Hem » Leclerc snabbare än Verstappen i kvalet till Frankrike GP
Fransk-flagga-pa-tak

Leclerc snabbare än Verstappen i kvalet till Frankrike GP

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-11

Det har varit en svängig helg hittills i Frankrike där Carlos Sainz och Kevin Magnussen har tagit nya motorer. Därmed triggar de två förarna bestraffningar och de startar från sista led imorgon. Med det i åtanke var det inte många som föreställde sig att Sainz skulle kvala in i Q3.

Men det gjorde han och där hjälpte han till när Leclerc kvalade ut Max Verstappen på Paul Richard. Trots det är Red Bull i en stark position inför morgondagens race då de två förarna startar två och trea vilket medför ett strategiskt övertag.

Startfält i Frankrike Grand Prix 2022

Den preliminära startgirden inför Frankrike Grand Prix 2022 efter avslutat kval där Leclerc tog pole position följer nedan.

 1. Charles Leclerc – Ferrari
 2. Max Verstappen – Red Bull
 3. Sergio Perez – Red Bull
 4. Lewis Hamilton – Mercedes
 5. Lando Norris – McLaren
 6. George Russell – Mercedes
 7. Fernando Alonso – Alpine
 8. Yuki Tsunoda – AlphaTauri
 9. Daniel Ricciardo – McLaren
 10. Esteban Ocon – Alpine
 11. Valtteri Bottas – Alfa Romeo
 12. Sebastian Vettel – Aston Martin
 13. Alex Albon – Williams
 14. Pierre Gasly – AlphaTauri
 15. Lance Stroll – Aston Martin
 16. Zhou Guanyu – Alfa Romeo
 17. Mick Schumacher – Haas
 18. Nicholas Latifi – Williams
 19. Carlos Sainz – Ferrari
 20. Kevin Magnussen – Haas

Jämnt när Leclerc kvalade ut Max Verstappen i kvalet till Frankrike GP

Det har varit jämnt mellan de två favoriterna till att stoltsera i toppen av årets ställning i F1 när säsongen är slut. Verstappen var snabbast av alla i FP3 och i fredags var Leclerc marginellt snabbare än holländaren i båda träningspassen.

När det drog ihop sig till kvalet på Paul Richard väntades det vara jämnt mellan de båda. Men Ferrari drog det längre strået.

Skälet var att den regerande världsmästaren tvingades hantera svåra vindar under sitt avslutande försök. Samtidigt hade Leclerc hjälp av sin stallkamrat som drog honom genom luften eftersom Sainz själv inte hade något att köra för.

Men det var jämnt, visserligen var det slutligen lite drygt 3 hundradelar som skiljde dem fast efter det första försöket i Q3 var Verstappen bara 8 tusendelar bakom monegasken.

Trots att det i slutändan var Leclerc som drog det längsta strået så är racet imorgon väldigt öppet. Max har nämligen Perez med sig i kampen om vinsten då mexikanen startar trea. Samtidigt får Charles Leclerc tävla mot Horners killar i ensamhet eftersom Sainz startar från sista startled.

Bra krut i de nya Ferrarimotorerna – Kan Sainz komma trea?

Något som var anmärkningsvärt var hur snabba de två förarna med nya Ferrarimotorer var. Likväl Magnussen som Sainz flög fram i Q2. Med det i åtanke kan det bli spännande att se vad inte minst Sainz kan klara av imorgon.

Rimligen bör han inte komma upp på pallen, men står stjärnorna rätt kan det gå vägen. Med tanke på hur många oväntade tekniska fel frontbilarna har haft i år, och hur snabb Sainz har sett ut i helgen, tror jag inte han har stängt dörren till det ännu.

Om du tycker att det låter troligt kan du testa att spela Sainz topp 3.

Ett rent kval i Frankrike GP

Vi fick se ett väldigt rent kval i Frankrike GP. Visserligen ogiltigförklarade domarna tider för tre förare i Q1. Det var Ricciardo, Tsunoda samt den formstarka Mick Schumacher som åkte dit.

Tysken var den enda av dem som kom att påverkas av besluten. Han fick sin snabbaste tid struken men så var inte fallet med de två övriga.

Med tanke på debaclet från domarna i kvalet på Red Bull ring var det skönt att vi fick se ett städat kval. Utöver de strukna tiderna var det bara Ocon som kom i vägen för Hamilton i Q1, men det släppte domarna.

Därutöver snurrade Albon på sitt sista försök i Q2 men i stora drag var det ett rent kval inför morgondagens tävling på Paul Richard i Frankrike.

Delvis besviken hemmapublik i kvalet till Frankrike GP

För oss i TV-soffan var det ett bra kval där utfallet medför spänning inför morgondagen. Men, hemmapubliken är kanske inte fullt tillfredsställd.

Förvisso kvalade Leclerc snabbast av alla vilket bör glädja många, fast frågan är om det sätter plåster på de sår som uppstod när båda hemmaförarna föll ur innan Q3. Faktum är att både Gasly och Ocon fick stryk av sina stallkamrater.

Pierre Gasly hade ingen bra eftermiddag och föll bort redan i den inledande fasen. För Ocon gick det aningen bättre men han lyckades inte kvala in i topp tio och missade således Q3.

Förhoppningsvis kan de köra upp sig imorgon. De båda förarnas stallkamrater visade att det finns fart i bilarna. Tsunoda tangerade sitt årsbästa i termer av kvalprestation och Alonso var åttonde snabbast.

Alfa Romeo var ingenstans i kvalet på Paul Richard

Alfa Romeo inledde säsongen väldigt starkt men har fallit tillbaka en aning. I skrivande stund ligger de sexa i VM med ett Haas som har vaknat till liv 16 poäng bakom sig.

Men på senare tid har kvalformen varit lite svagare, inte minst för den erkänt starka kvalföraren Valtteri Bottas. Idag var ingen av Alfas två förare med i Q3.

Samtidigt var Aston Martin återigen med på noterna, åtminstone sett till förutsättningarna. Vettel hade problem under FP3 och fick inte göra några kvalsimulationer. Men den fyrfaldiga världsmästaren i Formel 1 tog sig genom Q1 och startar racet från 12 startrutan.