Hem » Carlos Sainz Jr: Lön och Flickvän för Ferrariföraren

Carlos Sainz Jr: Lön och Flickvän för Ferrariföraren

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-16

Carlos Sainz Jr är en F1 förare som tävlar för Scuderia Ferrari. Han kommer från Spanien och har tävlat i F1 sedan säsongen 2015. Spanjoren gjorde debut i Formel 1 för Red Bulls systerstall Toro Rosso som idag heter AlphaTauri. Under sin debutsäsong körde Carlos Sainz sida vid sida med Max Verstappen som sedan dess har krönts till världsmästare vid upprepade tillfällen. Ferrariföraren har racing i blodet och hans pappa är en högt ansedd rallyförare – faktum är att Carlos Sainz Sr har vunnit WRC.

Basfakta om Carlos Sainz Jr

Carlos Sainz Jr tävlar för Scuderia Ferrari. Han föddes den första september 1994 i Spaniens huvudstad Madrid där han har vuxit upp.

Sainz Jr har representerat fyra olika F1 stall under sin tid i Formel 1. Karriärens första seger i ett Formel 1 lopp höll på att inträffa säsongen 2020 när han så när slog Pierre Gasly i det händelserika loppet på Monza.

Nära skjuter dessvärre ingen hare och det skulle dröja ända till Silverstone och Storbritannien Grand Prix 2022 innan den duktiga spanjoren fick sin första vinst i karriären.

Carlos Sainz uppges väga 66 kilo och han är 1,77 meter lång – detta enligt Eurosport.

  • Namn: Carlos Sainz Jr
  • Stall: Scuderia Ferrari
  • Debutsäsong: 2015
  • Första vinst: Silverstone 2022
  • Carlos Sainz Jr längd: 1,77m
  • Carlos Sainz Jr vikt: 66kg

Carlos Sainz Jr – Vägen till Formel 1

Precis som så många andra racerförare började Sainz sin karriär i karting. Han tävlade två säsonger i karting innan han flyttade över till Formel bilar.

2008 vann han Asia-Pacific KF3 och året därpå stod han högst upp på prispallen i den prestigefyllda tävlingen Junior Monaco Kart Cup. Dessutom var han konkurrenskraftig i European KF3 men räckte inte hela vägen.

Del av Red Bull-familjen

Carlos Sainz Jr presterade på en så pass hög nivå att han kunde flytta över till Formula BMW Europe 2010. Samma säsong blev han en del av Red Bulls juniorprogram och således behövde han aldrig bli en betalförare.

Skälet till att han blev en del av Red Bull-familjen var att Helmut Marko imponerades av Sainz Jrs första tävlingar i Formula BMW Pacifics. Spanjoren kom tvåa samt fyra i sina två första framträdanden och det räckte för att österrikaren skulle fatta tycke för Sainz Sr:s son.

Bland de mest imponerande resultaten noterades en vinst i Macau. Totalt stod Sainz den yngre som segrare i två av nio tävlingar och även i Europa gick det bra för spanjoren.

I Sainz Jrs första framträdande i Formula BMW Europe slutade han på en tredjeplats. Visserligen räckte det inte hela vägen för spanjoren som fick se sig besegrad i mästerskapet av Robin Frijns men han gjorde tillräckligt för att ta steget upp i F3.

Carlos Sainz Jr i F3 och GP3 samt Formula Renault 3.5

2012 körde den unga spanska racingföraren för Carlin i de brittiska F3 mästerskapen. Han vann fyra race och tog hela nio podiumplaceringar. Samtidigt körde han i Euro Series där han slutade topp tre vid två tillfällen samt hade pole position lika många gånger.

Carlos Sainz Jr fortsatte sin marsch mot Formel 1 genom att tävla i F3 samt i GP3. Under sin tid i GP3 2013 tävlade han för Arden – ett stall som ägs av Red Bulls stallchef Christian Horner samt Mark Webber som coachar Oscar Piastri.

Han var stallkamrat med Danliil Kvyat – ryssen som gick vidare och blev F1 förare i Toro Rosso samt AlphaTauri och tävlade för Red Bull Racing.

Första smakprov på Formel 1 för Carlos Sainz Jr

Säsongen 2013 fick Carlos Sainz Jr för första gången pröva att köra Formel 1 bil. Han blev inkallad till Toro Rosso samt Red Bull för ett så kallat young driver test.

Samtidigt hade det pågått diskussioner om att den unga spanjoren skulle hamna i Catherham och tävla i F1 redan säsongen 2014. Den platsen blev till slut vår senaste svenska Formel 1 förare Marcus Ericssons.

Debuten Formel 1 fick vänta ett år men Red Bull-junioren fortsatte pröva F1 bilar. Bland annat i Abu Dhabi i testerna efter racet 2014.

Den 28:e november offentliggjordes det att Max Verstappens stallkamrat i Toro Rosso för säsongen 2015 skulle vara en spanjor och hans namn var Carlos Sainz Jr.

F1 karriären

Den första säsongen i Formel 1 var en berg- och dalbana för Carlos Sainz Jr. Han led av pålitlighetsproblem och fick se sig besegrad av Max Verstappen i 2015 års Formel 1 ställning.

AI illustration av Sainz Jr i en Ferrari när han kör förbi en spansk flagga.

Det innebar inte att Verstappen gjorde slarvsylta av sin spanska kompanjon. I kvaltrim var Sainz den starkare av de två och i en jämn batalj drog spanjoren det längsta strået. När säsongen summerades var det 10 – 9 i inbördes kvalstatistik till fördel för Carlos Sainz Jr.

Starkare andra år i F1 för Carlos Sainz Jr

Toro Rosso beslutade sig för att låta både Verstappen och Sainz köra vidare även säsongen 2016. För spanjorens del innebar året två stallkamrater. Skälet var att Kvyat och Verstappen bytte stall mitt under pågående säsong.

I termer av poäng gjorde Carlos ett bättre jobb än det föregående året. Efter att ha slutat på 18 poäng under debutåret skrapade han ihop 46 pinnar 2016 och slutade på en tolfte plats.

Stallbyten och solid karriär

Inledningsvis fortsatte säsongen 2017 där 2016 avslutades. Men till följd av problemen mellan Renault och Red Bull rörande motorer uppstod en ny möjlighet för spanjoren.

I samband med Singapore Grand Prix 2017 annonserades det att Carlos Sainz Jr skulle ansluta sig till Renaults organisation. Det möjliggjordes genom en överenskommelse om ett lån från Red Bulls organisation till Renault.

Därmed ersatte Sainz britten Jolyon Palmer i Renault de fyra sista racen säsongen 2017. Där blev han stallkamrat med Nico Hülkenberg.

Säsongen därefter inledde spanjoren väldigt starkt. I de inledande åtta tävlingshelgerna kvalade han in topp 10 varje gång och han kammade hem poäng vid sju av de tillfällena.

Prestationerna var imponerande och när säsongen summerades hade Sainz Jr skrapat ihop 53 poäng. Men hans karriär var ändå i fara.

Skälet var att Renault hade värvat den erkänt duktiga Daniel Ricciardo från Red Bull. Australiensaren skulle dela stall med Hülkenberg säsongen 2019 och Sainz framtid i F1 var högst osäker – men hans landsmans beslut att lämna sporten skulle rädda honom.

Övergång till McLaren för Carlos Sainz Jr

McLaren behövde en förare efter att Fernando Alonso hade fått nog av sporten. Den anrika organisationen vände sig då till en annan spanjor – Carlos Sainz Jr – när de sammanställde sin föraruppställning inför säsongen 2019.

Det var första gången i karriären som Carlos Sainz Jr verkligen fick möjligheten att vara ledförare. Hans stallkamrat var nämligen ingen mindre än den brittiska rookien Lando Norris.

De två blev omåttligt populära bland fansen och de hade en riktig bromance. Trots en trög inledning på säsongen skrapade spanjoren tillslut ihop 96 poäng vilket motsvarade 66 procent av McLarens poängskörd.

Säsongen 2020 var av bekanta skäl väldigt konstig. Omständigheterna till trots så levererade Sainz bra resultat men han var inte lika dominant i stallet som den föregående säsongen.

Lando Norris hade fått upp farten i sin McLaren och tillsammans körde de ihop 202 poäng. Sainz Jr stod för 105 av dessa.

Det skulle bli den sista säsongen i McLaren eftersom Sainz därefter skulle ersätta Sebastian Vettel i Ferrari när tysken flyttade över till Aston Martin.

Tiden i Ferrari

När Carlos Sainz Jr skrev på för Ferrari var det många som förväntade sig att han skulle få jobba hårt för att slå Charles Leclerc. De flesta trodde att monegasken skulle besegra sin nya spanska stallkamrat.

Men Carlos Sainz Jr är en skicklig förare och en hårt arbetande sådan. När säsongen väl summerades var det Ferraris nya förare som hade bärgat flest poäng.

Carlos Sainz Jr slutade femma i förar-VM, två platser före sin monegaskiska kollega. Det visade prov på hur anpassningsbar han är som förare.

Säsongen 2022, den åttonde i F1, kom äntligen den efterlängtade första vinsten. Carlos Sainz Jr drog det längsta strået i ett väldigt underhållande race på Silverstone.

Visserligen var säsongen 2022 tuff för Sainz Jr, men han har goda chanser att bygga vidare. Om inte annat har han visast att han kan hitta hundradelar i takt med att han lär känna bilen bättre.

Carlos Sainz Jr lön

Carlos Sainz Jr har en bra Formel 1 lön som uppgår till 8,5€ miljoner per säsong. Visserligen tjänar han inte lika mycket som sin stallkamrat Charles Leclerc.

Monegasken hovar in 2€ miljoner mer än sin stallkamrat varje säsong men trots det behöver Sainz inte vara besviken. För att vara andreförare är han bra avlönad med en högre finansiell ersättning än både Perez och George Russell i de två övriga toppstallen.

Dessutom har spanjoren ett sponsoravtal med ölen Estrella Galicia som har följt med honom när han har bytt stall genom karriären. Den spanska ölen har synts på likväl Renault och på McLaren som på den röda Ferrari under Sainz Jrs vistelse.

Estrella Galicia har gett finansiell stöttning till den spanska F1 föraren genom hela hans karriär, även under junioråren.

Carlos Sainz Jr flickvän

Carlos Sainz Jr är en framgångsrik man både på och utanför racingbanan. Han har en flickvän som han har dejtat sedan 2017.

Carlos Sainzs flickvän heter Isabel Hernaez och hon kommer, precis som sin pojkvän, från Spanien och Madrid.

Hernaez har en utbildning inom journalism och hon arbetar inom PR. Hon har två arbetsgivare i form av Scalpers Company samt Victoria Collection enligt The Sun.

Precis som så många andra av F1 stjärnornas flickvänner har Isabel Hernaez en stark närvaro på Instagram. Hennes konto har 135 000 följare men Carlos Sainz flickvän postar ingenting om deras relation.

Carlos Sainz Jr familj

Carlos Sainz Jr kommer från en motorsportsintresserad familj. Precis som den före detta världsmästaren Nico Rosberg, Max Verstappen och Mick Schumacher så har spanjoren en professionell racingförare till far.

Carlos Sainz Sr tävlade i WRC – World Rally Championship. Han blev världsmästare vid två tillfällen, 1990 och 1992. Dessutom har Sainz den äldre sport i blodet, något han visade upp när han blev spansk mästare i squash som 16-åring.

Carlos Sainz Jrs mamma heter Reyes Vazquez de Castro och han har ett syskon i form av en syster. Hennes namn är Blanca.

Ett annat välkänt namn i Sainz släkt är Carlos Oñoro. Han arbetar som manager för Ferrariföraren och tillika sin kusin. Oñoros ansikte och röst är välkänd för dig som har sett Netflix serie om Formel 1 – Drive to Survive.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese