Hem » Svenska F1 Förare genom tiderna (Lista)

Svenska F1 Förare genom tiderna (Lista)

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Sedan Formel 1 startade 1950 har vi fått se 10 svenska F1 förare tävla vid minst ett tillfälle. Vissa svenska racingförare gavs bara ett försök att köra Formel 1 men tvingades bryta. Andra har tävlat hela säsonger i kampen om att toppa Formel 1 VM-tabellen och stå som segrare vid säsongens slut.

Den senaste svensken körde Formel 1 var Marcus Ericsson. Kumlasonen annonserades som en av två förare i det dåvarande Catherham stallet inför säsongen 2014 för att senare köra i Sauber fram till säsongen 2018.

I den här artikeln hittar du en komplett lista med alla svenska F1 förare. Dessutom tittar vi på svenskar som tragiskt nog har omkommit under sin karriär i Formel 1 och dem som har vunnit VM. Läs vidare för att lära dig mer.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Komplett Lista: Alla Svenska F1 Förare – Hur många svenskar har tävlat i F1?

Listan över svenska Formel 1 förare genom tiderna innehåller 10 namn. Några av dem har bara tävlat vid ett tillfälle, främst under de år när Anderstorp fanns med på F1 kalendern. Nedan hittar du hela listan alla namn på de svenskar som har kört Formel 1 i tävlingssammanhang.

F1 Förare

Starter

Vinster

Podium

Aktiva år

Marcus Ericsson

97

0

0

2014 - 2018

Stefan Johansson

79

0

12

1980 - 1991

Slim Borgudd

15

0

0

1981 - 1982

Gunnar Nilsson

32

1

4

1976 - 1977

Conny Andersson

1

0

0

1976

Torsten Palm

1

0

0

1975

Bertil Roos

1

0

0

1974

Ronnie Peterson

123

10

26

1970 - 1978

Reine Wisell

23

0

1

1970 - 1974

Joakim Bonnier

108

1

1

1956 - 1971

Av de tio svenska racingförarna som har deltagit i en Formel 1 tävling är det alltså tre som enbart startade vid ett tillfälle. Det rör sig om Conny Andersson som tvingades bryta med punktering under sin ända start på Zandvoort 1976 i ett race där Ronnie Peterson startade från pole position.

Torsten Palm och Bertil Roos körde varsitt race på Anderstorp 1975 respektive 1974. Den förstnämnda tog sig i mål som tia men det gav inga poäng på den tiden.

Bertil Roos som körde för stallet Shadow på Anderstorp 1974 bröt dessvärre sin enda tävling till följd av problem med växellådan. Han tog sig bara igenom ett varv innan bilen återvände till garaget på andra varvet.

Svenska F1 förare som vunnit Formel 1 lopp

Totalt har tre av de tio svenskarna som tävlat i Formel 1 vunnit ett lopp. Dessa är Joakim Bonnier, Ronnie Peterson samt Gunnar Nilsson.

Det är få förunnat att få tävla i Formel 1. Konkurrensen om platserna är stenhård och så har alltid varit fallet. Trots det finns det alltså 10 svenska F1 förare genom tiderna. Av dessa har alltså tre stått högst upp på prispallen efter ett Formel 1 lopp.

Av de tre svenska racerförarna är det alltså bara en som har stått högst upp på podiet vid fler än ett tillfälle. Vi återkommer strax till Ronnie Peterson igen, svensken som lyckades med bedriften att vinna 10 F1 race.

Låt oss titta närmare på några av de övriga svenskarna som har kört fler än bara en tävling i F1.

Marcus Ericsson är den senaste av våra svenska F1 förare

När Marcus Ericsson presenterades som förare i Catherham blev han den första svensken att tävla i Formel 1 sedan Stefan Johansson. Det inträffade 2014.

Men Marcus hade testat F1 bilar tidigare. År 2009 var han nämligen med och testade för dåvarande Brawn GP som senare köptes av Mercedes.

Det blev dock bara en säsong i Catherham för Ericsson och den var minst sagt tumultartad. Stallet brottades med horribel ekonomi och under ett race ersattes Marcus stallkamrat av André Lotter.

För Marcus Ericssons del slutade säsongen i förtid. Istället skrev han på för Sauber.

Svensk F1 förare i Sauber 2015 – 2018

Tiden i Sauber blev var mer framgångsrik än debutsäsongen i Formel 1 med Catherham. Han samlade ihop nio poäng sitt första år med stallet.

Marcus-Ericsson-var-en-av-10-svenska-f1-förare-och-han-körde-för-Sauber
Marcus Ericsson i sin Sauber

Han tävlade brassen Filipe Nasr under de två första åren. Därefter fick Nasr ge plats till tysken Pascal Wehrlein. Sauber höll fast vid föraruppställningen säsongen 2017.

Inför år 2018 fick Wehrlein dock flytta på sig och Ericsson körde tillsammans med Charles Leclerc under monegaskens debutsäsong i sporten.

Totalt samlade Marcus Ericsson på sig 18 poäng under sin tid i Formel 1. Nio av dem 2015 och resterande nio 2017.

Stefan Johansson var en framgångsrik svensk Formel 1 förare

Innan Marcus Ericsson gjorde debut i Formel 1 var det Stefan Johansson som var den senaste svensken i Formel 1. Till skillnad från Ericsson körde Johansson konkurrenskraftigt material vid vissa tillfällen i karriären.

Bland annat tävlade han för Ferrari och McLaren. Johansson körde för:

  • Stall – Säsong
  • Spirit – 1983
  • Tyrrell & Toleman – 1984
  • Tyrrell & Ferrari – 1985
  • Ferrari – 1986
  • McLaren – 1987
  • Ligier – 1988
  • Onyx – 1989
  • AGS & Footwork – 1991

Under sin långa karriär tog han poäng i lite drygt var tredje race han startade. Vid 12 tillfällen stod han på podiet.

Slim Borgudd hade talang för racing och trummor

Tommy ”Slim” Borgudd var en talangfull man och svensk F1 förare säsongerna 1981 – 82. Han tävlade för ATS samt Tyrrell. Under sina två år i Formel 1 tog han ett poäng på 10 starter.

Debuten gjordes i San Marino GP 1981 och hans sista race genomfördes i USA 1982.

Utöver att vara racerförare har Borgudd även ägnat sig åt musik. Han spelade trummor och var samarbetspartner till ABBAs Björn Ulvaeus. Faktum är att ABBA sponsrade Borgudds deltagande i F1.

Ronnie Peterson omkom efter en krasch på Monza 1978

Den kanske största av alla svenska Formel 1 förare är Ronnie Peterson. Örebrosonen som under sin karriär, som tragiskt nog slutade med en olycka som föranledde Ronnies död, innebar tvåsiffrigt antal racesegrar och 123 tävlingar.

Han kom nära att vinna Formel 1 VM och slutade tvåa i tabellen 1971. Dock ska det sägas att gapet upp till Tyrrell föraren Stewart var 29 poäng.

Ronnie-Peterson-var-en-svensk-F1-förare-som-vann-10-race-och-kom-tvåa-i-VM
Ronnie Peterson vann 10 race i sin F1 karriär

Peterson gjorde racedebut i Monacos GP 1970 med Antique Automobiles Racing Team. Det skulle dock dröja fram tills 1973 innan han blev en regelbunden F1 förare.

F1 förare på heltid

1973 tävlade Ronnie Peterson för Lotus. Samma år tog han sin första racevinst i Frankrikes GP. Samma år stod han dessutom högst upp på podiet i Italien, Österrike och USA.

Petersson tävlade även i Tyrrell och March under karriären. Inför säsongen 1979 erbjöds han ett kontrakt med McLaren. Tyvärr tog ödet honom åt andra håll.

Den största av våra svenska F1 förare omkom på Monza

Ronnie Petersons karriär kom till ett plötsligt slut under Italiens Grand Prix på Monza 1978. Efter att ha kraschat in i barriären fattade hans bil eld och Ronnie var fastklämd där i.

Racerförarna Hunt, Regazzoni och Depailler lyckades dra ut honom ur bilen men Ronnie var kraftigt skadad. Han fördes till sjukhus och uppgavs ha 27 olika frakturer på benen och fötterna.

Tragiskt nog gick hans liv inte att rädda. Under den följande natten förvärrades hans tillstånd och på morgonen 11 september 1978 dödförklarades Ronnie Peterson.

Idag står en staty rest i Örebro till minne av Sveriges mest framgångsrika Formel 1 förare genom tiderna.

Andra kända svenska racerförare

Sverige har inte bara skolat fram duktiga förare som lyckats ta sig hela vägen till Formel 1. Det finns flera andra som har gjort sig ett namn i framstående och respekterade tävlingar. Inte minst i nutid då den före detta svenska F1 föraren Marcus Ericsson har sällskap av en landsman i IndyCar.

Svenska IndyCar förare

Efter att Sauber ingick ett avtal med Alfa Romeo om namnrättigheterna till stallet fick Marcus Ericsson lämna Formel 1. Visserligen blev han kvar som reservförare till det schweiziska teamet men han sökte efter en annan huvudsaklig syssla.

Valet föll till slut på en av de främsta kategorierna i USA, IndyCar. Där fick han ett kontrakt med Arrow Schmidt Peterson Motorsport och under sin debutsäsong 2019 gjorde han relativt bra ifrån sig.

Som bäst hamnade han på en andra plats. Ericssons prestationer imponerade och året därefter skrev han på för Chip Ganassi Racing. Där blev han stallkamrat med en av de mest framstående förarna i amerikansk racing, Scott Dixon.

Den andra stallkamraten visade sig vara svensk.

Marcus Ericsson vann världens mest prestigefyllda race inom motorsport. Söndagen den 29:e maj 2022 blev han efter en dramatisk avslutning den andra svensken att vinna Indy500. Det är oerhört stort för svensk motorsport och för Marcus som idrottsman.

Felix Rosenqvist är en svensk Indycar förare

Felix Rosenqvist var en potentiell framtida svensk Formel 1 förare och förhoppningarna var höga på honom. Han vann det Europeiska F3 mästerskapet 2015. Men att ta sig in i F1 är svårt.

Tyvärr var konkurrensen för hård och hittills har Felix Rosenqvist inte nått hela vägen till motorsportens absoluta finrum. Men hans karriär har fört honom via Formel-E till Indycar.

Under sina två första år, 2018 – 19, på andra sidan Atlanten körde han för Chip Ganassi Racing. Sedan skrev han på för Arrow McLaren och inför säsongen 2024 kör han för Meyer Shank Racing.

Även om det är ett långskott så kanske det kan bli en väg för honom att bli nästa svenska Formel 1 förare.

Kenny Bräck var en svensk racerförare som nästan omkom

Innan Ericsson och Rosenqvist tog sina respektive platser i IndyCar hade svenskar redan gjort ett avtryck i sporten. Kenny Bräck är en av de få som har lyckats vinna den legendariska tävlingen Indy 500.

Dessutom har han vunnit IndyCars mästerskap. Det gjorde han 1998.

Men innan han valde att ge sig in i amerikansk racing höll han på att bli en svensk F1 förare. Han hade ett kontraktserbjudande från ett stall under tidigt 90-tal.

Kenny-Bräck-var-en-svensk-raceförare-som-tävlade-i-IndyCar
Kenny Bräck vann Indy 500

Karriären fick dock ett väldigt plötsligt slut. Bräck råkade ut för en fruktansvärd olycka på Texas Motor Speedway som var nära att kosta honom livet. Händelsen inträffade den 12 oktober 2003.

Med en extremt stark vilja tog sig Bräck dock tillbaka in i racingen. 2005 körde han Indy 500 och tog pole.

Racerförare i DTM som kommer från Sverige

Allt handlar inte om formel racing och alla svenska racerförare väljer inte samma spår. Några beslutar sig för att tävla i det tyska mästerskapet DTM.

Under 2000-talet har Mattias Ekström skördat framgångar i den kategorin. Han vann DTM-mästerskapet både 2004 och 2007 när han körde för Audi.

Totalt tog han 14 segrar i sin DTM-karriär varav den första på en bana som F1 fans känner väl, Zandvoort. Den första vinsten för Ekström landade han 2002.

Därutöver har Ekström blivit världsmästare i Rallycross.

En annan svensk racerförare som tävlat i DTM är Thed Björk. Han körde säsongen 2006 utan att skörda större framgångar.

Nästa svensk i Formel 1

Möjligheterna att få se fler svenska Formel 1 förare inom en snar framtid känns vaga. Många satte tidigare sitt hopp till Linus Lundqvist som körde i GP3 och F3 tidigare.

Sedan 2020 kör han dock sin racing på andra sidan Atlanten. Säsongen2024 kör Lundqvist IndyCar för Chip Ganassi Racing.

Kan Dino Beganovic bli nästa svenska Formel 1 förare?

För att slå sig in i Formel 1 finns det i princip två vägar att gå i dagsläget. Antingen är du del av ett juniorprogram.

Exempelvis har Red Bulls jr. program skolat fram Ricciardo, Sainz, Verstappen och många fler. Det andra alternativet är att vara som Mazepin och Latifi – betalförare.

Dino-Beganovic-på-vägen-mot-att-bli-vår-nästa-svenska-Formel-1-förare
Kanske kan Beganovic bli vår nästa svenska F1 förare

Svensken Dino Beganovic tillhör den förstnämnda kategorin. Som en del av Ferraris juniorprogram kan vi sätta våra hopp till att han en dag rullar ut på startgridden i världens bästa motorsport för att representera den svenska flaggan.

Dino har gjort bra ifrån sig under sin första säsong i F3 och slutade sexa i mästerskapet. Dessutom deltog han som en av de tävlande i det prestigefyllda racet i Macau.

Beganovic kör F3

Säsongen 2024 kommer Dino Beganovic att tävla i F3. Det är ett viktigt steg mot att förverkliga drömmen om att få fram en ny svensk Formel 1 förare.

Beganovic kommer att tävla för Prema. Stallet har en tradition av att skola fina förare och de har vunnit minst ett av mästerskapen varje år.

Förhoppningsvis blir det här en språngbräda för svensken som vann FREC-mästerskapen 2022 i hans strävan att ta sig till F1.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese