F1 däck är en av de viktigaste faktorerna när det kommer till att utforma en strategi under racet. Givet de regler som teamen måste följa kring de olika gummiblandningarna kan de hitta strategiska konkurrensfördelar. Under depåstoppen stannar föraren och mekanikerna byter däcken.
Depåstoppet är den enda gången under racets gång som föraren och teamet samverkar fysiskt. Genom att ha ett vältrimmat team kan de spara värdefulla tiondelar vilket bidrar till att föraren tjänar positioner på banan. Sedan är det upp till föraren att köra bilen på ett sätt som är så skonsamt som möjligt. På så sätt kan hans F1 däck vara längre och körbarheten förblir bra.
I denna text går vi igenom några av de allra vanligaste frågorna som rör de olika gummiblandningarna som används under ett formel 1 lopp. Några av dessa är:
- Vad kostar F1 däck?
- Vad väger ett F1 däck?
- Vilket företag levererar däck till Formel 1?
- Vilka regler gäller kring däck i F1?
- Avslöjar den snabbaste gummiblandningen
- Vilka företag har levererat däck till F1 stallen historiskt?
Läs vidare för att lära dig mer och skapa en bättre förståelse för hur däcken påverkar de strategiska möjligheterna i racing.
Så mycket kostar F1 däck
F1 är en sport som är sammankopplad med höga kostnader. Ofta frågar fans vad en F1 bil kostar. Utöver att det kostar mycket pengar att utveckla och optimera bilarna så kostar även däcken avsevärda summor.
Under en racehelg tilldelas varje bil 13 uppsättningar av däck av varierande gummiblandningar. Mer om hur de distribueras återkommer vi till strax.
En uppsättning däck kostar lite drygt 2 700 USD vilket motsvarar 25 000 kronor.
- En uppsättning F1 däck kostar 25 000 kronor
Under en racehelg allokerar Pirelli 13 set däck till teamen. Det innebär att varje bil kostar 325 000 kronor varje helg enbart i termer av däck.
FIA har planerat en racekalender med 23 event. Det innebär att kostnaderna för F1 däck kan förväntas bli de högsta någonsin. Med 2 bilar för var av de 10 stallen och en slutförd racekalender kommer däckskostnaden för F1-säsongen 2022 uppgå till 6.5 miljoner kronor.
Det är inte bara själva däcken som kostar
Utöver själva däcken finns det andra kostnader som är sammankopplade med dem. För att säkerställa att däcken har den optimala temperaturen, 110 grader Celsius, behövs däckvärmare.
Varje set har sina egna däcksvärmare, och en uppsättning däckvärmare kostar 1 500 GBP. När dessa ska förflyttas används en speciell vagn som kostar 5 000 GBP.
Så mycket väger F1 däck
En viktig faktor när det kommer till Formel 1 och racing är vikten på bilen. Den påverkar bromssträckan, bränsleförbrukningen och körbarheten för att nämna några aspekter.
Med det i åtanke kan det vara spännande att veta hur mycket F1 däck faktiskt väger? Inte minst med tanke på att de är större under säsongen 2022 än vad de varit tidigare.
Vikten skiljer sig mellan bak och framdäcken. Däcksparet som sitter fram är aningen tyngre än bakdäcken.
- F1 däck väger 9.5 kilo fram och bakdäcken på en F1 bil väger 11.5 kilo.
Leverantör av F1 däck
Att vara däcksleverantör till Formel 1 är ett ärofyllt uppdrag som medför stort ansvar och god exponering mot konsumenterna. Därför är det åtråvärt bland däcktillverkare att vara den officiella samarbetspartnern till F1-organisationen.
För säsongen 2022 kommer italienska Pirelli att vara ansvarig för att förse stallen med gummiblandningar för att kunna genomföra racen. Så har det varit sedan 2011 då ett avtal slöts mellan de båda parterna.
Olika leverantörer av F1 däck
Under åren har det inte enbart varit de italienska däcktillverkarna som har bidragit till FIA:s mest prestigefulla mästerskap. Sedan Formel 1 VM introducerades har hela nio olika företag försett F1 med däck. Dessa är:
- Team – Säsonger – År
- Avon – 6 – 1954, 1956 – 1959 & 1981 – 1982
- Bridgestone – 16 – 1976 – 1977 & 1997 – 2010
- Continental – 3 – 1954 – 1955 & 1958
- Dunlop – 23 – 1950 – 1970 & 1976 – 1977
- Englebert – 8 – 1950 – 1958
- Firestone – 21 -1950 – 1960 & 1966 – 1975
- Goodyear – 35 -1964 – 1998
- Michelin – 14 – 1977 – 1984 & 2001 – 2006
- Pirelli – 29 – 1950 – 1958, 1981 – 1986, 1989 – 1991 & 2011 – nuvarande
En leverantör för lägre kostnader
Innan Pirelli blev motorleverantör 2011 var det brittiska Bridgestone som tillhandahåll gummit till raceteamen. De hade varit ensamma om den saken sedan 2007 då Michelin tog beslutet att dra sig ur. Fram till dess hade olika team använt olika däcksleverantörer.
Dessvärre hade kostnaderna för att utveckla och optimera däcken dragit iväg. Det medförde att FIA beslutade sig för att tillskriva uppdraget att leverera däck till tävlingen till enbart ett företag. På så sätt hoppades de kunna minska utgifterna som det medförde att leverera däck till Formel 1.
Tillverkare av F1 däck med flest VM-titlar
Att erbjuda däck till F1 stallen är ett ärofyllt uppdrag. För tillverkarna av F1 däck innebär det en stor framgång att få ställa sig på pallen tillsammans med teamen. I grafen nedan framkommer det hur många konstruktörstitlar var och en har.

Detta inkluderar dock de år då tillverkarna har varit ensamma om att erbjuda stallen gummi att köra på.
Olika typer av gummiblandningar
I F1 används flera olika däck. De kan brytas ner i två huvudsakliga kategorier.
- Däck med mönster
- Slicks – utan mönster
De fyller olika syften och är utformade på olika sätt. Däcken med mönster benämns oftast som regndäck. Som namnet indikerar så används dessa när det är vått underlag.
Vid torrt väglag är det slicks däck som används.
Slicks – blanka däck
Slicksdäcken har inget mönster. Med andra ord är de helt släta vilket medför fördelar för racerbilar. Några av dem är:
- Överlägsen greppnivå
- Möjliggör snabbare kurvtagning
- Flyttar fram bromspunkten
Pirelli utvecklar 5 typer av slicks däck inför säsongen. Dessa benämns som C1, C2, C3, C4 samt C5. De skiljer sig från varandra i termer av hur hårda däcken är.
Av dessa är det enbart tre som finns tillgängliga varje racehelg. Det är därför du ofta hör termerna hårda, mjuka och medium däck när kommentatorerna refererar på TV.
C1 – den hårdaste gummiblandningen
C1 står för compound 1 och det är den hårdaste av de fem slicksblandningarna. De är skapta för att vara så hållbara som möjligt och används på banor där det förväntas vara varmt i asfalten. Även en bandesign med många snabba kurvor kan få Pirelli att allokera ut C1 däck till stallen.
Tack vare att gummiblandningen är hår har den en längre förväntad livslängd. Det kommer dock till priset av att den tar längre tid att värma upp. Därmed kan föraren bli lidande under inledningen av sin stint på C1.
C2 – Mediumhårt däck
C2 är den näst hårdaste av de fem olika slicksdäcken. Beroende på hur banan är utformad sägs de antingen vara den hårda eller medium-hårda gummiblandningen. Denna blandning har visat sig vara anpassningsbar och kan användas på flera olika typer av banor.
C3 – Det mellersta av Formel 1 däcken
Pirelli introducerar C3 blandningen som en gummiblandning som erbjuder en bra balans mellan uthållighet och prestation som lutar mer åt det sistnämnda. På banor där däcken förväntas utsättas för hårda påfrestningar kan detta F1 däck användas som det mjukaste alternativet för stallen.
När förutsättningarna förväntas medföra lägre däckslitage är C3 den hårdaste blandningen. Så är fallet på många av de stadsbanor som ingår på F1-kalendern. Faktum är att C3 blandningen är en av de mest använda inom sporten.
C4 – Lämpar sig för långsamma banor
Vissa race genomförs på banor som svänger mer än andra. Vid dessa tillfällen förlitar sig Pirelli ofta på denna relativt mjuka gummiblandning för att agera mediumdäck. Visserligen är livslängden relativt begränsad, men de kommer snabbt upp i temperatur. Till följd av att Pirelli hela tiden investerar i att förbättra däcken överhettar de inte lika lätt längre som de tenderade att göra tidigare.
C5 – Blixtsnabbt F1 däck
C5 kallas ibland för hypersoft. Det är den mjukaste och snabbaste av de fem olika blandningarna som erbjuds. Faktum är att Pirelli aldrig har skapat ett snabbare däck. Dessvärre är det inte ett däck som lämpar sig för längre stinter då livslängden är kort.
Nackdelen med att köra på slicks är att de är oerhört svåra att bemästra om det är vått underlag. Det var något som Lando Norris med flera lärde sig den hårda vägen i Rysslands GP 2021.
För att kunna navigera F1-bilarna på ett säkert sätt vid regn krävs därför skårade däck.
Formel 1 däck med mönster
Som komplement till slicksdäcken har Pirelli utvecklat två olika typer av däck med skåror. Dessa används när vädret inte tillåter användningen av slicks.
Faktum är att förare och strateger som väljer att framföra bilen utan att lägga på däck som är anpassade för körning på vått underlag i princip garanterat kommer att få vattenplaning. Därför krävs däck som är anpassade för omständigheterna, inte minst av säkerhetsskäl.

Intermediate däck för F1 bilar
I gränslandet mellan vått och tort är intermediate alternativt den mjukaste av slicksblandningarna de möjliga däcksvalen. Vilket som är rätt val är svårt för likväl föraren som strategerna i depågatan att avgöra. Ofta bidrar situationer där det är svårt att avgöra vilket F1 däck som är bäst till att skapa rafflande underhållning.
Intermediates kännetecknas av den gröna färgen på utsidan av däcket. De har förmåga att plöja undan 30 liter vatten per sekund när bilen färdas i 300km/h.
Full wet
När det regnar riktigt mycket krävs en ännu bättre förmåga att kunna undanröja vatten. För det ändamålet har Pirelli utvecklat full wet däcket. Det är specialutformat för att hjälpa föraren att undvika vattenplaning. När bilen färdas i 300km/h kan det plöja undan hela 85 liter vatten varje sekund.
Det möjliggörs delvis genom att bredden ökar. Faktum är att full wet är 1 centimeter bredare än intermediate blandningen.
Du känner igen detta regndäck tack vare den blå färgen.
Färg på F1 däck
När du ser F1 på TV är det viktigt att ha koll på färgkodningen. De olika däcken indikerar vilken gummiblandning som används av förarna vid givna tillfällen. Nedan förklaras färgerna:
- Röd – Den mjukaste gummiblandningen som finns tillgänglig
- Gul – Mediumhårt F1 däck
- Vit – Det hårdaste F1 däcket som kan användas under racehelgen
- Grön – Det mindre kraftfulla regndäcket
- Blå – F1 däcket som har bäst förmåga att undanröja vatten
Regler för F1 däck under race
Under ett Formel 1 race finns det tydliga regler som alla stall måste följa rörande hur däcken används. I korthet är de ganska enkla.
Varje förare måste under racets gång använda sig av två olika gummiblandningar. Det medför ett obligatoriskt depåstopp varje race. Dock finns det inte någon övre gräns för hur många gånger en förare får stanna för att byta däck, men det finns en begränsning kring hur många däck som finns tillgängliga.
Samma allokering av gummiblandningar till stallen
Som tidigare nämnt allokerar Pirelli 13 set av olika gummiblandningar till teamen. De meddelar vilka däck som kommer att vara tillgängliga under racehelgen till FIA:s tekniska delegation. Samtliga team får samma antal däck allokerade.
- 2 set hårda F1 däck
- 3 uppsättningar av den mediumhårda gummiblandningen
- 8 set mjuka däck
Utöver de mönstrade däcken tilldelas varje förare:
- 4 set intermediate
- 3 set full wet
I händelse av regn på fredagen eller lördag morgon får de tillgång till en extra uppsättning intermediates. Det är dock inte tillåtet att använda dem senare under helgen utan de måste återlämnas före kvalet.
Gummiblandning för racestart
Utöver att det finns regler som säger att varje bil måste använda två olika typer av däck så fanns det under 2021 föreskrifter kring vilket däck en förare skulle starta på. Det avgjordes på kvalet, men det påverkades av om det är en helg med sprint race eller ej.
Under 2022 är dock reglerna annorlunda. De tävlande behöver inte längre starta på sitt kvalsett om de kvalar in i Q3 som det var i fjol.
Undantag från två olika typer av F1 däck
Det finns ett tillfälle då reglerna om att förarna måste starta på samma set F1 däck som de kvalade på under lördagen givet att det är en vanlig racehelg. Undantaget infaller om vädret medför att det är osäkert att köra på slits.
Vid dessa tillfällen är det fritt för förare och team att avgöra vilket däck som är bäst att köra på. Om de faller dem i smaken kan de köra från start till mål på ett och samma set regndäck.
Nya större fälgar inför Formel 1 säsongen 2022
Inför Formel 1 säsongen 2022 kommer stora regelförändringar att träda i kraft. Reglerna är avsedda att skapa bättre möjligheter för förarna att följa varandra tätt på banan. Därigenom hoppas F1 kunna skapa mer sevärda race.
För att åstadkomma det uttalade målet har nya regler föreslagits. De innebär stora förändringar på aerodynamiken på bilarna. Det kommer att bidra till att bilarna ser väldigt annorlunda ut än de har gjort tidigare.
Som en del i strävan efter att möjliggöra tätare mellanrum under längre tid på banan kommer fälgarna att bli större. F1 däck kommer från och med säsongen 2022 att vara 18”.
Så ersätts 13-tums F1 däck av 18-tummare
Att byta fälgar medför stora utmaningar för Pirelli som lägger ner stora resurser på att forska fram de optimala F1 däcken. Att utveckla de nya 18-tums fälgarna har varit en lång och kostsam process. Den har inkluderat flera olika typer av faser som vi summerar nedan.
För det första måste ingenjörerna lägga ner många arbetstimmar på däckets alla delar. Det inkluderar:
- Profilen
- Strukturen
- Sammansättningen
Framställningen av de nya 18-tums däcken till F1 säsongen 2022 har tagit över 15 000 timmar i termer av diverse prover. Totalt har över 4 000 varv körts vilket medfört att teststräckan uppgår till mer än 20 000 kilometer.
I processen har 392 set F1 däck använts.
Utöver all den personal som Pirelli har allokerat till projektet har även F1 förarna bidragit. Totalt har 19 förare, varav 15 tävlingsförare testat och givit återkoppling till Pirellis team.
De nya 18” däcken kommer att bidra till det annorlunda utseendet som vi fans kommer att se under Grand Prix helgerna under den 23 race långa kalendern 2022.
F1 däck FAQ
En uppsättning F1 däck kostar 25 000 kronor.
Varje förare tilldelas 13 däck varje helg av Pirelli.
Ja och nej. Ett skrubbat set är ett använt set. Livslängden är kort och de återanvänds inte under flera tävlingar.
Den snabbaste gummiblandningen är C5 som benämns som ultrasoft.
Det finns 7 olika F1 däck. 5 slicks för torts väglag och 2 med skåror för vått underlag.
Säsongen 2022 kommer F1 bilarna att ha 18-tums fälgar från Pirelli.
F1 däck väger 9.5 kilo fram och bakdäcken på en F1 bil väger 11.5 kilo.

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.
Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese