Hem » 2 Mercedes krascher när Max vann kvalet i Österrike
Österrike-som-österrikisk-flagga

2 Mercedes krascher när Max vann kvalet i Österrike

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-07-09

Efter en hård kamp med de två Ferrariförarna var det Max Verstappen som vann kvalet i Österrike. Holländaren gladde hemmapubliken på Red Bull Ring när han satte ihop ett bra varv på sista försöket.

Dessvärre kan inte det samma sägas om de två Mercedesförarna som orsakade varsin rödflagg i kvalet till Österrike sprint race.

Även domarna och McLaren hade en tung kvalsession på fredag eftermiddag samtidigt som Haas och Alpine visade styrka.

Båda Mercedesförarna kraschade i kvalet på Red Bull Ring

Det är ovanligt att se Lewis Hamilton krascha i ett F1 kval. Men igår inträffade det. Lewis Hamilton kraschade i Q3 under kvalet till Österrike GP och det var en ordentlig krasch som orsakade rödflagg.

Den sjufaldiga världsmästaren tappade sin Mercedes bil och åkte över grusfållan rakt in i däcksbarriären i hög fart. Bilens högra framdel var helt trasig efter smällen och föraren fick åka läkarbil.

När kvalet startade om var det dags för Russell att följa Hamiltons exempel. George satsade hårt ut ur de två sista kurvorna och tappade kontrollen över bilen.

Det slutade i däcksbarriären även för honom. Därmed dubblades arbetsbördan för mekanikerna som tvingas reparera två ordentligt skadade bilar.

Tacksamt nog för Russell hade han hunnit sätta en bra tid och när kvalet var över befann han sig på en femte plats. Det samma kunde inte sägas om Hamilton. Brittens bästa tid räckte bara till tionde plats.

Båda förarna är okej och kan vara med och tävla imorgon, men Mercedes förutsägelse om att Österrike GP skulle bli tufft verkar besannas.

Två Haas i Q3 vid kvalet till Österrike GP 2022

Om tongångarna är tunga hos Mercedes råder det annat ljud i (alp)skällan hos Haas. Günther Steiners killar kvalade, precis som i Kanada, in i Q3. Därmed ser de ut att kunna bygga vidare på den fina prestationen ifrån racet på Silverstone 2022 förra helgen.

Kevin Magnussen var marginellt starkare än stallkamraten Schumacher som tog sina första poäng senast i Storbritannien. Dansken kvalade in på sjätte plats bakom Ocon i Alpine och Schumacher intog positionen bakom sin danska stallkamrat.

Utöver Haas så fortsatte Alpine, team Enstone, att visa fin form under fredagens kval till sprint racet i Österrike GP. Esteban Ocon kvalade alltså in på femte plats och hans stallkamrat tog sig också in i Q3.

Fernando Alonso kvalade in som nia.

McLaren och Aston Martin hade det tungt i alperna under fredagen

Aston Martin och McLaren hade inte någon rolig fredag i de österrikiska alperna. Stroll och Vettel fick se sig utslagna i Q1 och deras svaga kvalprestationer fortsätter.

Vettel var sist av alla och hans kanadensiska kollega tog sig upp till sjuttonde plats. Därmed rök båda Aston Martins förare i Q1 för tredje tävlingen i följd. Det är inte vad investerarna vill se.

Ett annat stall som hade en dålig fredag var McLaren, även kallat papajorna. De orangefärgade bilarna led av tekniska problem under det första träningspasset och svagheten följde dem in i kvalet.

Daniel Ricciardo gjorde Stroll och Vettel sällskap och blev utslagen i Q1. Lando Norris tog sig visserligen vidare, men när tiden för Q2 var ute befann sig den unga britten bara på femtonde plats.

McLaren har haft problem med bromsarna under helgen, men för deras del får vi hoppas att de kan återta några platser under sprint racet och därmed förbättra utgångsläget till söndags racet.

FIA klantade till det med Perez under kvalet i Österrike

Efter att ha haft en stökig avslutning på Storbritannien GP 2022 med hur den intensiva racingen mellan Hamilton, Leclerc och Perez hanterades, var FIA återigen i blåsväder under kvalet till Österrike Grand Prix.

Hemmaföraren Sergio Perez överskred banmarkeringen när han satte tiden som tog honom vidare från Q2 till Q3. Det missade dock domarna och mexikanen kunde kvala vidare.

Till följd av det fick inte AlphaTauri och Gasly en chans att sätta en bra tid i Q3. Gasly var nämligen den sista föraren att åka ut i Q2.

Senare korrigerade domarna sitt misstag, men det tog flera timmar. Beslutet som fattades innebär att Perez flyttas ner från fjärdeplatsen där han slutligen kvalade in till trettonde.

Andra notiser från kvalet i Österrike 2022

Utöver de ovan nämnda händelserna finns det några saker att nämna från kvalet.

Alfa Romeo har tagit en bestraffning inför helgen med Valtteri Bottas bil. Griddens enda finska F1 förare fick trots den nya motorn inte riktigt till det i kvalet.

Bottas tog sig in i Q2 men och kvalade ut Norris och Tsunoda. Det var inte en lika stark prestation som vi har vant oss vid.

Zhou följde upp kraschen senast med att inte ta sin Alfa Romeo ut ur Q1 och han står inklämd mellan Stroll och Williams Latifi på startgridden inför sprinten.

En förare som levererade ett starkt resultat och som förtjänar att nämnas är Alex Albon i den andra Williams bilen. Han kvalade in som tolva och med Perez bestraffning återfinns han på elfte plats på startgridden.

Startgridd inför Österrike F1 Sprint race 2022

Nedan återfinns startgridden som en ser ut i skrivande stund till F1 Sprint Racet i Österrike.

 1. Max Verstappen
 2. Charles Leclerc
 3. Carlos Sainz
 4. George Russell
 5. Esteban Ocon
 6. Kevin Magnussen
 7. Mick Schumacher
 8. Fernando Alonso
 9. Lewis Hamilton
 10. Pierre Gasly
 11. Alex Albon
 12. Valtteri Bottas
 13. Sergio Perez
 14. Yuki Tsunoda
 15. Lando Norris
 16. Daniel Ricciardo
 17. Lance Stroll
 18. Zhou Guanyu
 19. Nicholas Latifi
 20. Sebastian Vettel