Hem » Valtteri Bottas: Lön, Flickvän & Karriär

Valtteri Bottas: Lön, Flickvän & Karriär

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-03-15

Valtteri Bottas är en finsk F1 förare som har sett startgridden från flera olika vinklar. Bottas lön har kommit och gått, precis som hans flickvänner.

Nu har Valtteri hittat stabilitet, både i termer av fru och F1 stall. Han har ett flerårig avtal med det schweiziska stallet Sauber och därför kan vi förvänta oss att se Bottas blomma ut ordentligt som en ledande F1 förare i teamet.

Därmed kommer vi att se flera fans i Bottas merchandise även i fortsättningen. 

Lär dig mer om:

 • Valtteri Bottas lön
 • Hans fascination och intresse för kaffe
 • Hur startfältets enda finska F1 förare har tagit sig till sin nuvarande styrning
 • Vem som är Valtteri Bottas flickvän
 • Hur du köper Bottas merchandise

Men först, lite snabbfakta om Lewis Hamiltons forna stallkamrat.

Snabbfakta om den finska F1 föraren

Nedan följer grundläggande information om Sauber Stake F1 finska F1 förare Valtteri Bottas. Därefter kommer du hitta mer djupgående fakta och lära känna finnen.

 • Nuvarande stall: Stake F1 team
 • Antal racevinster:10
 • Antal pole positions: 20
 • Födelseort: Nastola

Karriär och vägen till Stake F1

Du som har följt F1 länge känner till Bottas namn väl. Han har tävlat i sporten sedan 2013. Men det har inte alltid varit i Stake F1 team.

Alfa-Romeo-bil
Alfa Romeo F1 bil

Bottas väg till F1

Precis som för så många andra föddes Bottas intresse för racing tidigt. Inledningsvis körde han gokart för att sedan flytta över mot formelbilar.

De första framgångarna i finnens tidiga karriär kom i Formula Renault. 2008 vann han två mästerskap.

 • Formula Renault Northern European Cup
 • Formula Renault Eurocup

Året därpå flyttade bottas över till formelbilar och tävlade i F3.

F3 och testförare i F1 för Williams

Säsongen 2009 tävlade Bottas i Formel 3 Euroseries. Säsongen därpå, 2010, blev han utsedd till testförare i Williams.

Det var en roll han behöll under tre år och under den tiden kunde man se honom under FP1 på fredagarna. Stallet var imponerade av vad de såg och inför säsongen 2013 offentliggjordes det att han skulle bli en av stallets två raceförare.

Valtteri Bottas tävlade för Williams i Formel 1

2013 var det så dags för Valtteri att göra Formel 1 debut i tävlingssammanhang. Under året körde han tillsammans med den ökända Venezuelanen Pastor Maldonado.

Debutsäsongen gick bra för Bottas som efter att ha knipit en åttonde plats i USAs GP kunde besegra sin stallkamrat i VM-tabellen.

Nästkommande säsong fick Bottas en ny stallkamrat i den rutinerade Brasilianska F1 föraren Felipe Massa. Under säsongen besegrade finnen Massa i förar-VM.

Bottas slutade på en imponerande fjärde plats med 186 poäng. Samtidigt skrapade brassen bara ihop 134. Den gemensamma poängskörden innebar en tredjeplats i konstruktörs-VM framför storheten Ferrari.

På ett individuellt plan skulle samma sak upprepas igen. Bottas slutade framför Massa men poängskillnaden var bara 15 poäng.

Även den sista säsongen i Williams medförde att Bottas slog sin stallkamrat. Dessvärre skulle det bli den sista gången på åtminstone fem år som han lyckades med det.

Bottas tid i Mercedes

Nico Rosberg hade utkämpat en hård strid om att vinna förar-VM under 2016. Kampen stod mellan honom och stallkamraten Lewis Hamilton.

Efter att Rosberg hade till slut hade besegrat britten valde han att pensionera sig väldigt plötsligt. Därmed fick Bottas en chans att fylla den tyska F1 förarens stol i Mercedes.

Valtteri-Bottas-och-Lewis-Hamilton-i-en-omfamning-efter-ett-race-Mercedes
Bottas och Hamilton kramar om varandra

Där skulle finnen bli kvar under fem säsonger. Tyvärr för hans del fick han tampas med kortsiktiga kontrakt. Det var en psykologisk aspekt som kan ha varit en av anledningarna till att han aldrig rådde på stallkamraten som tog fem raka VM-titlar.

Femfaldig världsmästare

Även om Bottas inte vann den individuella titeln under sina år i Merca så gick han inte lottlös. Totalt vann han 10 race för Mercedes räkning.

Därutöver var han en väldigt starkt bidragande orsak till att Mercedes under hans tid som förare tog hem fem raka vinster i konstruktörs-VM.

Dessutom har han byggt upp värdefull rutin som kan komma väl till pass när han blir frontfigur i sitt nya stall. 

Valtteri Bottas i Sauber Stake

Lite drygt halvvägs genom säsongen 2021 annonserades det att Bottas skrivit på ett kontrakt med Sauber inför den 2022. Avtalet sträcker sig över flera säsonger.

AI illustration av Bottas i en Sauber Stake bil med finska flaggan i bakgrunden

Flytten ger finnens karriär en ny chans och han får äntligen möjligheten att leda ett stall. Förhoppningsvis kan han axla rollen som ledare efter att han kliver ur Hamiltons skugga.

Efter att Valtteri Bottas skrivit på för Alfa har han uttalat sig om tiden som Hamiltons stallkamrat. I en intervju med GPFans sa finnen att han absolut gett sitt allt under tiden i Mercedes.

Vissa säsonger ansåg han att det hade funnits utrymme till förbättring men överlag så är han stolt över sin egen insats.

Valtteri Bottas lön i F1

Intresset kring vad man kan tjäna för Formel 1 lön som förare är stort hos allmänheten. Det gäller även för denna finska F1 förar i Stake.

Under sin sista säsong i Mercedes tjänade Valtteri Bottas mer än vad han gör i Stake F1. Det är visserligen inte så konstigt med tanke på skillnaden i finansiella muskler mellan de två stallen.

Under säsongen 2021 uppgick Valtteri Bottas lön till 10 miljoner USD. Så mycket tjänar Bottas inte i Stake. Trots det så går det ingen nöd på finländaren. 

Valtteri Bottas flickvän och fru

Precis som så många andra F1 förare så har Valtteri Bottas kvinnligt sällskap. Efter att ha varit gift men skiljt sig från sin tidigare fru, den olympiska simmerskan Emilia Bottas (f.d. Pikkarainen) har han gått vidare i kärlekslivet.

Finen tycks ha smak för kvinnor som är elitidrottare. Valtteri Bottas flickvän i dagsläget är nämligen ingen mindre än australiensiska elitcyklisten Tiffany Cromwell.

Valtteri-Bottas-flickvän-Tiffany-Cromwell-med-en-blomsterbukett
Valtteri Bottas flickvän Tiffany Cromwell

Cromwell representerade Australien i de olympiska spelen som utspelades i Tokyo 2021.

Valtteri Bottas lön i Stake är 8.5 miljoner Euro. Det motsvarar ungefär 9.2 miljoner USD.

Kaffeentreprenören Valtteri Bottas

För att lyckas inom toppidrott är det viktigt att kunna koppla bort och tänka på annat. Det är något som Valtteri Bottas kan göra genom att ägna sina tankar åt kaffe.

Espressobönor-och-en-kopp-kaffe
Bottas är ett stort fan av en god kaffe

Finnen är ett stort fan av det svarta guldet. När tillfälle ges testar Bottas gärna olika typer av kaffe.

I en artikel i GPFans framkommer det att han vid ett tillfälle provade, och drack, 27 koppar kaffe före ett race. Dessutom har han varit domare i en kaffetävling i Finland.

Han är till och med delägare i ett kafferosteri i sitt hemland som heter Kahiwa Coffee Roastery.

Köpa Valtteri Bottas merchandise

Om du är ett fan av Stakes finska F1 förare kanske du är intresserad av att köpa Valtteri Bottas merchandise? Det kan du enkelt göra antingen om du besöker ett race eller online.

Det vanligaste är att fans köper en keps från sin favoritförare. Du kan även välja inhandla en tröja eller liknande om du vill klä dig i Bottas merch.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese