Hem » Alonso i första startled i Kanada GP kval 2022
Alonso-vinkar-till-publiken

Alonso i första startled i Kanada GP kval 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Det var ett regnigt Kanada GP kval 2022 som välkomnade deltagarna och publiken till den andra dagen av F1 kalendern 2022 nionde race. Under den fria träningen visade väderleksrapporterna att det fanns goda möjligheter till att regnet skulle avta. Men när bilarna rullade ut på banan för att kvala i Kanada GP var det F1 däck av regnkaraktär som gällde. Det skulle visa sig medföra några oväntade resultat, inte minst Alonsos andra plats.

Max Verstappen tog pole position i Montreal

Den regerande världsmästaren Max Verstappen har ett rykte om sig att vara en fantom i regnet. Ryktet besannades i kvalet till Kanada Grand Prix och holländaren står återigen i första startruta. Det är ett välkommet återbesök efter att Leclerc mer eller mindre prenumererat på pole position under F1 2022.

Att Red Bull skulle ta plats i första startled var inte särskilt oväntat. Leclerc startar från sista startruta efter att ha bytt motor. Därmed var det osannolikt att någon skulle kunna utmana om pole på riktigt med tanke på att Ferrari inte riktigt får ut lika mycket ur Sainz som av Charles Leclerc.

Alonso imponerade i Kanada GP kval 2022

Fernando Alonso har sett stark ut hela helgen inför Kanada Grand Prix 2022. Spanjorens fina form från fredagen höll i sig även på lördagen och han kvalade in som tvåa. Det var hans bästa resultat i ett Formel 1 kval sedan 2012.

Hans landsman, Carlos Sainz i Ferrari, startar trea. Han borde ha kvalat in tvåa sett till materialet han framför. Dessvärre är Carlos inte riktigt där i år. Givetvis kan det ändras, men igår var han inte bra nog för att kvala ut den rutinerade Alonso.

Esteban Ocon kunde inte köra lika snabbt som Alonso i sin Alpine. Han tog sig visserligen in i Q3 men fransmannen startar från sjunde startruta när lamporna slocknar i Montreal.

Hamilton kvalade ut Russell i Montreal

Lewis Hamilton har haft en något tyngre inledning på säsongen än många, han själv inkluderat, hade väntat sig. Han ligger bakom stallkamraten Russell och har haft svårt att hänga med i Georges tempo hittills i år.

I kvalet till Kanada GP var han dock den snabbare av de två Mercedesförarna. Hamilton startar fyra och Russell som försökte köra på slits F1 däck i avslutningen av kvalet återfinns först på åttonde plats.

Haas imponerade i regnigt Kanada GP kval 2022

Haas visade styrka i kvalet till Kanada Grand Prix 2022. De båda förarna tog sig in i Q3 och de delar på det tredje startledet imorgon. Visserligen var Magnussen den snabbare av dem. Men Mick Schumacher har en riktigt bra chans att knipa poäng. Det blir viktigt då han och Latifi är de ända förarna som är poänglösa i Formel 1 VM-tabellen.

Enligt F1 betting marknadens är det ungefär 40 procent chans att Schumacher bryter sin förbannelse och tar poäng i Kanadas Grand Prix. Vi får hoppas för hans egen skull att han lyckas. Det behöver hans självförtroende efter den senaste tidens tvivelaktiga prestationer.

Ricciardo starkare än Norris i Kanada GP kval 2022

Det var nog inte många som hade trott att Norris skulle få se sig besegrad av Ricciardo i Kanadas kval. Lando Norris fick problem med motorn och kunde inte gå för fullt i Q2. Det innebar att han hamnade på en fjortonde plats bakom Sergio Perez.

Mexikanens som har seglat på moln med nytt kontrakt och fina prestationer under den senaste tiden missbedömde det våta underlaget och hamnade i däckbarriären. Därifrån kom han inte loss och hans bil lyftes bort. Därmed eliminerades han i Q2 och kan inte användas som en strategisk pjäs för att hjälpa Max Verstappen i racet.

Frågan är om det verkligen spelar någon roll. Oddsmarknaden visar att Verstappen troligen vinner. Han bedöms ha ungefär 73 procent chans till segern.

Ricciardo kvalade in i Q3 och slutade på nionde plats. Därmed startar han mellan Russell och Zhou.

Zhou kvalade ut Bottas i Montreal

Zhou var på väg att ta sig i mål framför sin stallkamrat och hämta hem värdefulla poäng i Azerbajdzjan GP 2022. Sedan havererade hans bil och han var tvungen att bryta. Innan det låg han före Valtteri Bottas på banan och han hade kvalat bättre.

Kinesen fortsatte på det inslagna spåret i kvalet till Kanada Grand Prix. Han tog sig in i Q3 och startar från tionde startrutan imorgon. Bottas återfinns i rutan bakom och han delar det sjätte startledet med Williams Albon som imponerade och maximerade resultatet i de regniga förutsättningarna.

Aston Martin och AlphaTauri underpresterade i Kanada GP kval

Ibland går det inte som man har tänkt sig. Det kan Aston Martin och AlphaTauri skriva under på efter Kanada GP kval 2022. De två stallen hade var sin förare som såg stark ut i FP3. Dessvärre höll det inte i sig under tidskvalet.

Vettel slutade på sjuttonde plats och Gasly på sextonde. Extra surt för Gasly är att Leclerc satte en snabbare tid och tog sig vidare trots att han, precis som Tsunoda, kommer att starta längst bak. Skälet är att de har tagit nya motorer.

Därmed blev vare sig Aston Martins eller AlphaTauris kval vad de hade tänkt sig. Pierre Gasly sa att det berodde på en felaktig frambroms och Vettel kunde inte förklara vad som hade ändrats mellan FP3 och kvalet.

Fullständigt resultat i Kanada GP kval 2022

 1. Max Verstappen – Red Bull Racing RBPT
 2. Fernando Alonso – Alpine Renault
 3. Carlos Sainz – Ferrari
 4. Lewis Hamilton – Mercedes
 5. Kevin Magnussen – Haas Ferrari
 6. Mick Schumacher – Haas Ferrari
 7. Esteban Ocon – Alpine Renault
 8. George Russell – Mercedes
 9. Daniel Ricciardo – McLaren Mercedes
 10. Zhou Guanyu – Alfa Romeo Ferrari
 11. Valtteri Bottas – Alfa Romeo Ferrari
 12. Alexander Albon – Williams Mercedes
 13. Sergio Perez – Red Bull Racing RBPT
 14. Lando Norris – McLaren Mercedes
 15. Charles Leclerc – Ferrari
 16. Pierre Gasly – AlphaTauri RBPT
 17. Sebastian Vettel – Aston Martin Aramco Mercedes
 18. Lance Stroll – Aston Martin Aramco Mercedes
 19. Nicholas Latifi – Williams Mercedes
 20. Yuki Tsunoda – AlphaTauri RBPT
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese