Hem » Red Bull F1 stall – Förare och historia
Red-Bull-F1-stall-Logo

Red Bull F1 stall – Förare och historia

Red Bull Racing F1 stall är ett av de mest uppseendeväckande av samtliga konstruktörer i Formel 1. Så har det varit under flera år och det är en del av deras strategi. Energidrycksbolaget köpte ett existerande Formel 1 stall under tidigt 2000-tal i ett enda syfta, att marknadsföra sig.

Satsningen har varit lyckad och Red Bull har skördat stora framgångar inom världens främsta motorsport. Under 2010-talet var de mer framgångsrika än anrika stall som Ferrari och McLaren.

Dessutom stoltserar de fortfarande med att ha skolat världens genom tiderna yngsta vinnare av förar-VM.

Men hur kommer det sig egentligen att Red Bull F1 team har blivit så framgångsrika och hur ser framtiden ut? I denna artikel diskuterar vi bland annat:

 • Vem äger Red Bull Racing F1 stall?
 • Vilka förare kör för Red Bull?
 • Vilka är de framstående personerna som designar Red Bulls bil?
 • Vem är VD i Red Bull F1 team?
 • Vilken motor har Red Bull?
 • Har Red Bull F1 stall ett eget race?
 • Vilket land kommer Red Bull från?

Läs vidare och lär dig allt om hur Red Bull blev en riktig maktfaktor i världens främsta motorsport.

Historien bakom Red Bull Racing F1 stall

Några av stallen i Formel 1 har funnits nästan lika länge som sporten själv. Det gäller inte minst italienska Ferrari som nästan är starkare förknippat med Formel 1 än vad sporten själv är. Samma sak kan inte sägas om uppstickaren Red Bull som under 2010-talet och framåt har varit en riktig vagel i ögat på de klassiska konstruktörerna.

2005 gjorde stallet entré i Formel 1

Red Bull F1 stall såg dagens ljus då energidryckföretaget med samma namn från Österrike köpte upp det då Ford-ägda Jaguar Racing. Stallet hade tävlat i F1 under fem år innan de beslutade sig för att dra sig ur.

Affären genomfördes och RB racing gjorde sitt första race i säsongsöppningen 2005 med britten David Coulthard, som nu är expert på ViaPlay, och österrikaren Christian Klein i bilarna. Samma föraruppsättning körde även den efterföljande säsongen och under båda åren slutade stallet på sjunde plats i VM.

Det efterföljande året skulle innebära ett steg framåt för teamet som ersatte österrikaren med Australiensaren Mark Webber som hade kört i Jaguar innan övertagandet. Hans första säsong i stallet innebar ett steg framåt och RB slutade på en fin femteplats efter att de övergått till att köra på F1 däck från Bridgestone.

Samma säsong innebar även att Red Bull F1 stall bytte motorleverantör. De övergick från att ha kört med Cosworth och Ferrari under de två föregående åren till att ingå ett avtal med franska Renault.

Det skulle dock dröja fram till säsongen 2009, som precis som 2022 medförde stora förändringar i reglementet, tills Red Bull på allvar blandade sig toppstriden.

Det var den första gången som stallet verkligen fick nytta av den kompetens som stallets bildesigner besatt. Stallet slutade tvåa i konstruktörs-VM och det var starten på något stort.

När vann Red Bull F1 stall sin första VM-titel?

Under säsongen 2010 var RB racing ett stall att räkna med på allvar efter den föregående säsongen. Coulthard hade året innan fått ge plats för Sebastian Vettel efter den sistnämndas strålande prestationer i systerstallet Torro Rosso, nuvarande AlphaTauri.

Under årets gång gick stallet en hård kamp med giganterna McLaren och Ferrari och i det näst sista racet tog Red Bull F1 stall en dubbelseger. Därmed säkrade stallet sin första konstruktörstitel någonsin.

Under det nästkommande racet, i säsongsavslutningen i Abu Dhabi, blev Sebastian Vettel världsmästare. Prestationen innebar att han blev den yngsta föraren att vinna Formel 1 genom alla tider och den titeln innehar han än idag.

Vettel-var-den-forsta-foraren-att-vinna-vm-i-Red-Bull-F1-stall
Vettel på podiet

Framgången kom inte ensam. Efter att Red Bull Formel 1 stall 2010 tog hem de båda mästerskapen och skulle samma sak upprepa sig ytterligare tre år i följd. Det var förs när det nya reglementet trädde i kraft 2014 som Mercedes petade bort dem från tronen.

Renault och Red Bull blev osams

Partnerskapet med Renault, som hade växlats upp under säsongen 2011, skulle inte vara för evigt. I takt med att Mercedes dominans höll i sig vände de ledande personerna inom Red Bull sin uppmärksamhet mot motorn.

De var övertygade om att de hade det mest kompletta och konkurrenskraftiga chassit på sin F1 bil, Red Bull RB14. Men det kune inte sägas om motorn. Renaults produkt ansågs tyvärr inte leva upp till de högt ställda kraven.

Efter många turer fram och tillbaka beslutades det att Renault skulle förse McLaren med motorer och att Red Bull skulle ingå ett partnerskap med Honda. Det möjliggjordes efter att samarbetet och förtroendet mellan Honda och McLaren hade kollapsat fullständigt och en kompromiss kunde nås mellan de inblandade parterna.

Framgångar med Hondas motor

Därmed rullade Red Bull F1 stall ut på banan med en power unit från Honda inför säsongen 2019. Detta efter att Toro Rosso först hade kört en säsong med deras motor.

Saker och ting blev sakta men säkert bättre och i takt med att reglementet blev äldre och innovationsförmågan hos Mercedes avtog kom Red Bull närmare toppen. Det kulminerade med den intensiva kampen stallen emellan under säsongen 2021.

Visserligen innebar den att Red Bull slutade tvåa i konstruktörs-VM. Men i det sista racet, under det sista varvet, övertog Max Verstappen konkurrenten Lewis Hamilton och säkrade titeln i förar-VM.

Visserligen innebär inte det att Red Bull F1 stall kan anses vara herren på täppan igen, men det gav stallets stjärnförare den titel han så gärna ville vinna. En titel som Hamilton i princip prenumererat på sedan 2014 med endast ett undantag då stallrivalen Nico Rosberg vann 2016.

Förare i Red Bull F1 stall

Red Bull racing har under de senaste säsongerna haft väldigt svårt att hitta rätt i sin föraruppsättning. Att para ihop Max Verstappen med en förare av samma kaliber har visat sig vara en näst intill omöjlig uppgift.

Efter att Ricciardo lämnade stallet inför säsongen 2019 har stallet försökt hitta rätt. Det har inneburit att tre olika förare har suttit i den andra bilen sedan dess.

Pierre Gasly var den första föraren som petades. Därefter fick Alex Albon också lämna sin styrning. Den tredje personen som fått i uppdrag att köra tillsammans med Max Verstappen och vara Red Bull förare är mexikanen Sergio Perez.

Det som skiljer honom från sina föregångare är att han är betydligt mer erfaren. De två andra förarna har kommit upp genom Red Bull F1 organisationen via AlphaTauri men inte hållit måttet.

Perez å sin sida har en gedigen bakgrund och har bland annat kört i McLaren och för nuvarande Aston Martin i en tidigare skepnad. Föraruppsättningen under säsongen 2022 är alltså:

 • Förstaförare: Max Verstappen
 • Andraförare: Sergio Perez

Oracle RB Racing har inte någon uttalad reservförare i skrivande stund.

Framstående personer inom Red Bull F1 stall

Red Bull är ett av de stall som tack vare sina framgångar och sin skickliga marknadsavdelning får mest tid i TV-rutan. Därför är det många personer som känns igen hos Formel 1 fansen utan att de för den sakens skull är F1 förare.

Den mest framstående personen är helt klart Christian Horner om vi bortser från förarna. Det är han som är stallchef i Red Bull F1 stall och han syns ofta i diverse intervjuer. Därutöver är han VD för Red Bulls Formel 1 verksamhet och företaget som är baserat i Storbritannien.

Vettel och Horner i Red Bull
Horner och Vettel

Även Doktor Helmut Marko tenderar att synas i TV-rutan, om än i en mer återhållsam roll.

Han är en österrikare som ofta befinner sig på racebanan och han representerar sina landsmän som äger teamet. Dessutom är han ansvarig för juniorverksamheten inom hela organisationen vilket även inkluderar systerstallet.

Red Bull har en fantastisk designer

Adrian Neweys namn hörs också i media väldigt ofta. Detta trots att han inte är lika pratglad som Horner. Red Bull anställde honom 2006 efter att hans tidigare arbetsgivare McLaren inte hade kommit överens med honom om hans framtid.

Han är en ingenjör som har gjort sig ett stort namn inom F1 och han har utvecklat några av de bästa bilarna som sporten har sett. Faktum är att han under sin karriär har tagit fram bilar som vunnit VM för samtliga av sina arbetsgivare.

Totalt rör det sig om 10 unika bilar som vunnit konstruktörs-VM.

 • 1992 – Williams FW14B
 • 1993 – Williams FW15C
 • 1994 – Williams FW16
 • 1996 – Williams FW18
 • 1997 – Williams FW19
 • 1998 – McLaren MP4/13
 • 2010 – Red Bull RB6
 • 2011 – Red Bull RB7
 • 2012 – Red Bull RB8
 • 2013 – Red Bull RB9

Motorleverantör till Red Bull F1 stall

Som tidigare nämnt så har Red Bull haft fyra olika partners i termer av motorleverantörer under sin historik i F1. Inledningsvis användes motorer från Cosworth. Sedan övergick Red Bull till att köpa Ferrari och Renaults lösningar innan Honda tog över.

Men till mångas stora förvåning så annonserade Honda att de skulle dra sig ur Formel 1 och avveckla sin satsning. Det ställde Red Bull inför ett väldigt stort problem eftersom det, utöver Honda , endast fanns tre motortillverkare i sporten.

Av dessa var Red Bull F1 stall en bitter rival till fabriksstallen för likväl Ferrarimotorn som Mercedesmotorn. Det innebar att enbart Renaults motor återstod och till dem hade Red Bull inte någon god relation.

Lösningen på problemet blev att RB racing tog över motorn från Honda och driver den via företaget Red Bull Powertrains. Svaret på frågan ”Vilken motor har Red Bull i F1?” är därmed en RBPT, vilket är motorn de tagit över från Honda.

Red Bull Racing är ett brittiskt team

Red Bull är starkt kopplat till Österrike eftersom det är därifrån energidrycken kommer. Eller i alla fall om halva sanningen ska fram. Drycken kom ursprungligen från Thailand och det var den österrikiska affärsmannen Dietrich Mateschitz och thailändaren Chaleo Yoovidhya som skapade grundade företaget.

Men Red Bull är ett brittiskt stall trots det. Med det sagt så är Red Bull och Formel 1 starkt sammanknutet med Österrike. Företaget är namnsponsor till Österrikes Grand Prix och ofta säger man att det är stallets hemmarace.

Red Bull Racings partners

Det är alltid spännande att veta vilka företag som betalar för att synas på F1 stallen. I Red Bulls fall är det svårt eftersom de själva är väldigt måna om att ta upp en stor och attraktiv yta på likväl kläderna som på bilarna.

Men givetvis har de partners, inte minst den nya titelsponsorn Oracle. Därutöver har de sponsoravtal med många andra företag likt:

 • Puma
 • ByBit
 • Cash App
 • Tezos
 • Walmart
 • Siemens

Dessa är bara några av de företag som betalar för att synas i samband med att världens snabbaste energidryck ger sig ut på racingbanan.

Red Bull F1 stall FAQ

Vem äger Red Bull F1 Racing?

Det är österrikiska Red Bull GmbH som äger Red Bull Formel 1 stall

Vilka förare kör för Red Bull?

Det är Max Verstappen och Sergio Perez som kör för Oracle Red Bull Racing.

Vem är VD i Red Bull F1 team?

Christian Horner är VD för RB racing.

Vilken motor har Red Bull?

Red Bull F1 stall har en motor från Red Bull Powertrain som har utvecklats av Honda.

Vilket land kommer Red Bull från?

Red Bull är ett brittiskt F1 stall.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese