Hem » Max Verstappen: Lön, Flickvän och Karriär

Max Verstappen: Lön, Flickvän och Karriär

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-01

Max Verstappen är en nederländsk Formel 1 förare som tävlar för Red Bull Racing. Hans lön är en av de högsta i sporten och hans karriär är anmärkningsvärd på flera sätt.

Det rättfärdigas på flera sätt från ett idrottsligt perspektiv. Verstappen vann förar-VM 2021 efter en intensiv batalj med Lewis Hamilton.

Dessutom har han gjort slarvsylta av sina stallkamrater i Red Bull ända sedan Daniel Ricciardo skrev under för Renault, dagens Alpine stall.

Inte nog med att han är en framgångsrik idrottsman. Även när det kommer till att erövra kvinnor ligger Max i och sedan 2020 har han en modell som flickvän.

Läs vidare och lär dig mer om frågor som:

 • Hur gammal var Max Verstappen när han debuterade i Formel 1?
 • Vem är Max Verstappens flickvän?
 • Vad heter Verstappens rådgivare?
 • Hur långt kontrakt har Max Verstappen med Red Bull?
 • Vad tjänar Max Verstappens lön?

Snabbfakta om Max Verstappen

Nedan följer lite kuriosa om Max Verstappen. Informationen kan vara rolig att presentera när du delar en Heineken med dina vänner och snackar upp ett F1 race.

 • Nuvarande stall: Oracle Red Bull Racing
 • Antal racevinster inför säsongen 2022: 20
 • Antal pole positions inför säsongen 2022: 13
 • Födelseort: Hasselt
 • Första F1 stall: Toro Rosso

Vägen till att bli världsmästare

Max Verstappen har varit med i Formel 1 väldigt länge. Han debuterade i sporten redan säsongen 2015.

Dessförinnan hade holländaren tävlat i FIA F3 European Championship. Men redan tidigare i livet hade Max visat att han hade potential att följa i sin far Jos fotspår.

Pappa Verstappen var nämligen även han racerförare. Jos tävlade för Arrows Grand Prix international och Benetton för att nämna några Formel 1 stall.

Faktum är att han körde tillsammans med den tyska legendaren Michael Schumacher som stallkamrat under de två första racen 1994. 

Tävlade som sjuåring

Låt oss återgå till Max Verstappen. Att han har racing i blodet är relativt uppenbart givet hans fars tidigare yrke.

Det är då inte så konstigt att det finns skrönor som säger att Max körde fyrhjuling i familjens bakgård redan som tvååring.

När han väl tävlade i GoKart som sjuåring vann han de fem första tävlingarna som han ställde upp i. Några av motståndarna var då 11 år gamla.

Efter att ha kört flera olika typer av GoKart serier under sin barndom hamnade Verstappen tillslut i Formel 3 European Championship. På vägen dit hade han varit stallkamrat med sin blivande teamkollega i Red Bull, Alex Albon.

Verstappen i F3

Den första gången den nederländska racerföraren körde en formelbil var 2013. Det inträffade på Pembrey Circuit i oktober.

Under årets senare del skulle Verstappen testa flera olika F3 bilar och han gjorde bra ifrån sig. Bland annat körde han snabbare än ordinarie förare likt Steijn Schothorst när han testade på racingbanan i Jerez.

Det ledde fram till att Max fick chansen att köra i Florida Winter Series.

Slog rekord som 16-åring

I Florida Winter Series tävlade flera duktiga förare. Nicholas Latifi var en av dem.

Under sin andra tävlingshelg i Florida vann Max Verstappen sitt första race på Palm Beach International Raceway. Några veckor senare tog han sin andra vinst genom att besegra den tidigare nämnda kanadensaren i en spurt mot mållinjen.

Därefter fortsatte karriären för Max Verstappen med tävlande i FIA European F3. Hans prestationer var enastående.

Som 16 åring vann han sex tävlingar i rad vilket var ett nytt rekord. När säsongen summerades hade Verstappen tagit hem tio segrar.

Men till följd av flera DNS slutade han trea i mästerskapet.

Max Verstappen i Formel 1

Den första gången som Max Verstappen fick prova att köra en F1 bil var i FP1 på Suzuka 2014. Han var endast 17 år och tre dagar vid det tillfället och därmed blev han den yngsta personen någonsin att köra en Formel 1 bil.

Att det skulle bli Red Bull som la händerna på en av sportens främsta talanger var dock inte självklart. Även Mercedes hade visat intresse men holländaren valde energidrycksstallet.

Max Verstappen gjorde racedebut 2015

Säsongen 2015 gjorde Max Verstappen sin tävlingsdebut i F1. Han representerade då Red Bulls dåvarande dotterstall, Toro Rosso. Idag anses de vara ett systerstall och tävlar under namnet AlphaTauri.

I och med debuten blev han även den yngsta föraren någonsin att tävla i F1. Vid säsongsstarten var han enbart 17 år och 166 dagar gammal. Med andra ord kunde han inte ens köra bil på en vanlig väg.

Den första säsongen blev stökig för nederländaren som körde tillsammans med spanjoren Carlos Sainz Jr. Bland annat var han inblandad i en omdiskuterad krasch i Romain Grosjean i Monaco.

En-Toro-Rosso-bil-som-användes-när-Max-Verstappen-gjorde-debut-F1
Toro Rosso – Stallet där Max gjorde F1 debut

Prisbelönt debutsäsong

Även om Verstappen var inblandad i flera olika kontroverser under sitt första år i F1 så var resultaten strålande. Han uppnådde bland annat två fjärdeplatser i Ungern samt i USA.

Dessutom tilldelades han tre priser.

 • Han tilldelades årets personlighet
 • Max Verstappen fick priset för Årets omkörning
 • Verstappen blev utsedd till Årets rookie

Uppflyttad till Red Bull

Det var många som höjde på ögonbrynen när Max Verstappen flyttades upp från Toro Rosso till Red Bull under säsongen 2016.

Skälen till det var inte att hans prestationer. Visserligen satte han bilen i väggen och var vårdslös till och från. Men det var inte den stora snackisen.

Istället var det tillfället och tillvägagångssättet som fick många att reagera. Verstappen ersatte nämligen ryssen Kvyat mitt under pågående säsong.

Det innebar att ryssen flyttades ner till dotterstallet. Skälen var bland annat att ledningen i Red Bull med Christian Horner i spetsen ville belöna Verstappens utomordentliga talang.

Dessutom hade Horner varit väldigt kritisk kring Kvyats prestationer i Red Bull. Detta trots att Kvyat slutade framför stallkamraten Ricciardo under sitt första år i RB Racing 2015.

Daniil-Kvyat-fick-ge-plats-för-Max-Verstappen-i-Red-Bull-2016
Kvyat i Red Bull

Det var Kvyats krasch med Vettel under Rysslands GP som blev droppen som fick bägaren att rinna över och helt plötsligt befann sig Max i en ännu konkurrenskraftigare bil.

Max Verstappen är den yngsta föraren någonsin att vinna ett F1 race

Den enas bröd är den andras död brukar som det gamla ordspråket lyder. F1 är en miljö där konkurrensen är stenhård och förarna måste armbåga sig framåt.

En duktig förare skapar sin egen lycka, men han tar också vara på när andra gör misstag. Det var exakt vad Verstappen gjorde när han blev den yngsta Grand Prix vinnaren någonsin.

Händelsen inträffade i Spaniens GP 2016. Efter att Verstappen hade kvalat in på en fjärdeplats bakom de två Mercedesförarna samt Ricciardo såg det ut som att en tredjeplats var möjlig.

Men till följd av att Hamilton och Rosberg kolliderade och tvingades bryta ändrades spelplanen. Genom en annorlunda strategi gentemot Ricciardo tog Verstappen hem vinsten.

Han var då 18 år och 228 dagar gammal vilket innebar att han övertog titeln från Sebastian Vettel. Dessutom tog han fyra pallplatser i sina första sex race som Red Bull förare.

Max-Verstappen-vann-sitt-första-race-efter-att-Mercedes-bilar-kolliderat-med-varandra
Max Verstappen tog tillvara på Mercedes olycka

Inte tillräckligt konkurrenskraftigt material

Under de kommande åren i Red Bull befann sig Max Verstappen i ett material som inte var bra nog för att systematiskt slåss om titlarna. Mercedes och Ferrari hade överhanden i de flesta fallen.

Med det sagt så fortsatte Verstappen att prestera. Visserligen fick han utstå kritik för att köra på ett något vårdslöst sätt då och då.

När chanserna väl gav sig tillkänna var han ändå där och plockade på sig sina poäng. Under åren 2016 – 2020 mäktade han med en tredjeplats som bäst.

Den bästa säsongen poängmässigt inföll 2020 då han samlade på sig 278 pinnar.

 • År – Placering i förar-VM- Poäng
 • 2016 – 5 – 204
 • 2017 – 6 – 168
 • 2018- 4 – 249
 • 2019 – 3 – 278
 • 2020 – 3 – 214

Max blev världsmästare 2021

Max Verstappen och Red Bull har alltid haft som ambition att göra honom till världsmästare. Helst skulle han bli den yngsta genom tiderna och överta Vettel även i den aspekten.

Så blev visserligen inte fallet men efter fem år av väntan gavs holländaren en chans i en bil som kontinuerligt kunde slåss om racevinster. Och som han tog den.

Inför säsongen 2021 var Mercedes med Lewis Hamilton och Valtteri Bottas fortfarande de stora favoriterna. Men under försäsongen visade Red Bull att de hade tagit kliv i rätt riktning.

När säsongen väl började visade stallet att de verkligen hade en bil som kunde utmana Mercan på riktigt. Visserligen drog Hamilton det längsta strået i det första racet.

Men i Emilia Romagna kom Verstappen tillbaka samtidigt som det var turbulent i Mercedes med krascher för Bottas och avåkningar för Hamilton.

Därefter kom Lewis tillbaka och tog två segrar innan Max vann fyra av de fem följande racen. Det femte vanns av Perez efter att Verstappens däck plötsligt exploderat.

Incidenten på Silverstone

Segersviten skulle brytas på ett väldigt kontroversiellt sätt. För första gången i historien arrangerades en F1 sprint.

Hamilton kvalade ut Max på fredagen men i sprinten kom Verstappen tillbaka vilket medförde att han startade från pole position i söndagens race.

Under det första varvet kolliderade de två förarna och Max Verstappen hamnade i gummibarriären samtidigt som Lewis bil förblev oskadd.

Hamilton vann racet och det blev startskottet för en extremt infekterad politisk situation mellan de båda stallen. Toto och Horner syntes ständigt i media och de kastades skit åt höger och vänster.

Nagelbitare hela vägen fram för Max Verstappen

Poängdifferensen skulle fortsätta att svinga till den enas eller andras favör genom hela året. De sista racen var riktigt intensiva och när det var dags för det sista racet i Dubai säsongen 2021 stod Hamilton och Verstappen på samma poäng.

Racet skulle komma att avgöras på det sista varvet efter en omdiskuterad säkerhetsbil. När målflaggan väl hängdes ut var det Max som stod som vinnare.

Detta trots att Lewis sett ut att vinna racet ända fram tills säkerhetsbilen kallades ut.

Efter att Max blivit världsmästare beslutade Red Bull att det var dags att förlänga hans kontrakt och lyfta lönen ytterligare.

Vad är Max Verstappens lön?

Med ett nytt kontrakt är det spännande att veta vad Max Verstappens lön är. Han är en av de klarast lysande stjärnorna i sporten och han har ett imponerande CV trots sin ålder.

Efter att ha skrivit på det nya kontraktet som sträcker sig fram till och med säsongen 2028 har Verstappen en Formel 1 lön motsvarande ungefär 40 miljoner Euro per säsong.

Därmed är han den bäst betalda föraren i Formel 1 tillsammans med Lewis Hamilton. 

Dessutom för det nya avtalet troligtvis in honom på listan över de bäst betalda idrottsstjärnorna i världen.

Har Max Verstappen flickvän?

Sedan år 2020 har Max Verstappen flickvän. Han träffar en brasilianska som ofta syns i depån.

Hennes namn är Kelly Piquet och hon har precis som Max Verstappen F1 i blodet. Kelly är nämligen dotter till den trefaldiga världsmästaren Nelson Piquet.

Till yrket är Kelly Piquet modell. Hon har bland annat haft uppdrag för Pepe Jeans och arbetat för Vogue. Därutöver är hon en så kallad influencer på Instagram.

På den sociala medieplattformen har Max Verstappens flickvän över 600 000 följare.

Hon syns ofta tillsammans med Max i paddocken och tack vare sin far är hon något av en kunglighet i Formel 1 sammanhang.

Dejtat F1 förare före Max Verstappen

Lite kuriosa kring Max Verstappen och Kelly Piquet är deras gemensamma bakgrund. Utöver att båda fäderna var racerförare så har de andra gemensamma nämnare.

Piquet, Verstappens flickvän, dejtade nämligen den ryska Formel 1 föraren Daniil Kvyat före det att hon började träffa Max.

Därmed har Verstappen tagit över både Kvyats styrning i sporten och hans flickvän vid sidan av banan.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese