Hem » F1 Sprint Race 2023: Allt du måste veta (Regler & Poäng) – Uppdaterad
RB-gör-ett-depå-stopp-i-ett-F1-sprint-race-kval-trots-att-det-inte-behövs-enligt-reglerna

F1 Sprint Race 2023: Allt du måste veta (Regler & Poäng) – Uppdaterad

Säsongen 2023 innehåller sex F1 sprint race. De arrangeras vid sex olika tillfällen och i år tillkommer nya regler rörande användningen av DRS. Officiellt heter det bara F1 Sprint, men i media och bland fans används frasen ofta tillsammans med orden kval eller race.

Den alternativa utformningen av tävlingshelgen innebär ett helt annat upplägg än vad vi är vana vid. Det traditionella kvalet körs på fredag och själva sprinten samt kvalet till sprinten under lördagen.

I vår artikel som rör allt du måste veta om sprint race i Formel 1 tar vi upp flera viktiga ämnen:

  • Hur ser upplägget ut under en helg med en F1 sprint?
  • Antalet poäng som delas ut under ett F1 sprint race
  • Vem som startar i pole position i söndagens race
  • Vilken F1 förare som tilldelas titeln för pole position i historieböckerna
  • Vilka racehelger där F1 sprint kval arrangeras
  • Vad olika deltagare tycker om konceptet

Läs vidare och ta reda på allt du kan tänkas behöva veta inför en F1 sprint 2023.

*Uppdaterad 2023-04-25

Bakgrund till F1 sprint race 2023

Inför säsongen 2021 beslutades det att Formel 1 skulle pröva på ett nytt koncept. Tanken var att göra varje dag under en racehelg mer spännande för publiken på plats och för fansen i allmänhet.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Alla som någon gång har gjort en Formel 1 resa vet att fredagarna kan vara relativt slöa tillställningar. Ute på området händer det i princip ingenting och bilarna går inte för fullt.

Därmed finns det skäl för arrangörerna att skapa någon typ av attraktion även under fredagen. Därför testades idén med att arrangera F1 sprint race och det visade sig lyckosamt.

Tänkta fördelar med konceptet

Tanken med att arrangera sprinthelger är att öka underhållningsvärdet på fredagarna. Formel 1 hoppades att ett tävlingsmoment även under tävlingshelgens första dag skulle bidra till att göra fredagarna attraktivare.

Därigenom blir det mer hållbart att arrangera ett Formel 1 race för dem som driver racingbanan. Med andra ord – skapa mer underhållning för fansen så att de kommer till banan och spenderar pengar även på fredagar.

Samtidigt kan alla stallen i Formel 1 få mer Tv-tid och uppmärksamhet i annan media. Därmed stiger intäkterna från sponsorer och liknande – en riktig win-win situation, eller?

Nackdelar med F1 sprint

Några orosmoln som har lyfts kring idén med att ändra konceptet kring racehelger är att det tar udden ur racet. Det argumentet kan dock ha underminerats med ändringarna som trädde i kraft inför 2023:s första sprint race i Baku.

Andra har pekat ut att poängen kan bli avgörande för en VM fight vilket det råder delade åsikter kring.

Även risken för olyckor och dess inverkan på utfallet i söndagens race samt på stallens budgetar har belysts som nedsidor med sprint race. Det är förståeligt med tanke på att Schumachers krasch i Saudiarabiens kval kostade stallet upp emot 1 miljon USD.

Upplägget under en helg med F1 sprint 2023

Utformningen av tävlingshelgen skiljer sig åt mellan de klassiska raceuppläggen och vid sprint kval i F1. Inför det första racet med sprint formatet 2023 ändrades reglerna igen.

Under en normal racehelg på årets F1 kalender körs tre träningar, ett kval och ett race. Dessa fördelas så här.

  • Fredag – Träning 1 & träning 2 (1h per pass)
  • Lördag – Träning (1 h) 3 & kval
  • Söndag – Race

Totalt rör det sig om fem olika tillfällen för bilarna att köra på banan. Träningarna ger en bra möjlighet att testa däckslitage och nya delar på bilen.

Kvalet och racet vet du redan vad de är till för.

Mindre träningstid under helger med F1 sprint race

Under helger med Formel 1 sprint reduceras träningstiden. Från ett renodlat underhållnings perspektiv kan det så klart anses vara positivt.

Det nya formatet innebär att sprinten isoleras till lördagen.

Kvalet till Grand Prixet på söndag arrangeras på fredag eftermiddag vid tiden då FP2 normalt sett körs. Med andra ord kommer kvalresultatet från fredagen att bestämma startordningen för söndagens race.

På så sätt skiljer sig årets helger med sprint formatet från fjolårets samt 2021 års diton. Då var det nämligen kval till sprinten på fredag och utfallet i sprinten bestämde startordningen för racet.

Nu blir lördagen istället helt tillägnad sprint racet med ett eget kval för eventet. Det ökar incitamenten att faktiskt satsa fullt ut även under den kortare racedistansen.

Med det sagt finns givetvis risken att skada bilen kvar, men förarna riskerar inte att förlora en fin startposition för söndagens race.

Genom att lägga kvalet på fredag, F1 sprint på lördag och race på söndag uppnås ett tävlingsmoment per dag. Upplägget ser ut så här under helger med detta alternativa upplägg.

  • Fredag – Träning 1 & Tidskval
  • Lördag – Kval till Sprinten & F1 sprint race
  • Söndag – Race

Sprint race är viktiga av två anledningar. För det första delas det ut poäng till Formel 1 tabellerna.

Så fungerar en F1 sprint 2023

En F1 sprint är 100 kilometer lång – lite drygt en tredjedel av den ordinarie racedistansen. Därmed förkortas tiden avsevärt och eventet slutförs på lite drygt 30 minuter.

Till skillnad från ett riktigt race så finns det inte något krav på att förarna ska köra på två olika gummiblandningar. Därmed är det inte obligatoriskt att göra ett depåstopp.

Det innebär att möjligheten att påverka utfallet genom olika strategier under pågående sprint race är begränsad. Med det sagt så är det fortfarande otroligt viktigt att välja rätt däck att starta på när lamporna slocknar.

Kval till F1 Sprint race

För att avgöra startordningen till sprinten arrangeras ett separat kval vilket är nytt för i år. Det ersätter FP2 och körs således under lördagens tidiga pass.

Kvalformatet är mer komprimerat än vad som är fallet på fredagen då bilarna kör om startpositioner i det riktiga racet på söndagen. Tiden som förarna har på sig för att kvala in till sprinten är reducerad.

  • Q1: 12 minuter
  • Q2: 10 minuter
  • Q3: 8 minuter

Det lämnar mindre utrymme för misstag och ökar pressen på förarna. Troligtvis kan det medföra att vi får se ännu fler bilar på banan och att förarna klagar på att de blir blockade.

Så avtjänas bestraffningar under sprinthelger med nytt format

Det finns flera olika anledningar till att förare och stall får bestraffningar i F1. Under en sprinthelg måste dessa fördelas på rätt sätt.

Tanken med det nya upplägget är att helt separera eventet från Grand Prixet. Därför kommer bestraffningar att avtjänas så här:

  • Bestraffningar från FP1 & kval: Dessa bestraffningar kommer att avtjänas under racet på söndagen.
  • Bestraffningar från sprintkvalet: Ett straff som har utdömts i sprintkvalet avtjänas vid sprinten.
  • Straff utdelade under sprinten: Om en bestraffning delas ut under sprintloppet och inte kan avtjänas under sprinten följer det med till söndagen.

Med andra ord är sprinten inte helt isolerad, även om den inte kan förväntas ha samma inverkan på racet som tidigare.

Poängfördelning i F1 sprint race 2023

En F1 sprint 2023 är värdefull för likväl stallen som för förarna. Under helgerna finns det hela 36 extra poäng att köra om.

Under en normal racehelg är den maximala potten en förare kan ta med sig från tävlingen 26 poäng. Det uppnås genom att ta snabbaste varv samt vinna tävlingen.

För stallens del är den högsta möjliga poängskörden vid användning av det klassiska raceformatet 44 poäng. 25 poäng för vinst, 18 för andra plats och 1 för snabbaste varv.

Men under sprinthelgen kan antalet poäng öka med ytterligare 15 till 59.

Nytt poängsystem infördes i sprintracen 2022

Inför säsongen 2022 meddelades det att stallen och FIA hade kommit överens om att köra tre sprintrar. F1 stallen var först väldigt tveksamma av flera olika skäl.

För att nå en kompromiss beslutades det att ett sprint race i Formel 1 skulle göras mer värdefullt genom att öka antalet poäng. Därför ökade den maximala poängskörden för ett stall från 5 till 15.

Poängsystemet som infördes inför säsongen 2022 vid ett F1 sprint race ser ut så här:

  1. 8 poäng
  2. 7 poäng
  3. 6 poäng
  4. 5 poäng
  5. 4 poäng
  6. 3 poäng
  7. 2 poäng
  8. 1 poäng

Skillnad mot säsongen 2021

De tillgängliga poängen som stallen tävlade om i sprint racen 2022 – vilket är det samma som 2023 – är betydligt fler än under debutsäsongen för konceptet 2021. Det gäller både i fronten och för mittenstallen. Under 2021 fördelades enbart poäng till de tre främsta platserna.

Tidigare delades bara poäng ut för topp 3. Vinnaren erhöll 3 poäng, föraren på andra plats fick 2 poäng och trean i mål tilldelades 1 poäng.

Men det är inte bara VM-poäng som står på spel vid ett sprint race i Formel 1 2023. Det körs dessutom om startpositioner inför racet på söndagen.

Pole position i racet under en helg med F1 sprint kval

Traditionellt har startordningen i ett Formel 1 race fastställts genom det klassiska tidskvalet som arrangeras på lördagar. Upplägget är simpelt.

Eventet delas upp i tre delar, Q1, Q2 och Q3.

De fem långsammaste bilarna elimineras efter att Q1 avslutas. De startar på de platser som de då återfinns på förutsatt att inga bestraffningar delas ut.

Därefter fortsätter resterande förare att tävla om att sätta en tillräckligt snabb tid för att befinna sig i topp 10 när Q2 avslutas. De kvarvarande 10 förarna gör upp sinsemellan och den förare som sätter den snabbaste varvtiden får pole position inför racet.

Men så fungerar det inte under en helg med F1 sprint kval.

Kval för pole i sprinten

Under sprinthelgen genomförs ett kval på samma sätt som vi just beskrev. Skillnaden är att det arrangeras på fredag eftermiddag istället för det andra fria träningspasset.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Den snabbaste föraren i kvalet startar från pole position i sprint racet. Därmed är det viktigt att kvala snabbast för att maximera chanserna att ta åtta värdefulla VM-poäng.

Dessutom bestämmer utfallet i sprinten startordningen i Formel 1 racet på söndagen. Det är alltså vinnaren av varje enskild F1 sprint 2023 som startar från första rutan i söndagens race.

Bestraffningar under helger med F1 sprint

Vid vissa tillfällen händer det att förare tilldelas nedflyttningar i startordningen som bestraffning. Det kan exempelvis handla om att:

  • Föraren har orsakat en olycka
  • Byten av växellåda / motor utanför den tillåtna allokeringen

Straffen tillämpas på startplaceringen under söndagens race, inte under sprinten.

Användning av DRS i F1 sprint race 2023

Nytt för säsongen 2023 är att reglerna för hur förarna får använda DRS kommer att skilja sig i sprinten relativt söndagens race. Lördagseventen kommer att vara pilotprojekt för att se om man kan använda DRS-funktionen bättre.

I vanliga fall måste det gå två varv efter starten, eller användningen av säkerhetsbil, innan förarna får öppna bakvingen. Tävlingsledningen kommer tillåta att DRS aktiveras redan under det andra varvet i de sex sprint racen 2023.

Förhoppningen är att man ska kunna motverka att ledarbilen bygger upp en allt för stor lucka. Samma sak gäller givetvis även i övriga fältet och förhoppningsvis kommer vi att få se tätare racing.

Vart och när körs sprint kval 2023?

Till skillnad från de föregående två säsongerna kommer sex F1 sprint race att arrangeras säsongen 2023. Det är dubbelt så många som tidigare.

Följande tävlingshelger kommer att innehålla sprintformatet:

  • Race – Datum – Plats på kalendern (race nr)
  • Azerbajdzjan GP – 29:e april – 4
  • Österrike GP – 1:e juli – 10
  • Belgien GP – 29:e juli – 13
  • Qatar GP – 7:e oktober – 18
  • USA GP – 21:e oktober – 19
  • Sao Paulo GP – 4:e november – 21

Precis som under fjolåret körs det sprint race på Red Bull Ring samt på Interlagos. Men Imola återgår till att vara ett klassiskt race.

För Azerbajdzjan, Belgien, Qatar samt COTAs del blir det första gången som en F1 sprint arrangeras på banorna. Återstår att se hur det utspelar sig – inte minst i Qatar som är en ganska smal bana.

Åsikter om F1 sprint stallen och organisationen

Inför säsongen 2022 var det osäkert huruvida det skulle bli någon F1 sprint. Ägarna av F1 var nöjda med hur utfallet hade varit när konceptet prövades under säsongen 2021.

Horner var inte imponerad av sprint race från ett ekonomiskt perspektiv och han var inte ensam. Den data som fanns tillgänglig visade att likväl intäkterna som publiktillströmningen ökade under de helger där man körde sprint race.

Men stallen har inte varit lika positiva. När frågan diskuterades inför Formel 1 säsongen 2022 rådde det skilda meningar mellan ägarna och stallen.

De tre topp teamen, Ferrari, Mercedes och Red Bull övervägde att blockera konceptet. Christian Horner har varit högljudd i frågan och sagt att det inte är hållbart ur ett ekonomiskt perspektiv att tävla i sprint kval under tävlingshelgerna.

Trots det blir det alltså sex sprint race i Formel 1 2023. Det indikerar att konceptet minst sagt är här för att stanna.

Summering: F1 sprint nya regler 2023

Det kommer att arrangeras sex F1 sprint race 2023. De körs i Baku, Österrike, Belgien, USA, Qatar samt i Brasilien.

Nytt för i år är att DRS-funktionen kommer att kunna användas redan under varv två. Poängfördelningen förblir den samma med åtta poäng till vinnaren av sprint racet och ett poäng till han som kör i mål på åttonde plats.

Kvalet till sprinten körs på lördag förmiddag och för att avgöra startfältet till söndagens race kvalas det på fredagen.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivet den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig mer än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader.

Följ mig på Twitter @F1sverigese