel 1 under en lång tid. Det har varit en viktig kanal att synas i eftersom andra premiumbilmärken har varit involverade på olika sätt. Bland annat McLaren och Ferrari.

Därför har Aston Martin länge sponsrat existerande stall som namnsponsor. De har bland annat haft en stark association med Red Bull Racing och under lång tid var Aston Martin namnsponsor till energidrycksstallet. Den eran sträckte sig mellan 2016 – 2020.

Aston Martin tog klivet och blev ett separat F1 stall och gjorde debut 2021 på startfältet. Men det var inte första gången de tävlade i sitt eget namn med en egen organisation.

Aston Martin tävlade i F1 under sent 50-tal

Även om Aston Martin i sin nuvarande form gjorde entré i F1 paddocken under 2021 så var det inte första gången stallet tävlade i Formel 1. Den första episoden utspelade sig i skiftet mellan 50- och 60-talet.

Aston Martin F1 team tävlade för första gången i det Nederländska Grand Prixet 1959 men varken Shelby eller Salvadori som körde bilarna tog sig i mål. De dåliga resultaten fortsatte och satsningen dog ut efter säsongen 1960.

Sedan skulle det alltså dröja fram till 2021 innan det anrika bilmärket återigen syntes i motorsportens finrum.

Aston Martin F1 stall i startfältet igen

Under stora delar av 2000-talet har det talats om att Aston Martin skulle återvända till startfältet. Drivande bakom initiativet var David Richards som hade planer på att starta ett stall och tävla under säsongen 2010 när Sebastian Vettel vann sin första VM-titel.

Så blev dock inte fallet och initiativet rann ut i sanden.

Men när F1 stallet Racing Points ägare Lawrence Stroll köpte 16.7% av Aston Martin ändrades allt. Inför säsongen 2021 stod Aston Martin F1 stall återigen där efter att ha gjort om Racing Point bilens design från grunden.

Ägare av Aston Martin F1 team

Aston Martin är, bortsett från Williams, det senaste stallet att byta ägare i Formel 1. Det skedde efter att den indiska miljardären Vijay Mallya tvingades sälja stallet.

Anledningen var att Aston Martin, som vid det tillfället hette Force India, var nära att gå i konkurs. Den dåvarande ägaren hade problem med rättvisan i Indien och han stod anklagad för skattebrott.

Trots att stallet hade väldigt små finansiella medel att tillgå så var de relativt konkurrenskraftiga. Men när kapitalet sinade såg framtiden mörk ut innan räddningen kom i form av Lawrence Storll.

Lawrence-Stroll-ägare-av-Aston-Martin-F1-stall
Aston Martins ägare Lawrence Stroll och före detta stallchef Otmar Szafnauer

Den kanadensiska miljardären köpte upp stallet och har sedan dess investerat stort i verksamheten. Han har även köpt in sig i Aston Martin där han är VD.

Strolls närvaro har medfört att Aston Martin F1 stall nu är ett av de mest välfinansierade på i Formel 1. Det har bland annat uppnåtts genom att ingå lukrativa sponsoravtal likväl från några väldigt stora varumärken.

En motor från Mercedes

Trots att Aston Martin är en biltillverkare så har inte skapat någon egen motor inför Formel 1 säsongen 2022. Istället förlitar de sig till att köpa in en så kallad power unit från en annan biltillverkare.

Svaret på frågan ”vilken F1 motor har Aston Martin?” är Mercedes. Det är den tyska tillverkaren som tillhandahåller motorn till stallet.

Det kanske inte är så förvånande med tanke på att Mercedes stallchef, Toto Wolf också äger en andel i Aston Martin. Dessutom äger Dimler en andel i Aston Martin. Därmed finns det en god grund för samarbete mellan de två stallen.

Dock har det under vintern 2022 florerat rykten om att Aston Martin filar på planer för att själva tillverka en Formel 1 motor. Om det blir verklighet eller ej återstår att se.

Förare i Aston Martin F1 stall

Under den första säsongen under Strolls styre teamet Racing Point. Det var 2020 och då tävlade Lawrence son, Lance Stroll, tillsammans med den nuvarande Red Bull föraren Sergio Perez.

Men inför säsongen 2021 då stallet bytte namn till Aston Martin F1 team ändrades även förarbesättningen. Visserligen är det svårt att peta på ägarens son. Men Perez fick snällt flytta på sig.

Han ersättes av den fyrfaldiga världsmästaren Sebastian Vettel som lämnade Ferrari. Hans plats i Ferrari togs över av Carlos Sainz Jr som då körde i McLaren.

Sebastian-Vettel-är-en-av-förarna-i-Aston-Martin-F1-Stall
Sebastian Vettel i garaget

De två förarna som kör för Aston Martin F1 stall 2022 är:

 • Sebastian Vettel
 • Lance Stroll

Dessutom har stallet en av de högst ansedda tredjeförarna, eller reservförarna. Det är tysken Nico Hülkenberg som sedan 2020 innehar rollen. Han har tidigare representerat stallet i den dess dåvarande skepnad som Force India.

Andra framstående personer i Aston Martin F1 team

Utöver ägarna och förarna så finns är även stallchefen i Aston Martin en person som ofta syns framför kamerorna. Han tillsattes inför säsongen 2022 och hans namn är Mike Krack från Luxenburg.

Tidigare har han varit brasilianaren Filipe Massas race ingenjör då han arbetade i Sauber, dagens Alfa Romeo. Dessutom har Krack varit ansvarig för BMW-koncernens motorsportssatsningar i Formel E och IMSA.

Därutöver har han varit en del av Porsches Le Mans satsning.

Stallets tekniska direktör är Dan Fellows och CTO är Andrew Green. Totalt anställer stallet lite drygt 500 personer på sin anläggning i Silverstone, England.

PR-personal i Aston Martin kläder

Ytterligare en person som du kan se i TV-rutan är Britta Roeske. Hon är visserligen inte anställd av Aston Martin men hon är pressansvarig för Sebastian Vettel och syns iförd stallets kläder i depån under racehelgerna.

Sponsorer till Aston Martin F1 stall

Lawrence Strolls intåg i Aston Martin F1 stall har medfört starkt sponsorskap. Team Silverstone har flera sponsorer som har tillkommit sedan han tog över verksamheten. Det rör sig inte minst om namnsponsorn Cognizant.

Andra namn som du ser på bilen och kläderna är:

 • Aramco
 • Peroni
 • Crypto.com
 • NetApp
 • Oakley
 • Bombardier

Det är dessa och många fler som bidrar till att göra Aston Martin till ett av de mest intressanta projekten inom Formel 1 de kommande åren. Vart satsningen landar återstår att se.

FAQ Aston Martin Formel 1 lag.

Vem äger Aston Martin F1 stall?

Det är den kanadensiska miljardären Lawrence Stroll som är majoritetsägare i Aston Martin. Även Toto Wolf och Daimler är delägare.

Vilka kör för Aston Martin?

Det är Sebastian Vettel och Lance Stroll som kör för Aston Martin F1 team.

Har Aston Martin en egen F1 motor?

Aston Martin använder en Mercedesmotor i Formel 1.