Hem » F1 Sprint Race: Allt du måste veta (Nya regler 2022)
RB-gör-ett-depå-stopp-i-ett-F1-sprint-race-kval-trots-att-det-inte-behövs-enligt-reglerna

F1 Sprint Race: Allt du måste veta (Nya regler 2022)

Säsongen 2022 innehåller tre F1 sprint race med flera nya regler som gör dem än mer värdefulla. Officiellt heter det bara F1 Sprint, men i media och bland fans används frasen ofta tillsammans med orden kval eller race.

Den alternativa utformningen av tävlingshelgen innebär ett helt annat upplägg med kval på fredag och ett kort race på lördagen.

Men en sprinthelg i Formel 1 betyder inte bara att F1 stallen får fler viktiga poäng att köra om för att säkra sina positioner i årets F1 tabell.

I vår artikel som rör allt du måste veta om sprint race i Formel 1 tar vi upp flera viktiga ämnen.

 • Hur ser upplägget ut under en helg med en F1 sprint?
 • Hur många poäng som delas ut under ett F1 sprint race
 • Vem som startar i pole position i söndagens race
 • Vilken F1 förare som tilldelas titeln för pole position i historieböckerna
 • Vilka racehelger där F1 sprint kval arrangeras
 • Vad olika deltagare tycker om konceptet

Läs vidare och ta reda på allt du kan tänkas behöva veta inför en F1 sprint.

Bakgrund till kort race på lördagen

Inför säsongen 2021 beslutades det att Formel 1 skulle pröva på ett nytt koncept. Tanken var att göra varje dag under en racehelg mer spännande för publiken på plats och för fansen i allmänhet.

Alla som någon gång har gjort en Formel 1 resa vet att fredagarna kan vara relativt slöa tillställningar. Ute på området händer det i princip ingenting och bilarna går inte för fullt.

Därmed finns det skäl för arrangörerna att skapa någon typ av attraktion även under fredagen. Därför kom man på konceptet med att köra F1 sprint race.

Tänkta fördelar med konceptet

Tanken med att arrangera sprinthelger är att göra fredagarna mer spännande. Genom att väva in ett tävlingsmoment hoppas Formel 1 kunna hjälpa arrangörerna att dra mer folk till banan.

Det underlättar för dem att få ekonomin att gå ihop.

Samtidigt blir det roligare för fansen att se tävlingsmoment under alla dagarna.

Nackdelar med F1 sprint

Några orosmoln som har lyfts kring idén med att ändra konceptet kring racehelger är att det tar udden ur racet. Andra har pekat ut att poängen kan bli avgörande för en VM fight vilket det råder delade åsikter kring.

Även risken för olyckor och dess inverkan på utfallet i söndagens race samt på stallens budgetar har belysts som nedsidor med sprint race. Det är förståeligt med tanke på att Schumachers krasch i Saudiarabiens kval kostade stallet upp emot 1 miljon USD.

Upplägget under en helg med F1 sprint

Utformningen av tävlingshelgen skiljer sig åt mellan de klassiska raceuppläggen och när det arrangeras sprint kval. Det handlar både om hur startgridden för söndagens race utformas och om tidsallokeringen.

Under en normal racehelg på årets F1 kalender körs tre träningar, ett kval och ett race. Dessa fördelas så här.

 • Fredag – Träning 1 & träning 2 (1h per pass)
 • Lördag – Träning (1 h) 3 & kval
 • Söndag – F1 Race

Totalt rör det sig om fem olika tillfällen för bilarna att köra på banan. Träningarna ger en bra möjlighet att testa däckslitage och nya delar på bilen.

Kvalet och racet vet du redan vad de är till för.

Mindre tid för träning

När det är sprint helg i Formel 1 reduceras träningstiden. För publiken är det inte särskilt spännande att titta på träningen och därför har FIA valt att pröva det nya konceptet.

Genom att lägga kvalet på fredag, en F1 sprint på lördag och race på söndag skapas ett tävlingsmoment per dag. Upplägget ser ut så här under helger med detta alternativa upplägg.

 • Fredag – Träning 1 & Kval
 • Lördag – Träning 2 & F1 sprint
 • Söndag – F1 race

Sprint race är viktiga av två anledningar. För det första delas det ut poäng till Formel 1 tabellerna och för det andra gäller det startpositioner.

Så fungerar en F1 sprint

En F1 sprint är 100 kilometer lång. Det utgör lite drygt en tredjedel av den ordinarie racedistansen.

Till skillnad från ett riktigt race så finns det inte något krav på att förarna ska köra på två olika gummiblandningar. Därmed är det inte obligatoriskt att göra ett depåstopp.

Ett sprint race förväntas kunna slutföras på mellan 25 och 30 minuter givet att inga större olyckor inträffar.

Poängfördelning i F1 sprint

En F1 sprint 2022 är värdefull för likväl stallen som för förarna. Under helgerna finns det hela 36 extra poäng att köra om.

Under en normal racehelg är den maximala potten en förare kan ta med sig från tävlingen 26 poäng. Det uppnås genom att ta snabbaste varv samt vinna tävlingen.

För stallens del är den högsta möjliga poängskörden under de reguljära tävlingarna 44 poäng. 25 poäng för vinst, 18 för andra plats och 1 för snabbaste varv.

Men under sprinthelgen kan antalet poäng öka med ytterligare 15 till 59.

Nytt poängsystem inför 2022 i sprint race

Inför året 2022 meddelades det att stallen och FIA hade kommit överens om att man skulle köra tre sprintrar även i år. F1 stallen var först väldigt tveksamma av flera olika skäl.

För att nå en kompromiss beslutades det att ett sprint race i Formel 1 skulle göras mer värdefullt genom att öka antalet poäng. Därför ökade poängen som delas ut i tävlingsformatet från 6 till 15.

Det nya poängsystemet i en F1 sprint ser ut så här:

 1. 8 poäng
 2. 7 poäng
 3. 6 poäng
 4. 5 poäng
 5. 4 poäng
 6. 3 poäng
 7. 2 poäng
 8. 1 poäng

Skillnad mot säsongen 2021

Till skillnad från den föregående säsongen så finns det nu fler poäng att slåss om. Det gäller både i fronten och för mittenstallen. Under 2021 fördelades enbart poäng till de tre främsta platserna.

Tidigare delades bara poäng ut för topp 3. Vinnaren erhöll 3 poäng, föraren på andra plats fick 2 poäng och trean i mål tilldelades 1 poäng.

Utöver att tävla om viktiga VM-poäng så körs det även om startpositioner inför racet på söndagen.

Pole position i racet under en helg med F1 sprint kval

Traditionellt har startordningen i ett Formel 1 race slagits fast genom det klassiska tidskvalet som arrangeras på lördagar. Upplägget är simpelt.

Eventet delas upp i tre delar, Q1, Q2 och Q3.

De fem långsammaste bilarna elimineras efter att Q1 avslutas. De startar på de platser som de då återfinns på.

Därefter fortsätter resterande förare att tävla om att sätta en tillräckligt snabb tid för att befinna sig i topp 10 när Q2 avslutas.

De kvarvarande 10 förarna gör upp sinsemellan och den förare som sätter den snabbaste varvtiden får pole position inför racet.

Men så fungerar det inte under en helg med F1 sprint kval.

Kval för pole i sprinten

Under sprinthelgen genomförs ett kval på samma sätt som vi just beskrev. Skillnaden är att det arrangeras på fredag kväll.

Den snabbaste föraren i kvalet startar från pole position i sprint racet. Därmed är det viktigt att kvala snabbast för att maximera chanserna att ta åtta värdefulla VM-poäng.

Dessutom bestämmer utfallet i sprint kvalet startordningen i Formel 1 racet på söndagen. Det är alltså vinnaren av F1 sprint som startar från första rutan i söndagens race.

Bestraffningar under helger med F1 sprint

Vid vissa tillfällen händer det att förare tilldelas nedflyttningar i startordningen som bestraffning.

Det kan exempelvis handla om att man har orsakat en olycka sent under en föregående tävling eller att stallet tvingats till ett motorbyte på förarens bil.

Straffen tillämpas på startplaceringen under söndagens race, inte under sprinten.

Helger på 2022 kalendern med alternativt upplägg

Precis som under 2021 så kommer vi att få se tre arrangemang med sprint race på årets F1 kalender. Två av dessa arrangeras på europeisk mark och ett i Sydamerika.

Följande tre helger innebär sprint kval under säsongen 2022.

 • Imola – 22 – 24 april
 • Red Bull Ring (Österrike) – 8 – 10 juli
 • Interlagos (Brasilien) – 11 – 13 november

Det innebär att konceptet prövas på två nya banor, Imola och Red Bull Ring, och återkommer till Interlagos där Hamilton stod för en sensationell prestation under fjolårets upplaga.

Åsikter om F1 sprint stallen och organisationen

Inför säsongen 2022 var det osäkert huruvida det skulle bli någon F1 sprint. Ägarna var nöjda med hur utfallet hade varit när konceptet prövades under säsongen 2021.

Christian-Horner-i-depån-under-ett-F1-sprint-race-kval
Horner var inte imponerad av sprint race från ett ekonomiskt perspektiv

Den data som fanns tillgänglig visade att likväl intäkterna som publiktillströmningen ökade under de helger där man körde sprint race. Men stallen har inte varit lika positiva.

När frågan diskuterades inför Formel 1 säsongen 2022 rådde det skilda meningar mellan ägarna och stallen. De tre topp teamen, Ferrari, Mercedes och Red Bull övervägde att blockera konceptet.

Trots att man till slut enades om att köra tre sprinthelger så är stallen inte nöjda.

Christian Horner har varit högljudd i frågan och sagt att det inte är hållbart ur ett ekonomiskt perspektiv att tävla i sprint kval under tävlingshelgerna.

Summering: F1 sprint nya regler 2022

Under säsongen 2022 kommer vi att få se tre sprint race i Formel 1. Dessa arrangeras på Imola, Red Bull ring samt Interlagos.

I år kommer 15 poäng att delas ut under sprinten. Vinnaren får 8 poäng, tvåan 7 och så vidare ner till åttonde plats som innebär 1 poäng. Tanken är att underlätta för arrangörerna och öka intresset för sporten.

Men stallen har varit tveksamma, inte minst sett till den ekonomiska stressen som uppstår till följd av F1 sprint race.