Hem » Inför Österrike GP 2022 på Red Bull Ring
Texten-Austria

Inför Österrike GP 2022 på Red Bull Ring

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-07-06

Efter ett intensivt race på Silverstone är det dags att göra oss redo inför Österrike GP 2022. Det är säsongens andra F1 sprint race på en av kalenderns kortaste banor. Efter att Ferrari och Carlos Sainz tagit en välbehövlig seger och brutit Red Bulls sex race långa segersvit är Max Verstappen och gänget sugna på att komma tillbaka i sitt hemmarace.

Red Bull Ring är vackert benägen i de österrikiska alperna och vädret kan skifta snabbt. Därmed finns det mycket att se fram emot inför det 11 racet på F1 kalendern 2022.

Alla förare har fått grönt ljust att köra inför Österrike GP 2022

I det föregående racet på Silverstone 2022 inträffade, som vi alla vet, en allvarlig olycka på det första varvet. Det medförde att läkarbilen tvingades ut på banan och Albon fick besöka sjukhuset.

Tacksamt nog är alla förare okej och har hälsan i behåll. De har fått grönt ljus att delta inför Österrike GP 2022.

Det är viktigt, inte minst för Albon som fick se sig passerad av Mick Schumacher som tog fyra viktiga poäng till årets F1 ställning i och med sin åttonde plats i Storbritannien. Förhoppningsvis kan thailändaren blanda sig i striden om poäng med sitt nya material, om Williams får fram nya delar till helgen.

Andra F1 sprint racet 2022 utspelar sig på Red Bull Ring

Tävlingen på Red Bull Ring innebär det andra av tre sprint race på årets tävlingskalender. På Imola fick vi se en riktigt bra tävlingshelg som innebar startskottet för Red Bulls segertåg.

Det faktum att det är fler kilometer i racetrim snarare än kval bör tala för att Horners killar kommer att utöka sin VM-ledning igen. Dock är det en bana som kan passa Ferrari så vi fans kan få se en bra batalj.

Än mer spännande är det där bakom. Alpine har verkligen hittat farten och Alonsos femte plats senast var det bästa resultatet för säsongen. Kampen mellan dem och McLaren går vidare och det börjar allt mer likna ett scenario från fjolåret då Alpine slogs med två bilar mot AlphaTauris Gasly.

Skillnaden är att det i år är McLarens Norris som i princip är ensam om att ta striden till Alpine.

Mercedes förväntar sig inte några storartade resultat inför Österrike GP 2022

Toto Wolff har inte hållit igen sedan den relativa framgången senast då Hamilton tog sig upp på pallen framför hemmapubliken. Österrikaren hävdar att Lewis skulle ha vunnit tävlingen om det inte vore för säkerhetsbilen som gav oss den intensiva avslutningen av racet.

Inför Österrike GP 2022 är han dessvärre inte lika positiv. Han säger i en intervju med F1.com att Red Bull Ring innehåller tre – fyra kurvor som verkligen talar emot Mercedes.

Därmed försöker han snacka ner förväntningarna och blickar framåt mot Frankrike GP på Paul Ricard istället. Givetvis är fokus inte helt borta från helgens sprint race i Österrike, men han är inte allt för positiv.

Personligen tror jag att Mercedes kommer att fortsätta vara det tredje snabbaste stallet. De kommer att gynnas gentemot de närmsta konkurrenterna av sprintformatet. Dessutom kommer silverpilarna att ha nya uppdateringar, en trend som väntas hålla i sig varje race fram till och med sommaruppehållet.

Max och Charles historia kommer till tankarna inför Österrike GP 2022

Med tanke på att de flesta hoppas och tror att vi ska få se en kamp mellan Max Verstappen och Charles Leclerc om VM-titeln vore det roligt om de kunde tampas på banan i helgen.

Den tanken väcker så klart minnet från tävlingen på Red Bull Ring 2019. Vid det tillfället var Leclerc på väg att bärga segern.

Men en intensiv kamp mellan honom och Verstappen innebar att Max drog det längsta strået. Detta efter att holländaren tryckt av monegasken från banan utan att domarna agerade.

Frågan är om vi får se något liknande i helgen?

Spontant känns det osannolikt. Möjligen skulle det kunna inträffa under sprinten på lördag. Men det verkar troligare att Verstappen seglar iväg, både på banan och i VM.

Pirellis däcksval inför årets andra sprint race

Österrike erbjuder en racerbana med bara 10 svängar. De flesta av dem är relativt skarpa och det saknas långa svepande kurvor. Därmed stressas inte gummiblandningarna särskilt mycket.

Med det i åtanke har Pirelli valt att ta med de tre mjukaste F1 däcken till Red Bull Ring. Stallen kommer alltså att köra på C3, C4 och C5.

Enligt den italienska däcktillverkaren är det dessutom inte några höga krav på downforce i de österrikiska alperna. Trots det var det en tvåstopp-strategi som var vinnande ifjol.  

Odds inför Österrike GP 2022

Inför en racehelg är det alltid spännande att följa oddsmarknaden. Som det verkar just nu håller spelarna Max Verstappen som favorit. I skrivande stund, 16:15 2022-07-05, erbjuder Betfair Exchange 1,95 på holländaren som vinnare.

Det innebär att Verstappen tillskrivs 51,2% vinstchans. Andrafavoriten är Leclerc på över 4,00.