Hem » AlphaTauri F1 Team – Förare och mer (F.d Toro Rosso)

AlphaTauri F1 Team – Förare och mer (F.d Toro Rosso)

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-01

En av de mer anonyma konstruktörerna i Formel 1 är AlphaTauri F1 team. Tidigare hette detta italienska Formel 1 stall Toro Rosso. Ett namnbyte genomfördes av PR-skäl inför säsongen 2020.

Det tidigare namnet för AlphaTauri, Toro Rosso, betyder Red Bull på italienska. Valet av namn var inte en slump. Stallet är nämligen en del av Red Bull och dess satsning på F1. Nu vet du alltså att Red Bull inte bara äger stallet med samma namn, utan även AlphaTauri.

I denna text lär du dig om vilka framstående och respekterade F1 förare som har kört för stallet. Läs vidare för att få insikter kring flera olika ämnen som rör stallet från Faenza, Italien.

  • Varför heter det AlphaTauri F1 team?
  • Vilka förare kör för AlphaTauri F1 stall?
  • Har Toro Rosso skolat många bra förare?
  • Vem är stallchef för AlphaTauri?
  • Vilken motor använder stallet?
  • Vilka sponsorer har AlphaTauri F1 team?

Historia och bakgrund för AlphaTauri F1 team

Före vi kan reda ut AlphaTauris historia under sitt nuvarande namn måste vi se till hur Toro Rosso kom till.

2005 beslutade sig Paul Stoddart, en australiensisk affärsman som hade köpt Minardi från Gabriele Rumi 2001, för att sälja stallet. Det var samma år som Red Bull Racing gjorde premiär i Formel 1.

Österrikaren Dietrich Mateschitz såg en chans att utöka energidrycksföretagets närvaro i F1. Därför köpte han stallet av Stoddart och döpte om det till Toro Rosso.

Därefter genomförde han en affär med landsmannen och före detta F1 föraren Gerhard Berger om att äga 50 % av stallet vardera.

2006 gjorde Toro Rosso premiär i Formel 1

Säsongen 2006 tävlade så Toro Rosso med sitt nya namn och Minardi var ett minne blott. Byråkratiskt krångel präglade säsongen som var tuff för stallet.

Det berodde i hög utsträckning på att stallet använde en modifierad version av Red Bulls 2005 chassi vilket många konkurrenter ansåg bröt mot reglerna.

Toro Rosso stod på sig och argumenterade för att de intellektuella rättigheterna tillhörde Ford, företaget som Red Bull GmbH hade köpt Jaguarstallet av.

Säsongen blev inte bra, främst på grund av en svag motor.

Första vinsten 2008

Precis som AlphaTauri idag är en underdog var Toro Rosso inte någon favorit till racevinster under säsongen 2008. Under det föregående året hade man dock värvat Sebastian Vettel från Sauber.

Det skulle visa sig vara ett genialiskt drag. Den vid tillfället enorma talangen visade sin fulla kapacitet i ett regnigt Monza.

Efter att ha kvalat in sin bil i pole position till allmänhetens stora förvåning följde han upp med en imponerande prestation i söndagens race.

I det ihärdiga regnet navigerade han sin bil på bästa tänkbara vis och Vettel säkrade stallets första vinst. Han hade hela 12 sekunders segermarginal till finnen Kovalainen.

Samma år köpte Red Bull tillbaka Bergers andel av stallet. Därmed förblev Toro Rosso i bolagets ägo. Detta trots att det tidigare hade gjorts försök att avyttra innehavet.

Toro Rosso var ett juniorstall till RB racing

I princip hela idén med att driva två stall var, utöver den extra mediala exponeringen för Red Bull som varumärke, att skola vinnande förare. Toro Rosso har i princip alltid ansetts vara ett dotterstall till Red Bull.

Som talangfabrik har stallet gjort väldigt bra ifrån sig. Det syns inte minst om man tar en titt på vilka förare som återfinns i Formel 1 säsongen 2023.

Följande racers har startat sin karriär i Toro Rosso och kör nu i motorsportens finrum.

Pierre-Gasly-som-kor-for-AlphaTauri-f1-team-pa-podiet-efter-vinsten-i-Monza
Gasly efter vinsten i Monza

Därutöver har även ryssen Daniel Kvyat kört för stallet. Han gick sedan vidare och blev reservförare i Alpine F1 team efter att ha kört för moderstallet och sedan kommit tillbaka till juniorstallet.

Namnbyte inför säsongen 2020

Inför säsongen 2020 beslutade sig ägarna för att döpa om stallet. Det nya namnet blev alltså AlphaTauri F1 team.

Beslutet grundade sig på en önskan om att marknadsföra Red Bulls klädmärke med samma namn, AlphaTauri. Det skulle visa sig vara ett bra beslut sett till publicitet.

Skälet till det är att Pierre Gasly i sin återkomst till det italienska stallet efter en sejour i moderstallet 2019 stod för en praktskräll.

Precis som Vettel hade gjort 2008 så tog fransmannen en påpasslig, oväntad seger i Monzas Grand Prix 2020. Det var den första gången sedan Vettel vann som det tidigare Minardi stallet stod högst upp på prispallen.

Sedan dess har stallet levererat flera fina resultat. Bland annat en stark tredjeplats i Baku 2021.

AlphaTauri F1 team är inte ett dotterstall

Namnbytet innebar inte bara en ny logga och ett nytt namn. Enligt Christian Horner, stallchef i Red Bull, har organisationen nu ändrat sin syn på AlphaTauri F1 team.

Omvandlingen innebär att förutsättningarna förändras rent sportsligt. AlphaTauri ses nu som ett systerstall istället för som tidigare, ett juniorstall.

Förare i AlphaTauri F1 team

AlphaTauri behöll sin existerande föraruppställning när de bytte namn inför säsongen 2020. Det innebar att Gasly och Kvyat fick fortsatt förtroende.

Kvyat fick flytta på sig och ge plats för Tsunoda inför säsongen 2021. De fick två år tillsammans innan Gasly skrev på ett kontrakt med Alpine.

2023 blev en rörig säsong i termer av föraruppställning hos AlphaTauri. De inledde med Nyck de Vries och Yuki Tsunoda, men på grund av svaga prestationer sparkades de Vries i förtid.

AlphaTauri utsåg Daniel Ricciardo till de Vries ersättare. Men, australiensaren skadade sig i samband med Nederländerna Grand Prix och det öppnade dörren för Liam Lawson.

Ricciardo och Tsunoda utgör dock den ordinarie föraruppställningen hos AlphaTauri efter alla rockarder. Det ger en härlig balans mellan gamalt och ungt.

AlphaTauri-F1-team-föraren-Tsunoda-i-en-tunnel
AlphaTauris japanska förare Yuki Tsunoda

Liam Lawson fortsätter som test- och reservförare hos AlphaTauri.

Senior personal i AlphaTauri F1 team

AlphaTauri har en stark koppling till Red Bull. Ibland ser man stallens chefer i samtal.

Stallchefen heter Franz Tost. Han delar på den av Red Bull utsedda rådgivaren Helmut Marko.

Tozt kommer, precis som Toto Wolf i Mercedes, från Österrike. Han har arbetat tillsammans med Ralf Schumacher i ett samarbetet mellan Williams och BMW.

Där arbetade han som för motortillverkaren mellan åren 2000 och 2005. Året därpå blev han utsedd att leda det nya stallet i Red Bulls regi och har innehaft jobbet sedan dess.

Andra framstående personer i AlphaTauri F1 team är den tekniska direktören Jody Egginton samt Graham Watson som innehar rollen som manager för stallet.

Vem äger stallet?

Ägarstrukturen bakom ett F1 stall kan vara komplex. Det gäller bland annat för schweiziska Sauber Alfa Romeo.

Ett holdingbolag äger stallet och deras ägarstruktur är svår att reda ut. Andra konstruktörer såsom Williams ägs av investmentbolag. Sedan finns de stall som ägs av olika fonder så som McLaren.

Andra ägarstrukturer är enklare att förstå sig på. Vem som äger AlphaTauri är också enkelt att förstå. Ägaren är Red Bull GmbH, ett energidrycksbolaget från Österrike.

Vilken motorleverantör använder AlphaTauri F1?

Toro Rosso och AlphaTauri har använt sig av fem olika motorleverantörer. De ärvde Minardis avtal och det innebar att Toro Rosso körde med en Cosworth motor under sin första säsong i F1 2006.

Under den resterande delen av V8-motorns era, 2007 – 2013, körde stallet med en motor från Ferrari.

När det var dags att påbörja hybrid-eran bytte stallet motorleverantör igen. Man använde sig då av Renault för att få tillgång till en så kallad power unit.

Avtalet fungerade väl fram till och med 2016 italienarna återigen sökte sig till sina landsmän och använde Ferraris motor under en säsong.

AlphaTauri bytte Formel-1 motor igen 2017. De tog tillbaka Renaults motor men den kunde inte ha det namnet på grund av rättighetsskäl.

I samband med att det skar sig mellan Renault och Red Bull fick Toro Rosso övergå till att använda Hondas motor från och med säsongen 2018.

Säsongen 2023 förlitar sig AlphaTauri till den Hondamotor som Red Bull Power Train ansvarar för. Därmed är det en Red Bull Power Train motor som som driver AlphaTauri under säsongen 2023.

Vad har AlphaTauri F1 team för sponsorer?

AlphaTauri är ett stall vars namn tillhör ett klädmärke. Men flera andra företag vill synas i samband med att det italienska F1 teamet tävlar. Inför säsongen 2023 fick de en ny titelsponsor i form av det polska oljebolaget Orlen. Andra sponsorer är:

  • Randstad Italien
  • Flexbox
  • Ravenol

Delvis till följd av att systerstallet till Red Bull Racing inte presterar lika bra resultat som de tre största teamen så har de lite svårare att hitta sponsorer. Därför är pengarna som kommer från konstruktörs-VM oerhört viktiga för AlphaTauri.

FAQ: AlphaTauri F1 team

Vem äger AlphaTauri F1 team?

Det är Red Bull GmbH som äger F1 stallet AlphaTauri.

Vad heter AlphaTauris stallchef?

Österrikaren Franz Tost innehar jobbet som stallchef i AlphaTauri.

Vilken motor använder AlphaTauri?

AlphaTauri kör med en RBPT motor säsongen 2023.

Varför bytte Toro Rosso namn till AlphaTauri?

Red Bull ville marknadsföra sitt klädmärke och genomförde ett namnbyte inför säsongen 2020.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese