Hem » Verstappen gladde publiken på Red Bull Ring i Sprinten
Red-bull-flygplan

Verstappen gladde publiken på Red Bull Ring i Sprinten

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-11

Max Verstappen gladde publiken som hade tagit sig till lördagens F1 Sprint race på Red Bull Ring i Österrike. Holländaren höll undan i starten och efter en batalj med Ferraris Carlos Sainz blev det åtta enkla poäng. Samtidigt hade stallkamraten Perez en bra eftermiddag och körde upp sig från trettonde rutan till en robust femte plats. Men det var inte allt som hände under det andra sprint racet på F1 kalendern 2022.

Alonso kom aldrig till start i sprinten på Red Bull Ring

Alpine lär vara både glada och besvikna med hur lördagen utspelade sig i Österrike. Under FP2 var Alonso och Ocon fint med på fjärde respektive femte plats. Men när det var dags för sprint race körde spanjoren inte en meter.

När formationsvarvet påbörjades visade det sig att Alonso fortfarande hade däcksvärmarna på sina F1 däck. Mekanikerna rullade in honom i depån för att arbeta med bilen men den blev aldrig startklar.

Ocon tog fina poäng till VM-tabellen

Lyckligtvis för Alpines del finns det två förare i varje F1 stall. När pålitlighetsproblemen svek Fernando Alonso var Ocon på tårna. Fransmannen startade från femte rutan och han stod för en fin insats.

Visserligen tvingades han ge sig i kampen mot Perez som kom flygande genom fältet och innan dess kunde han inte utmana Mercedes Russell. Men hans sjätteplats innebar tre viktiga poäng i F1 VM.

Mercedes återhämtade sig från krascherna i kvalet

I kvalet till Österrike GP 2022 fick vi se två Mercedesförare krascha. Trots att båda bilarna behövde repareras lyckades både Russell och Hamilton ta poäng i sprinten.

Russell försvarade sin fjärdeplats och körde i relativ ensamhet genom hela tillställningen. Det innebar fyra fina poäng till britten. Hamilton å sin sida var inblandad i den mest underhållande fighten.

Genom den andra halvan av sprintdistansen jagade den sjufaldiga världsmästaren frenetiskt efter de båda Haas-bilarna. Efter att en kamp mellan Mick Schumacher och Kevin Magnussen hade öppnat dörren för Perez samarbetade de för att hålla Hamilton bakom sig.

Taktiken med att ha Magnussen som draglok som gav DRS till den tyska stallkamraten fungerade länge. Det var först när dansken kom för långt ifrån Schumacher som Hamilton kunde passera tysken med ett par varv kvar att köra.

Dessvärre kunde han inte rå på dansken. Det innebar att Hamilton säkrade en poäng i årets andra sprint race på Red Bull Ring och att han startar åtta mellan Haas två bilar i racet imorgon söndag.

Kämpig dag på jobbet för Albon

Alex Albon valde att genomföra sprinten på mjuka däck tillskillnad från en klar majoritet av fältet. Han hade dock inte någon rolig resa och drog på sig en tidsbestraffning efter att ha tryckt av Lando Norris från banan.

Det följdes upp med att han hade kontakt med Vettels Aston Martin. Tysken snurrade ut i grusfållan men lyckades backa tillbaka upp på racingbanan.

Visserligen tvingades Vettel, som även han körde mjuka däck, bryta med ett varv kvar att köra. Men innan incidenten hade han kört upp sig i fältet och var på god väg mot en klart bättre startposition i racet.

Gasly inblandad i kollision

I Storbritanniens GP 2022 var Gasly en av dem som var inblandade i den stora kraschen i starten. När det var dags för sprint i de österrikiska bergen var han återigen involverad i en incident.

Fransmannen petades till av Hamilton i den första kurvan och snurrade av. Det innebar att han fick jaga från fältets bakre del och till slut hamnade han på femtonde plats.

Resultat från sprint racet på Red Bull Ring

Nedan följer resultatet från lördagens sprint race i sin helhet. Perez var den F1 förare som klättrade mest med sina åtta platser. Dessutom tog McLarens två förare sig fram fyra platser vardera i startordningen till söndagens race.

 1. Max Verstappen
 2. Charles Leclerc
 3. Carlos Sainz
 4. George Russell
 5. Sergio Perez
 6. Esteban Ocon
 7. Kevin Magnussen
 8. Lewis Hamilton
 9. Mick Schumacher
 10. Valtteri Bottas
 11. Lando Norris
 12. Daniel Ricciardo
 13. Lance Stroll
 14. Zhou Guanyu
 15. Pierre Gasly
 16. Alexander Albon
 17. Yuki Tsunoda
 18. Nicholas Latifi
 19. Sebastian Vettel
 20. Fernando Alonso