Hem » Silverstone 2022 Summering: Första Segern för Sainz
Carlos-Sainz

Silverstone 2022 Summering: Första Segern för Sainz

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-19

Storbritanniens Grand Prix på Silverstone 2022 blev oerhört händelserikt. Förarna hann inte ens ta sig igenom den första kurvan innan tävlingens först och enda rödflagg hängdes ut. Det berodde på en stor olycka som medförde att tre bilar tvingades bryta och därmed inte kom till omstarten. De tre förarna som uteblev var Zhou, Albon och Russell – därmed bröts Russells svit med topp 5 placeringar i England.

Det var inte bara inledningen av det tionde racet på F1 kalendern 2022 som var intensivt och innehöll mängder av händelser. Vi fick se tre olika förare i ledningen, favoriterna köra med skadade bilar och otroligt intensiva bataljer. Därutöver kolliderade stallkamrater med varandra och två förare levererade resultat som fick tunga stenar att falla från deras axlar.

Sainz tog karriärens första vinst på Silverstone 2022

Inför Storbritannien GP 2022 hölls Max Verstappen som favorit av bettingmarknaden föga förvånande med Leclerc som andrahandsfavorit. Med tanke på hur det har sett ut hittills under säsongen var det rimligt och få kunde tänka sig något annat. Detta trots att Mercedes hoppades kunna vara närmare täten på brittisk mark.

När kvalet gick av stapeln på lördagen var vädergudarna på dåligt humör och publiken likväl som förarna möttes av regn och åter regn. I de svåra förhållandena drog Carlos Sainz det längsta strået och tog karriärens första pole position efter 150 försök. Det var andra racet i rad som regn bidrog till att startgridden innehöll överraskningar efter att Alonso kvalat in som tvåa i Montreal.

Samtidigt tog Latifi sig ur Q1 för första gången och återfanns förvånande nog i Q3.

Ny ledare redan i starten vid Storbritanniens GP 2022

Med Sainz i första rutan, följd av Verstappen och Leclerc var det många som hade svårt att se spanjoren skulle stå högst upp på prispallen efter racet på Silverstone 2022.

Dessa såg ut att få rätt. När lamporna slocknade var Verstappen förbi Ferrariföraren redan innan den första kurvan. Skälet var att Red Bull valde att starta holländaren på mjuka F1 däck snarare än medium som var normen.

Med hjälp av bättre grepp kunde Max Verstappen, trots sämre reaktionstid än Sainz, ta sig förbi. Men till följd av den stora kraschen startades racet om med samma startordning som vid det första starttillfället.

Det gav Sainz en ny chans att komma iväg först – en chans som han tog och han ledde ut på första varvet.

Men starten var bara början på hindren som låg framför spanjoren.

Skulle stallorder förstöra festen på Silverstone 2022

I takt med att racet fortgick uppstod problem för Verstappen. Han körde på någon form av skräp som skadade golvet på hans Red Bull. Skadan medförde försämrad prestanda vilket innebar att han föll tillbaka i fältet.

Därmed stod slaget mellan de två Ferrariförarna samt Hamilton. Britten jagade dem som skjuten ur en kanon och innan säkerhetsbilen var han faktiskt med i kampen om segern på riktigt.

Sainz fick stallorder om att lämna plats för Leclerc, en instruktion som efterlevdes. Ferrari hade tagit lång tid på sig att dela ut ordern och det bidrog till att Hamilton gavs en chans att störa italienarnas strategi.

Efter omstarten kunde Sainz på sportsliga meriter ta sig förbi Leclerc och lämna resterande fältet bakom sig och segla i mål som vinnare. Därmed tog han sin första seger, samma helg som han för första gången startade i pole position.

F1Sverige.se säger stort grattis till Sainz som har haft en tuff säsong men som äntligen har fått vinna ett race. Det är troligtvis en enorm lättnad för honom men den lär inte skapa fest hemma hos Leclerc.

Ferrari sjabblade med strategin på Silverstone 2022

Trots att Ferrari vann Storbritanniens GP på Silverstone 2022 så kan de inte vara helt nöjda. Det var trots allt ”fel förare” som stod högst på podiet, och de fick endast en bil i mål inom topp 3.

Med tanke på att Perez tidigt hade problem och hamnade långt bak i fältet samtidigt som Verstappens bil inte var helt kry borde Ferrari tagit in fler poäng på Red Bull. Istället blev Perez tvåa och Leclerc stod utanför pallen

Ferrari visade prov på bristande beslutsförmåga genom att inte tidigare flytta på Sainz och låta Charles köra sitt race. Visserligen kan man argumentera för att de skötte det snyggt sett ur Sainz perspektiv. Men om de ska ha något med VM segern att göra, något som ser tveksammare ut varje helg, måste de prestera bättre från depådesken.

Haas har flera skäl att fira

Ett stall som verkligen har skäl att vara glada med hur saker och ting utspelade sig på Silverstone 2022 är amerikanska Haas. Båda förarna slutade topp 10 vilket gav värdefulla poäng till stallet.

Dessutom fick Mick Schumacher äntligen ta sina första poäng i karriären som F1 förare efter att ha varit under press de senaste veckorna. Nu återstår det att se om stallet kan bygga vidare och skapa lite momentum eller om de kommer att återgå till mittfältets bakre del i Österrike.

Otäck krasch på Silverstone 2022

Storbritanniens GP var oerhört händelserikt. Faktum var att så mycket inträffade att jag nästan glömde bort kraschen i inledningen. Inte minst med tanke på hur intensiv kampen var om topp 5 placeringarna efter omstarten.

Men, kraschen som involverade flera bilar i samband med starten kunde ha slutat oerhört allvarligt. Tacksamt nog är ingen av förarna skadade och likväl Zhou som Williams Albon har fått klartecken att tävla i det nästkommande racet.

Olyckan innebar att Zhous Alfa Romeo slungades runt och han gled och studsade genom grusfållan innan han slutligen flög över däckbarriären. Lyckligtvis finns det säkerhetsstaket installerade som fångade upp bilen och skyddade funktionärerna och publiken.

Men olyckan visar att det finns stora risker med att köra F1 och vi bör alla vara tacksamma för den snabba och effektiva utvecklingen av säkerhet som Formel 1 har genomgått under de senaste åren.

Tsunoda vill glömma Storbritanniens Grand Prix

En F1 förare som verkligen blandar och ger är japanen Yuki Tsunoda. AlphaTauri sitter på en ovårdad talang som ena stunden presterar kanon för att sedan få oss att tappa hakan.

I Kanada lyckades han med konststycket att krascha i utfarten från depån. Den prestationen följde han upp med att köra ihop med sin stallkamrat på Silverstone.

Det är helt enkelt inte bra nog och jag är skeptisk till om Tsunoda verkligen kommer att få köra vidare i Red Bulls organisation när hans nuvarande kontrakt löper ut.

Grym racing efter att säkerhetsbilen lämnade banan

Sainz seger och Schumachers poäng i alla ära. Om vi ska minnas något från tävlingen på Silverstone 2022 måste det vara de intensiva varven efter att fältet släpptes fritt då säkerhetsbilen försvann efter att Ocon förlorat bränsletillförseln i sin Alpine. Pålitlighetsproblem fortsätter att vara ett problem för flera stall under årets säsong.

Fyra till fem förare deltog i episka bataljer som kunde ha fått vara för evigt. Leclerc, Perez, Hamilton Alonso slogs med näbbar och klor om att få ta sig i mål så högt upp som möjligt. De använde hela banan och mer därtill och bjöd oss fans på något som vi inte har sett på länge.

Förarna visade prov på otrolig skicklighet och det är sådant som får oss att vilja följa sporten även i framtiden.

Vad händer efter racet på Silverstone 2022?

Tävlingen i England var oerhört intensiv men det finns ingen tid att vila. Den kommande helgen väntar ett F1 sprint race på Red Bull Ring i Österrike. Därmed får vi fans en god chans att njuta av racing i världsklass av tävlingskaraktär under varje dag nästa helg.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese