Hem » McLaren F1 stall – Klassisk brittisk konstruktör
McLaren-F1-stall-orange-bil

McLaren F1 stall – Klassisk brittisk konstruktör

En av de mest klassiska konstruktörerna i Formel 1 är brittiska McLaren F1 stall med bas i Woking. McLaren Racing är det näst äldsta stallet på i startfältet, enbart Scuderia Ferrari är äldre.

Det brittiska stallet är en konstruktör med en färgstark förarduo som under de senaste åren har ryckt upp sig efter några tunga år.

Visserligen är de fortfarande långt ifrån lika konkurrenskraftiga som de var under slutat av 80-talet och hela 90-talet. Men de har tagit stora kliv framåt.

Turbulensen under de senaste säsongerna har dock medfört att många F1 fans ställer sig frågor i stil med:

 • Vilken motorleverantör har McLaren F1 stall?
 • Vem äger McLaren?
 • Vilka förare kör för McLaren F1 stall?
 • Är McLaren till salu?
 • Vad kostar McLaren F1 stall?

Dessa frågor och många fler får ett svar i denna text. Men låt oss först snabbspola igenom det framgångsrika, anrika och klassiska Formel 1 lagets historia.

Genomgång historiska händelser i McLaren F1 stall

McLaren är ett av de äldsta stallen i världens mest prestigefulla motorsport. Det grundades av Bruce McLaren 1963 och gjorde debut i F1 1966.

Orsaken till att stallet bildades var att den dåvarande Cooperföraren från Nya Zealand inte fick sin vilja igenom hos sin dåvarande arbetsgivare.

McLaren-F1-Stall-logo
Logo

Tragiskt nog omkom Bruce McLaren under en testkörning 1970, men hans namn lever vidare i sporten likväl som bland gatbilar.

Första konstruktörstiteln för McLaren F1 stall

Det skulle dröja fyra år efter McLarens död innan stallet tog sin första titel i Formel 1s konstruktörs-VM.

Händelsen inträffade säsongen 1974 och stallets stora stjärna, Emerson Fittipaldi, vann tre deltävlingar. Vid tillfället körde de med en amerikansk motor från Ford.

Samma säsong var den en svensk F1 förare, Ronnie Peterson, framgångsrik för Lotus och även han gick segrande ur tre deltävlingar.

Därefter rådde det vinsttorka för stallet under flera år innan. Visserligen vann James Hunt förar-VM 1976, men det skulle dröja ända till mitten av 80-talet innan McLaren F1 stall återigen lyfta konstruktörspokalen.

McLaren F1 stall under 80-talet

Under 80-talet gjorde McLaren comeback på listan över vinnare, både inom konstruktörs-VM och på förarsidan. Det gjordes bland annat genom att stallet rekryterade högaktade förare som Niki Lauda och Alan Prost.

De båda förarna vann förar-VM var sin gång 1984 och 1985 och McLaren blev världsmästare vid båda tillfällena.

Därefter stack Williams upp hakan med sin Hondamotor under två år innan en annan legendar körde hem VM för McLaren återigen 1988.

Vid det tillfället var det förarduon Prost och Senna som körde för stallet och den sistnämnda blev världsmästare.

Det var startpunkten för en dominant period där McLaren F1 stall hade ingått ett samarbete med Honda som motorleverantör. Tillsammans vann de konstruktörs-VM fyra år i rad 1988 – 1991.

90-talet var inget dåligt decennium för McLaren F1 stall

1990-talet var, precis som 80-talet framgångsrikt för McLaren. Visserligen var Williams dominanta och tog över som herren på täppan från teamet med bas i Woking.

Men McLaren skulle vinna ytterligare en VM titel efter den inledande dominansen.

Det skedde 1998 när stallet i samverkan med Mercedes körde hem flest poäng med en föraruppsättning bestående av den finska F1 föraren Mika Häkkinen och britten David Coulthard.

Sedan dess har det gått tyngre för McLaren i termer av konstruktörstitlar.

Visserligen vann Lewis Hamilton förar-VM tillsammans med det då Mercedes drivna stallet 2008, men några konstruktörstitlar har inte bärgats sedan millenniumskiftet.

Lista med McLaren F1 stall VM-titlar

Ofta frågar sig F1 fans varför vissa stall är så populära och förklaringen finns ofta i historien. McLaren är ett perfekt exempel på att så är fallet.

Trots de magra framgångarna de senaste 20 åren är de fortfarande ett av de mest uppskattade stallen av alla. Det kan man förstå med tanke på att de har vunnit konstruktörs-VM 8 gånger.

Nedan listas säsongerna då dessa bärgades:

 1. 1974
 2. 1984
 3. 1985
 4. 1988
 5. 1989
 6. 1990
 7. 1991
 8. 1998

Förare som vunnit VM med stallet från Woking

Fansen är ofta mer intresserade av Formel-1 förare än av lagen som tävlar i Formel 1. Det beror helt på personliga preferenser och vad som är rätt och fel har inget svar.

Konstruktörerna tenderar trots allt att komma och gå lite på samma sätt som förarna.

Det kan handla om ägarbyten, ekonomiska problem eller sponsorskäl som innebär namnbyten och liknande.

Två exempel sågs inför fjolåret, säsongen 2021, då Racing Point blev Aston Martin F1 stall och Renault bytte namn till Alpine.

McLaren har dock bestått under en lång tid, men vissa kan tänkas vara mer intresserade av förarna som vunnit det individuella världsmästerskapet i McLaren F1 stall än konstruktörsframgångarna. Hela listan med McLarens VM-vinnande förare finns här:

 • Emerson Fittipaldi – Brasilien – 1974
 • James Hunt – Storbritannien – 1976
 • Niki Lauda – Österrike – 1984
 • Alan Prost – Frankrike – 1985, 1986 & 1989
 • Ayrton Senna – Brasilien – 1991 & 1992
 • Mika Häkkinen – Finland – 1998 & 1999
 • Lewis Hamilton – Storbritannien – 2008

Totalt är det alltså sju olika förare som har bärgat 11 titlar i förar-VM medan de kört för McLaren Racing. Detta har skett med flera olika motorer.

Motorleverantör till McLaren F1 stall

McLaren F1 stall har under de senaste åren varit väldigt uppmärksammade när det kommer till motorpartner. Efter att de hade haft ett väldigt nära samarbete med Merca under 15 års tid innan de beslutade sig för att skapa fabriksteamet Mercedes F1 stall.

Det Woking baserade stallet valde då att se sig om efter andra samarbetspartners och valet föll på en gammal bekantskap, japanska Honda. Tillsammans hade de skördat stora framgångar under Prost och Sennas tid.

Inför säsongen 2015 var förhoppningarna höga, men motorn levde inte alls upp till vad McLarens fans hade förväntat sig. Resultatet blev en snårig historia som slutade med att Carlos Sainz blev Renault förare, nuvarande AlfaTauri fick köra med en motor från Honda och McLaren övergick till en Renaultmotor.

Inför säsongen 2021 bytte de motorleverantör igen och de har nu ett avtal med Mercedes om att köra med en motor från dem. Avtalet uppges sträcka sig till slutet av 2024.

Personal och förare i McLaren F1 stall

Det finns några klart lysande stjärnor i Formel 1, och så finns det blivande stjärnor. I McLaren återfinns båda delarna.

Stallet har rekryterat två av de mest färgstarka F1 förarna på hela fältet och de har dessutom förlängt kontraktet med Lando Norris inför säsongen 2022. Förväntningarna är därmed höga.

Förare i McLaren 2023

De två förarna som ska hjälpa McLaren att ta nästa steg i konstruktörs-VM är:

 • Oscar Piastri – Australien
 • Lando Norris – Storbritannien

Efter två år med Lando Norris och Daniel Ricciardo i bilarna har McLaren bytt föraruppställning inför säsongen 2023. Ricciardo får ge plats för sin landsman Oscar Piastri.

Den nya australiensaren är en av de hetaste talangerna, för att inte säga den hetaste, i motorsport och Formel 1. Förväntningarna på Piastri är höga, men han har inte någon lätt match framför sig.

Faktum är att Norris är en av de högst ansedda på hela startfältet. Det är med spänning vi ser fram emot att följa McLaren med sina två talangfulla F1 förare.

Stallets reservförare

Precis som andra stall så har McLaren en tredjeförare, eller reservförare. Förra säsongen var det tänkt att Piastri skulle vara tredjeförare enligt ett avtal med Alpine. Men, så blev det inte och istället användes Indycarstjärnorna Palou och Pato O’ward. 2023 är det Palou som tjänstgör som reservförare för McLaren F1 team.

Chefer, ingenjörer och pressfolk i McLaren F1 stall

Efter att Ron Dennis klivit iväg från McLaren är det ett amerikanskt ansikte tillhörande Zak Brown som är starkast kopplat till det orangea stallet. Han är nämligen stallets VD och syns ofta i likväl intervjuer som vid depådesken.

Inför säsongen 2023 har de dock fått en ny stallchef. Seidl har lämnat sitt jobb och flyttat till Sauber. Han ersätts av sin före detta kollega, Andrea Stella. James Key är kvar i rollen som teknisk direktör.

Andra personer som arbetar för McLaren F1 stall och som syns i TV-rutan med jämna mellanrum är PR-teamet. En av dessa är Charlotte Sefton som följer med Lando Norris på hans presskonferenser.

Ägare och värde av F1 stallet

Formel 1 stall är väldigt värdefulla och det gäller inte minst stall med en anrik historia likt McLaren. Detta till trots så kan de hamna i grova ekonomiska svårigheter som innebär konkurshot.

Det var något som klassiska Williams F1 stall råkade ut för innan familjen sålde det till amerikanska Dorilton Capital 2020.

Vem äger McLaren idag?

I dagsläget är det McLaren Group som äger McLaren Technology Group vilket är den juridiska entiteten som bedriver F1 verksamheten. De köpte ut den före detta storägaren, Ron Dennis, för 275 miljoner pund under sommaren 2017.

Värdet på McLaren, vilket inkluderade vägbilarna, uppskattades då till ungefär 2 miljarder GBP.

Under 2021 tillkom nya ägare då McLaren befann sig i ekonomiska svårigheter. Fonder från likväl Saudi Arabien och Bahrain köpte andelar i McLaren. I april 2021 var de två största delägarna i McLaren racing:

 • Mumtalakat (Bahrain) – 56% av aktierna samt 68% av preferensaktierna
 • TAG Group – 14% av aktierna och 14.5% av preferensaktierna

Hur stor andel de Saudiska investerarna har köpt är inte offentliggjort. Men McLaren uppgav att de tog in totalt 550 miljoner GBP i nytt kapital under 2021.

Av detta kom ungefär 400 miljoner GBP från Saudiska PIF samt från Ares Management Corporation. Resterande 150 miljoner GBP kom från storägaren Mumtalakat som köpte konverterbara preferensaktier. Det uppgav Forbes.

Rykten om att McLaren F1 stall var till salu

Under 2021 kom det fram rykten om att det historiska stallet skulle vara till salu. Bland annat sades Audi ha köpt upp det. McLaren förnekade det dock i ett uttalande och stallet har fortfarande samma ägare.

Sponsorer och partners till McLaren Racing

Utöver ägarna och nyemissioner så är har McLaren Racing precis som alla andra F1 stall sponsorer som bidrar till att finansiera verksamheten. Några av dessa har väldigt långtgående samarbeten och andra är nyare.

Nedan listas några av de företag som betalar för att synas i tillsammans med McLaren i diverse sammanhang.

 • British American Tobacco
 • Coca-Cola
 • Dell Technologies
 • Cisco Webex
 • Gulf Oil
 • Deloitte
 • FxPro
 • Splunk
 • Richard Mille
 • Hilton
 • Unilever

FAQ: McLaren F1 stall

Vilka förare kör för McLaren F1?

Lando Norris och Oscar Piastri.

Vad kostar McLaren F1?

McLaren värderades till 2 miljarder GBP 2017.

Vilken motorleverantör har McLaren F1 stall?

McLaren kör med Mercedesmotor fram till och med 2024.

Vem äger McLaren F1?

Det är flera olika ägare, bland annat fonder baserade i Saudiarabien och Bahrain.

Vilket land kommer McLaren från?

McLaren är ett brittiskt företag grundat av nyzeeländaren Bruce McLaren.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese