Hem » Alpine F1 team – Förare och Motorer (F.d. Renault)
Racebil-fran-Alpine-F1-team

Alpine F1 team – Förare och Motorer (F.d. Renault)

Alpine F1 team gjorde premiär i Formel 1 säsongen 2021 då Renault bytte namn. Eftersom det fortfarande är Renault som äger stallet som även kallas för Team Enstone så klassas de fortfarande som ett fabriksstall. Detta fransk-engelska Formel 1 stall fick en ny huvudsponsor inför säsongen 2022 och döptes om till BWT Alpine F1 team.

Många funderar på hur varför Renault döptes om till Alpine. Det är ett av många ämnen som kommer att diskuteras i denna artikel.

 • När bildades Alpine?
 • Är Alpine samma som Renault F1 team?
 • Varför kallas Alpine F1 team för team Enstone?
 • Vilka förare kör för Alpine F1?
 • Vem är stallchef?
 • Vilka företag sponsrar Alpine F1?

Alpine F1 stall – Historia och bakgrund

Alpine är ett av de yngsta stallen i Formel 1. Teamet som BWT blev huvudsponsor till 2022 gjorde sitt första race i Bahrain 2021.

Innan dess tävlade stallet under Renaults namn. Detta efter att Renault köpt upp det dåvarande Lotus stallet från Genii Capital 2015.

Vid övertagandet var det Cyril Abiteboul som blev utsedd att leda Renault F1 tillbaka till toppen. Men efter att säsongerna 2016 – 2020 inte givit resultat blev han sparkad inför säsongen 2021. Detta i samband med namnbytet till Alpine F1 team.

Cyril-var-stallchef-i-Renault-F1-fore-namnbytet-till-BWT-Alpine-F1-team
Team Enstones tidigare stallchef

Anledningen till att Formel 1 teamet som ägs av Group Renault bytte namn var att moderorganisationen ville ändra marknadsföringen. Istället för att rikta strålkastarna mot Renault ville man lyfta fram sportmärket Alpine.

2021 inte första gången i F1 för Alpine

Även om Alpine i sin nuvarande skepnad gjorde premiär i F1 2021 så har namnet en rikare historia i sporten. Redan 1968 hade man planer på att delta i Formel 1.

Alpine byggde då en motor som testades i Zandvoort som finns med på racekalendern 2022. Dessvärre producerade den inte tillräckligt mycket hästkrafter. Resultatet blev att satsningen sköts upp.

1975 gick det dock bättre. Alpine byggde en F1 motor för Renaultstallet som användes under säsongen 1977.

Förklaring till team Enstone

Alpine F1 stall benämns vid olika tillfällen som team Enstone. Det är namnet på den engelska stad där stallet har sin bas. Anläggningen är närmare 17 000 kvadratmeter stor.

Stallet har haft flera ägare genom åren och därmed tävlat under flera olika namn. Ibland samlas framgångarna som de olika ägarna har haft ihop och man talar då om stallet från Enstone.

Utöver Alpine och Renault har följande namn använts för organisationen:

 • Toleman
 • Benetton
 • Lotus

Har Alpine F1 team vunnit VM?

Team Enstone är ett av de mest anrika stallen i F1 tillsammans med storheter som Ferrari och McLaren. Men i sin nuvarande form har Alpine F1 team aldrig vunnit VM.

De har dock lyckats vinna ett race. Händelsen utspelade sig i Ungerns Grand Prix under debutsäsongen 2021.

I sina tidigare former har F1 laget från Enstone i England dock vunnit VM ett flertal gånger. Bland annat har en av stallets två nuvarande förare, Fernando Alonso, vunnit med Renault under tidigt 2000-tal.

Förare som vunnit VM i Renault F1

Några av historiens mest framstående förare har tävlat för Renault F1 eller för något av de andra namnen som har utgjort Enstone. Ett fåtal av dessa har lyckats vinna VM-titeln medan de körde för stallets räkning.

En av dem är nuvarande tyska F1 föraren Mick Schumachers i Haas, Michael. Han vann i Bentton 1994 och 1995 när stallet hade sin bas i Enstone.

Även tidigare nämnda Fernando Alonso vann VM när han körde för Renault F1 stall. Detta under säsongerna 2004 och 2005.

Förare i Alpine F1 team

Även om vi pratar mycket om att Alpine F1 är baserade i Storbritannien så är det fortfarande ett franskt stall sett till ägarskap. Därför faller det sig naturligt att de gärna ser att en av de två förarna är fransmän.

Så är också fallet. En av styrningarna har nämligen tillskrivits Esteban Ocon. Han är en relativt ung F1 förare.

Esteban Ocon – Alpine F1 team

Trots sin ringa ålder så har han en robust erfarenhet från världens mest glamorösa motorsport. Inledningsvis var han bunden till Mercedes F1 team och hans manager var deras stallchef Toto Wolf.

F1 2022 blir är fransmannens sjätte säsong i sporten. Han gjorde debut 2016 i nu konkursade Manor. Därefter körde han för Force India, dagens Aston Martin, tillsammans med en av Red Bulls två förare, Sergio Perez under 2017 och 2018.

Det följdes upp av ett avbrott innan han återvände till sporten i Renault 2020 och sedan följde med i övergången till Alpine.

Pierre Gasly i Alpine F1 stall

Inför säsongen 2023 får Esteban Ocon en ny stallkamrat. Det är den tidigare Red Bull föraren och tillika landsman till Ocon, Pierre Gasly som ansluter till Alpine.

Gasly har visat att han har riktigt bra köregenskaper, men han kan ha en problematisk inställning då och då. Dessutom är han inte bästa vän med sin nya stallkamrat.

Det blir spännande att följa Gasly i den nya omgivningen. Förhoppningsvis kan han fortsätta att utvecklas och leverera på samma höga nivå som säsongen 2021 i AlphaTauri.

Framstående personer och stallchef

Utöver förarna så har BWT Alpine F1 team flera andra framstående personer i organisationen. Det har dock varit stora förändringar på grund av att resultaten inte har varit vad som önskats.

Inför säsongen 2022 ersatte den tidigare Aston Martin chefen Otmar Szafnauer. Amerikanen ersatte polacken Marcin Budkowski i rollen.

Inför racehelgen i Spa 2023 kommunicerades det att även Szafnauer har räknat sina dagar hos Alpine. Han lämnade sitt jobb och gav tillfälligt plats för Bruno Famin i rollen som stallchef.

Titelfördelningarna mellan de tre är som följer:

 • Bruno Famin – Stallchef
 • Philippe Krief – VD
 • Davide Brivio – Raceprojekt expanderings direktör

Använder Alpine F1 team motorer från Renault?

Innan Alpine F1 team övergick från att vara Renault var det en självklarhet att de använde motorer från den franska biltillverkaren. Men hur ser det ut efter namnbytet?

Faktum är att Alpine F1 stall fortfarande är ett av fyra fabriksteam i F1 och de kör med Renaults power unit. De övriga är Ferrari, Red Bull samt Mercedes. Det som skiljer dem från de resterande konstruktörerna i gruppen är att de är ensamma om att använda sin motor.

Ferrari säljer motorer till Alfa Romeo samt Haas. Red Bulls RBPT motor används av AlphaTauri och Mercedes har tre kunder. Dessa är McLaren, Aston Martin samt Williams.

Tidigare har flera olika stall kört med en Renaultmotor. Bland annat använde McLaren samt Red Bull och AlphaTauri nyligen en motor från den franska tillverkaren.

Sponsorer till Alpine F1 team

Det finns några stora företag som stödjer Alpine F1 team och dess verksamhet. Några har starka kopplingar till personal inom organisationen.

BWT har tidigare sponsrat Force India men när Szafnauer lämnade tog han med sig sponsorn till Alpine. Andra företag som betalar för att synas tillsammans med det tidigare Renault stallet är:

 • Castrol
 • BP
 • MAPFRE
 • Microsoft
 • Binance
 • Bell & Ross
 • Boeing

Dessa är bara ett urval av de företag som sponsrar team Enstone.

FAQ: Alpine F1 lag

Äger Renault Alpine F1 team?

Ja, det är Renault som äger det fransk-engelska F1 stallet Alpine.

Vilka kör för Alpine F1 team?

De två förarna som kör för Alpine 2023 är Pierre Gasly samt Esteban Ocon.

Vem är stallchef i Alpine?

Bruno Famin är tillfällig stallchef i Alpine F1 stall.

Använder Alpine en Renaultmotor?

Ja, Alpine använder Renaults motor och de är ett av fyra fabriksstall i F1.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese