Hem » Alla Finska F1 Förare Genom Tiderna

Alla Finska F1 Förare Genom Tiderna

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Det är inte lätt att hålla koll på alla finska F1 förare. Finnarna är kända för att skola duktiga racingförare och genom tiderna har nio av dem tävlat i Formel 1. Faktum är att minst en förare i Formel 1 har kommit från Finland varje år sedan 1977. Dessutom har tre finska F1 förare vunnit den individuella VM-titeln. Senast i raden var Kimi Räikkönen som vann med Ferrari 2007. Det är något som ingen av våra svenska F1 förare har lyckats med.

Läs vidare för att ta reda på mer om racingförarna som har format den fina finska traditionen av deltagande i världens högst ansedda motorsport.

Alla finska Formel 1 förare genom tiderna

Totalt har nio finska racingförare tävlat i Formel 1. Den första av dem var Leo Kinnunen som kvalade in till det Sveriges Grand Prix 1974. Sedan dess har åtta av hans landsmän fått chansen att köra världens bästa bilar.

Lite kuriosa kring honom är att han var den sista föraren att tävla med öppen hjälm och glasögon. Leo Kinnunen dog 2017, han blev 73 år gammal.

Lista med alla finska F1 förare

 • Förare – Stall – Aktiva säsonger
 • Leo Kinnunen – AAW – 1974
 • Mikko Kozarowitzky – RAM – 1977
 • Keke Rosberg – McLaren, Williams, ATS, Wolf, Fittipaldi – 1978 – 1988
 • JJ Lehto – Onyx, Scuderia Italia, Sauber, Benetton – 1989 – 1994
 • Mika Häkkinen – Lotus, McLaren – 1991 – 2001
 • Mika Salo – Lotus, Arrows, Tyrrell, BAR, Ferrari, Sauber, Toyota – 1994 – 2000 & 2002
 • Heikki Kovalainen – Renault, McLaren, Lotus, Caterham – 2007 – 2013
 • Kimi Räikkönen – Sauber, McLaren, Ferrari, Lotus, Alfa Romeo – 2001 – 2009 & 2012 – 2021
 • Valtteri Bottas – Williams, Mercedes, Alfa Romeo – 2013 – Aktiv

Alla finska F1 förare som har vunnit VM

Genom åren är det tre finska F1 förare som har vunnit F1-tabellen vid säsongens slut och därigenom skrivit in sig i historieböckerna. Av dem är det en, Mika Häkkinen, som har vunnit fler än en gång.

Mika Häkkinen – Vann två VM titlar

McLarenföraren Häkkinen vann sin första VM-trofé 1998 och försvarade sin titel den efterkommande säsongen i en tät strid mot Ferrariföraren Eddie Irvine.

Mika-Häkkinen-en-av-nio-finska-f1-förare
Mika Häkkinen

Finnen drog det längsta strået och vann med två poängs marginal. Året dessförinnan besegrade han Schumacher och Häkkinen hade 14 poäng till godo.

Det var dock nära att det aldrig blev någon VM-seger för Mika. Han råkade ut för en väldigt allvarlig olycka under den fria träningen inför Australiens Grand Prix 1995.

När läkarbilen anlände till olycksplatsen blödde Häkkinen kraftigt ur munnen och han hade allvarlig syrebrist. Lyckligtvis gick det att rädda hans liv och han återkom till sporten den efterföljande säsongen, 1996.

Keke Rosberg – Först av tre finska Formel 1 förare att vinna VM

Om namnet Rosberg låter bekant så kan det vara för att Nico Rosberg vann VM 2016 med Mercedes. Men han var en tysk F1 förare, trots att han är son till en finsk F1 förare som har vunnit VM – Keke Rosberg.

Keijo Erik Rosberg, känd som Keke, tävlade i Formel 1 under flera års tid. Han gjorde debut 1978 och tävlade då för ett F1 stall vid namn Theodore. Det var inte något konkurrenskraftigt material och han kallade sin racingbil för ”an absolute pig of a car”.

Kekes karriär fortsatte i tre mindre framgångsrika stall:

 • ATS
 • Wolf
 • Fittipaldi

Först 1980 fick han chansen att köra för Williams. Det var med dem som han säsongen 1982 blev historiens första finska f1 förare att vinna VM.

Keke Rosberg vann titeln trots att han bara tog en raceseger under hela säsongen. Pokalen säkrades i Las Vegas i säsongens sista race.

Kimi Räikkönen – Lyfte pokalen 2007 i en Ferrari

Den senaste finska racerföraren att vinna Formel 1 VM var Kimi Räikkönen. The Iceman som han ibland kallas tog vara på möjligheten som bjöds säsongen 2007.

Räikkönen knep segern med bara en poängs marginal framför Hamilton och Alonso som båda körde för McLaren.

Under sin karriär tog han totalt 21 racevinster varav 10 med Ferrari. Dessutom stod han i pole position vid 18 tillfällen och han deltog 315 race.

Vad gör Kimi Räikkönen idag?

Kimi Räikkönen arbetar idag som stallchef för motorkross stallet Kawasaki. Kimi avslutade sin karriär i Alfa Romeo efter säsongen 2021. Men The Iceman är har inte gått i pension.

Efter att han slutade köra racerbil har han gått vidare inom motorsporten. Räikkönen delar uppdraget som stallchef i motorkross med landsmannen Antti Pyrhonen.

Lista med alla finska F1 förare som har vunnit

Nedan finns en fullständig lista med alla racingförare från Finland som har blivit världsmästare i Formel 1.

 • Förare – År – Stall
 • Keke Rosberg – 1982 – Williams
 • Mika Häkkinen – 1998 & 1999 – McLaren
 • Kimi Räikkönen – 2007 – Ferrari

Som vi alla vet är det svårt att vinna VM och det finns mängder av förare som inte har lyckats med det i sina karriärer. Trots det kan de ha vunnit enskilda race i Formel 1.

Låt oss nu flytta över vår uppmärksamhet mot de finnar som har stått på toppen av podiet efter ett avslutat race.

Alla finska F1 förare som har tagit race segrar

Det finns många förare i F1 som vinner race men som inte räcker till över en hel säsong för att vinna titeln och finnarna är inget undantag. Utöver de tre ovan nämnda racerförarna som har vunnit Formel 1 VM så har två vunnit enstaka tävlingar.

Det rör sig om Valtteri Bottas som under sin tid i Mercedes vann 10 gånger. Totalt har Bottas stått på podiet vid 67 tillfällen.

Heikkki Kovalainen är den andra racern från Finland som har vunnit ett race, men inte VM-titeln. Han vann Ungerns Grand Prix 2008 när han tävlade för McLaren och var stallkamrat med Hamilton.

Under sina sju år som förare tog han fyra pallplatser.

Mika Salo och JJ Letho har också tagit medaljer

Finland har även skolat två F1 förare som har tagit sig upp på podiet under sin aktiva tid i sporten men aldrig vunnit ett race. Den första var JJ Letho, eller Jyrki Järvilehto som han heter egentligen.

Han tog tredjeplatsen i San Marino GP 1991 i ett race som vanns av Senna.

Även Mika Salo har kört sig ända upp på podiet i Formel 1 tävlingar men inte lyckats nå hela vägen till en racevinst. Salo följde stallorder i Tysklands Grand Prix 1999 och gick åt sidan för stallkamraten Irvine.

Senare i karriären reflekterade Mika kring det inträffade och han medgav att han kände att han hade fattat fel beslut som följt instruktionerna från Ferrari.

Mika Salos andra pallplats kom senare samma år. Den finska F1 föraren slutade på tredje plats i Ferraris hemmarace på Monza bakom två tyska F1 förare, Ralf Schumacher på andra plats samt Heinz-Harald Frentzen som vann tävlingen i sin Jordan.

Aktiv finsk Formel 1 förare

Det finns bara en finsk Formel 1 förare i startfältet säsongen 2024. Det är Valtteri Bottas som tävlar för Alfa Romeo. Tidigare har han kört för Williams och tillsammans med Lewis Hamilton i Mercedes.

Fram tills 2021 var det två finska racerförare på startgridden. Men efter att den smått legendariska Kimi Räikkönen valde att avsluta karriären efter säsongen 2021 är det alltså bara en finsk f1 förare kvar.

Bottas har ett gediget CV från racing och han har vunnit 10 race. Dessutom blev Valtteri Bottas den första Formel 1 föraren någonsin att ta 26 poäng i ett race.

Han genomförde bedriften när han vann säsongspremiären i Australien GP 2019 och det möjliggjordes tack vare att FIA återinförde poängen för snabbaste varv.

Talanger som kan fortsätta traditionen

Finland har en väldigt stark tradition av att skola duktiga racingförare. Som artikeln har visat tenderar vårt grannland att forma förare som tar plats i den hetaste motorsporten i världen.

Men tyvärr ser den långa traditionen av att ha en finsk Formel 1 förare på startgridden ut att gå mot ett slut. Bakom Valtteri Bottas ser det väldigt tunt ut och tillväxten är inte vad den en gång var.

Den som tar sig tid att titta på de olika F1 teamens junior program ser att det inte finns några potentiellt nya finska formel 1 stjärnor där.

Därmed riskerar vi att inom en snar framtid befinna oss i en verklighet där det inte finns några finska F1 förare i startfältet.

Andra racerförare från Finland

Finland har skolat flera duktiga racerförare som inte tävlar i formel racing. Flera av dem kör eller har exempelvis kört WRC – World Rally Championship. Kalle Rovanperä samt Esapekka Lappi är två namn som kan nämnas i sammanhanget.

FAQ: Finska Formel 1 förare genom tiderna

Hur många finska F1 förare finns det?

Totalt har 9 finnar tävlat i Formel 1, endast Valtteri Bottas är fortfarande aktiv.

Har någon finsk F1 förare vunnit Formel 1?

Ja, 3 finska förare har vunnit F1 VM och ytterligare två har vunnit enskilda race.

Vem var den första finska Formel 1 föraren?

Leo Kinnunen var den första finnen att tävla i Formel 1 och han debuterade 1974.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese