Hem » Leclerc tillbaka högst upp på pallen i Österrike GP 2022
Ferrari-och-Leclerc-firar-vinst

Leclerc tillbaka högst upp på pallen i Österrike GP 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-19

Efter ett intensivt och nervkittlande race på Red Bull Ring är Leclerc tillbaka högst upp på pallen. Monegasken körde om Max Verstappen tre gånger på banan och kunde trots tekniska problem vinna Österrike Grand Prix 2022. Sainz hade inte samma lycka i sin Ferrari. Hans race raserades till följd av ytterligare ett motorhaveri så Ferrari det italienska stallet gick miste om värdefulla poäng årets ställning i F1 VM.

Även om en stor del av uppmärksamheten hamnar på Ferrari efter att Leclerc bärgat sin tredje seger för säsongen så innehöll racet på Red Bull Ring mängder av andra händelser.

Ferraris vinst överskuggas delvis av pålitlighetsproblem

Ferrari hade en bra helg – nästan hela helgen. Charles Leclerc vann igen och det såg länge ut som att italienarna skulle bärga en dubbelseger. Med tanke på att Perez hade brutit hade det varit bra, inte minst för konstruktörs-VM.

Men ferrarimotorn ville annat. Strax efter det att Leclerc hade seglat förbi Red Bulls Verstappen var började Sainz förbereda samma manöver. Men när han närmade sig tog motorn fyr och det hela utvecklade sig till en spektakulär eldsvåda som såg ganska otrevlig ut.

Tack och lov lyckades Sainz ta sig ur bilen, men han kommer att behöva en ny motor och troligtvis startar han från bakredelen av fältet i nästa F1 race som utspelar sig i Frankrike.

Även vinnarens bil trasig Leclerc vann Österrike GP 2022

Som om det inte vore nog med att Carlos Sainz tvingades bryta och att Ferrari därmed kastade bort minst 18 poäng, så hade Leclerc problem mot slutet. Hans gaspedal fastnade och bilen gav minst 20 procent gaspådrag under inbromsningarna.

Monegasken lyckades med hjälp av tekniken lift and coast hantera situationen. Men det faktum att problemet uppstod visar återigen att Ferraris pålitlighetsproblem är långt ifrån lösta.

Problem med däcken för Red Bull

Samtidigt som Ferrari hade sina problem så påverkades Max Verstappens möjlighet till ett bra resultat av att hans F1 däck gick av så fort. Det var en bidragande orsak till att holländaren vid vissa stunder var mer än en sekund långsammare än de båda ferrariförarna.

Troligen kommer inte det problemet att vara lika uppenbart vid nästa tävling och då måste Ferrari säkerställa att de har ordning på grejerna för att fortsätta utmana den regerande världsmästaren.

Samtidigt är Verstappen inte allt för missnöjd med resultatet från Red Bull Ring. Med tanke på att han tog tävlingens snabbaste varv samt vann sprintracet i Österrike GP förlorade han bara fem poäng under helgen till Leclerc. Därmed har han fortfarande en betryggande ledning.

Hamilton tog sin tredje raka pallplats i Österrike GP 2022

Lewis Hamilton hade ett tungt kval och satte sin Mercedes i väggen under kvalet på fredagen. Under lördagens F1 sprint race tog han sig tillbaka upp till åttonde och säkrade en poäng. Men britten hade bud på mer.

Det var dock inte helt och hållet Hamiltons egen prestation som innebar att han kunde sluta trea och bärga femton pinnar. Hans stallkamrat röjde undan Perez i något som av många anses vara en race incident men som av domarna bestraffades med fem sekunders tidstillägg.

Tyvärr för Perez del innebar olyckan att hans race förstördes och efter några långa varv och depåstopp bröt mexikanen racet. Det innebar att en av topp 4 bilarna var borta.

Den andra försvann som bekant i lågor när Sainz motor gav upp. Därmed var vägen till tredje platsen för Hamilton inte jätte komplicerad, även om han var tvungen att köra om Ocon samt två Haas på banan.

Dessutom hade han en intensiv batalj med Verstappen efter holländarens första depå stopp medan Lewis själv befann sig på gamla medium däck.

Mercedes har fått fart på bilen

Att Lewis lyckades ta sin tredje pallplacering på tre försök säger mycket om hur fint Mercedes har utvecklat bilen under den senaste tiden. Men det är inte det enda som är positivt.

Efter att Russell tvingades bryta på Silverstone 2022 var även han tillbaka i kampen om platser precis bakom täten. Hamiltons för året nya stallkamrat tog sig tillbaka till en fjärdeplats efter att ha befunnit sig näst sist efter att ha avtjänat sitt straff till följd av krocken med Perez.

Att han kunde köra sig tillbaka upp genom fältet visar att Merca är på rätt väg. Så, kanske kan Mercedes vinna ett race senare i år. Inte minst om Red Bull och Ferrari drabbas av de nya tolkningarna kring golvet som syftar till att minska problemen med porpoising.

Fem stall i topp 10 på Red Bull Ring 2022

McLaren hade ett uselt kval på fredagen men kunde köra upp sig en aning under sprinten. De båda förarna startade 11 och tolva, två positioner som konverterades till sjua och nia i racet.

Det var en duglig uppkörning men Ricciardo var fortsatt långt efter Lando Norris och han har inte en rolig säsong. Men poäng är poäng och McLaren ligger fortsatt fyra i VM, om än på samma poäng som Alpine.

Alpine bärgade värdefulla poäng med båda bilarna. Detta efter att Alonso, som hade ett stökigt race, körde förbi Valtteri Bottas i slutet av tävlingen och knep tionde platsen. Eftersom Ocon körde i mål som femma, och Haas knep åttonde och sjätte plats, var det fem stall som delade på topp 10 platserna.

Viktiga poäng för Haas och Schumacher

Att båda bilarna hamnade på poängplats för andra racet i rad var väldigt viktigt för Haas. Jänkarna, som misstänktes ha hamnat efter lite i utvecklingskriget för att de inte når upp till budgettaket 2022, har visat fin form på slutet.

De senaste prestationerna har gett dem ett ordentligt språng i VM och det visar hur viktigt det är att kunna förlita sig till båda förarna. Schumacher, som kritiserats för sina insatser, har ryckt upp sig och nu har han lite momentum att bygga vidare på.

Skulle stallets uppdateringar visa sig fungera kan det bli en rolig höst för dem, kanske kan de utmana Alfa Romeo om sjätte platsen.

Williams uppdateringar var bra i Österrike GP 2022

Williams tvingades bryta med Latifi, men Albon hade ett bra race i Österrike. Visserligen blev det inte några poäng men uppdateringspaketet medför hopp för det anrika stallet.

De har nu en fin grund att bygga vidare från och kanske kan de blanda sig i poäng om de fortsätter kvala bra. Albon var, efter Perez nedflyttning, 11 i fredags och det visar att potential finns.