Hem » Mercedes F1 stall – Personal och stora sponsorer

Mercedes F1 stall – Personal och stora sponsorer

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-03-03

Det är få idrottsliga organisationer som har skördat så stora framgångar som Mercedes F1 stall under de senaste åren. Faktum är att de har dragit det längsta strået av samtliga F1 stall som tävlat i konstruktörs-VM åtta år i sträck.

Under fjolåret hade stallet som ofta kallas The Silver Arrows fickvisserligen stallets stora stjärna, Lewis Hamilton, fick se sig besegrad av Red Bulls Max Verstappen i det sista racet. Det innebar att de förlorade förar-VM, men trots de tog de hem konstruktörs-VM.

Men vad är det som har lagt grunden till Mercedes otroliga framgångar? I denna text får du svar på frågor som:

 • När grundades Mercedes F1 stall?
 • Vilka kör för Mercedes AMG Petronas?
 • Vem är stallchef?
 • Vem äger Mercedes F1?
 • Hur stor personalstyrka har Mercedes Formel 1 lag?
 • Vilka är de främsta sponsorerna?

Läs vidare för att lära dig mer.

Mercedes F1 stall – Historia och bakgrund

I sin moderna form uppkom stallet 2010. Detta efter att Mercedes-Benz köpte 75,1% av aktierna i ett existerande stall, Brawn GP.

Under de åren som har gått sedan dess, har stallet vunnit konstruktörs-VM åtta gånger med två olika förare. Det är dock inte den första gången som Mercedes är med och tävlar i världens mest prestigefulla motorsport.

Under de femton åren som föranledde övertagandet av Brawn hade företaget ett väldigt nära samarbete med McLaren. Bland annat var det under det samarbetet som Lewis Hamilton vann sin första VM titel 2008.

Mercedes har tävlat två gånger i Formel 1

2010 var inte den första gången som Mercedes AMG Petronas tävlade som ensamstående Formel 1 stall. Även om de inte var med i den första upplagan av F1 1950, så var de inte sena med att pröva lyckan i formel racing via F1.

Organisationen deltog nämligen i F1 under två säsonger under tidigt 50-tal. Dessa var 1954 och 1955. De två säsongerna resulterade i totalt 9 racevinster.

Vem äger Mercedes Formel 1 team?

Sedan tidigare vet du att Mercedes F1 stall uppkom 2010 efter att Mercedes-Benz förvärvade ungefär tre fjärdedelar av aktierna i Brawn. De äger fortfarande en signifikant del av stallet.

Men även en av de mest framstående personerna, stallchef Toto Wolf innehar en andel. Wolf köpte 30% av aktierna 2012 i samband med att han blev utsedd till att leda teamet framåt.

Sedan dess har ytterligare en aktör blandat sig i konstellationen av ägare. Sedan december 2020 äger även storsponsorn INEOS en tredjedel av aktierna.

Detta efter att de köpt aktier från Mercedes Benz samtidigt som Toto Wolf drygade ut sitt ägarskap. Fördelningen av aktieägare i Mercedes F1 stall ser nu ut så här:

 • Toto Wolf – 33.33%
 • Ineos – 33.33%
 • Mercedes-Benz – 33.33%

Stallets förare och framstående personer

Formel 1 stall är stora organisationer med mängder av anställda. Budgettaket har dock medfört att några av de större teamen, dit Merca räknas, har tvingats genomföra omstruktureringar.

Trots det arbetar 950 personer för stallet som har sitt huvudkvarter i Brackley, Storbritannien. Under en racehelg kan stallet ha mellan 15 – 20 raceingenjörer på plats på anläggningen för racet.

Det rör sig om diverse olika yrkestitlar som måste anställas i ett F1 stall av Mercas kaliber. Bland annat:

 • PR-specialister och marknadsförare
 • Ingenjörer
 • HR-personal
 • Ekonomer

Men för Formel 1 fans är det några personer som är mer intressant än andra.

Mercedes två F1 förare

De två mest intressanta personerna i en F1 organisation för majoriteten av fansen är givetvis förarna. Mercedes AMG Petronas har en riktigt het föraruppställning.

Det rör sig om två britter, en ung och en väletablerad flerfaldig världsmästare och många anser att de utgör den mest balanserade förarduon. De två F1 förarna är:

Reservförare i Mercedes F1 stall

Vid olika tillfällen händer det att F1 förare av olika anledningar inte kan delta i racen eller på träningarna. Det kan röra sig om skador eller sjukdom.

Ett strålande exempel var under Bahrains GP 2021 då Hamilton på grund av Covid-19 inte kunde köra. Han ersattes då av just George Russel.

Vanligen används en tredjeförare för dessa ändamål. Mercedes F1 stall använder Mick Schumacher som tredjeförare.

Stallchef och annan senior personal

Utöver förarna finns det ytterligare några framstående individer som är anställda av F1 stallen. I Mercedes fall rör det sig om tidigare nämnda Toto Wolf som är stallchef.

Andra namn som hörs i TV-sändningar och liknande tillhör i regel de två förarnas ingenjörer och den tekniska chefen. I Mercedes F1 stall innehas dessa roller av:

 • Teknisk chef: James Allison
 • Raceingenjörer: Peter ‘Bono’ Bonnington & Riccardo Musconi

Dessa är några av de namn, röster och ansikten som vi ser under en racehelg. Även PR-specialisten Rosa Herrero syns i bakgrunden när diverse intervjuer genomförs.

Niki Laudas roll i Mercedes F1 stall

Det går inte att diskutera framstående personer i Mercedes F1 stall utan att nämna legenden Niki Lauda. Den före detta världsmästaren spelade en avgörande roll i att övertala Lewis Hamilton att ingå ett avtal med stallet.

Han är en av de främsta inom Formel 1 genom alla tider. Under sin aktiva karriär körde han för fem stall, två av dem var McLaren och Ferrari. Han vann VM två gånger och föll offer för en fruktansvärd olycka 1976 vilken orsakade brännskadorna i hans ansikte.

Niki Lauda gick bort den 20e maj 2019.

Sponsorer till Mercedes F1 stall

För att ett Formel 1 stall ska få de ekonomiska aspekterna att gå runt krävs det sponsorer. Silverpilarna har, mycket tack vare sin sportsliga framgång, kunnat knyta till sig några riktigt stora sponsorkontrakt. Nedan listas några av stallets partners.

 • Petronas
 • INEOS
 • UBS
 • CrowdStirke
 • TeamViewer
 • AMD

Dessa är bara några av de företag som betalar stora pengar för att associeras med det åttafaldiga världsmästarstallet.

FAQ Mercedes F1 stall

Hur många gånger har Mercedes vunnit konstruktörs-VM?

Mercedes har vunnit konstruktörs-VM 8 gånger.

Vilka kör för Mercedes F1 stall 2024?

Förarna är George Russell och Lewis Hamilton.

Vem äger Mercedes F1 stall?

Tre ägare innehar 33.33% var. Dessa är Toto Wolf, INEOS och Mercedes Benz.

Vilka reservförare har Mercedes 2024?

Mick Schumacher är reservförare hos Mercedes 2024.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese