Hem » Lando Norris: McLarenförare med Förmögen Pappa

Lando Norris: McLarenförare med Förmögen Pappa

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-16

Lando Norris är en brittisk Formel 1 förare som tävlar för McLaren. Han har vuxit upp med i en välbärgad familj med en rik pappa. Trots det har den brittiska racingföraren Lando Norris tagit sig till F1 på egna meriter. Den unga britten är alltså inte en så kallad betalförare i Formel 1 som exempelvis Nicholas Latifi eller Lance Stroll.

Även om Lando Norris pappa är förmögen så har McLarenföraren tagit sig in i F1 på egna meriter. Låt oss börja med att utforska hans karriär och vägen mot F1. Därefter diskuterar vi vanliga frågor som rör Zak Browns guldklimp.

 • Vad tjänar Lando Norris i Formel 1?
 • Vem är Lando Norris Flickvän?
 • Hur har Adam Norris blivit förmögen?
 • Vad gör Lando Norris på Twitch?

Men först introducerar F1Sverige lite basfakta som rör McLarens superlöfte. Läs vidare för att lära dig allt om Lando Norris.

Basfakta om Lando Norris

Nedan följer grundläggande information om Lando Norris.

 • Nuvarande F1 stall: McLaren
 • Födelsedatum: 1999-11-13
 • Födelseort: Bristol, Storbritannien
 • Antal racevinster (2022-06-15): 0
 • Bästa placering (2022-06-15): 2:a (Monza 2021)
Bristol-staden-där-Norris-föddes
Bristol – Norris hemstad

Lando Norris karriär – Vägen till Formel 1

Lando Norris var en väldigt talangfull ung förare. Visserligen introducerade hans pappa, Adam Norris, sin son till motorcyklar först. Men det dröjde inte länge innan Lando övergick till fordon med fyra däck.

Bristolsonen började tävla i karting 2008 och det nästföljande året tävlade han i för första gången i ett nationellt event i Storbritannien, Commer Cadet. Trots sin ringa ålder tog han pole position.

Han är än idag den yngsta föraren att ha tagit första startposition på ett nationellt event.

Med en sådan smakstart är det lätt att förstå att Lando Norris familj och han själv blev sugna på mer.

Lando Norris första år i racing 2008 – 2012

Under de första fem åren tävlade Norris i två olika tävlingar. Den tidigare nämnda Commer Cadet samt i Minimax. Resultaten var blandade men det var tillräckligt för att hålla glöden uppe.

Lando Norris karriär fick sin första stora framgång 2012. Då vann den nuvarande McLarenföraren Formula Kart Stars samtidigt som han gjorde oerhört bra ifrån sig i MSA Super One British Championship.

Prestationerna gav bränsle till den då 12-åriga grabbens racingkarriär och inför säsongen 2013 flyttade Norris upp i tävlingskategorierna.

Bristolsonen tävlade i KF & Ginetta Jr säsongerna 2013 – 14

Säsongerna 2013 – 14 körde Lando Norris racingbil i KF & Ginetta Junior. Han deltog i följande serier:

 • WSK Euro Series
 • Winter Cup
 • The Rotax Super One
 • Euro Max

2013 vann han CIK-FIA Europé KFJ och CIK-FIA Euroseries KFJ. Han kom dessutom fyra i The World Championships trots att han inte tog några poäng i säsongsinledningen i Bahrain. Därutöver gjorde han bra ifrån sig i WSK Master Series.

Resultaten medförde att han inför säsongen 2014 övergick till KF. Även här skulle han visa sin talang och han blev mästare i CIK-FIA World KF den säsongen.

Du vet sedan tidigare att han var den yngsta föraren någonsin att ta pole position i tävlingen 2009. Lando Norris vinst i CIK-FIA World KF 2014 gjorde honom till den yngsta vinnaren någonsin av det mästerskapet.

Det råder inga tvivel om vilken talang Norris besitter och man kan förstå varför han inte har behövt använda sin välbärgade pappas pengar för att köpa sig in i F1.

Segertåget rullade vidare

Inför säsongen 2015 flyttade Lando Norris upp ytterligare i racingkategorierna. Det året tävlade han i F4 MSA Formula Championship för Carlin. Samarbetet var väldigt framgångsrikt.

Norris vann åtta race under säsongen och vann FIA Formula 4 i Storbritannien det året.

Han fortsatte på det inslagna spåret säsongen 2016 då han vann tre kategorier.

 • Renault 2.0 Eurocup
 • Renault 2.0 NEC
 • Toyota Racing Series

Samma år uppmärksammades Lando Norris av McLaren. Han vann nämligen McLaren Autosport BRDC Young Driver det året och blev utsedd till årets brittiska racingförare.

Yngsta vinnaren av Formel 3 någonsin

2017 tog han klivet upp i Formel 3 och som han gjorde det. Han vann mästerskapet och blev den yngsta föraren någonsin med bedriften. Samma säsong annonserade McLaren att Norris skulle vara test- och reservförare den kommande säsongen.

Konkurrenskraftig i F2

Säsongen 2018 var Lando Norris inte bara test- och reservförare för McLaren i Formel 1. Han var dessutom F2 förare. I startfältet fanns flera duktiga förare som tävlar i Formel 1 idag.

Bland dem kan Mercdes George Russell och Williams Alex Albon nämnas. Även Nicholas Latifi deltog i tävlingen.

Visserligen blev det inte någon vinst i F2 för Norris. Han fick se sig besegrad av George Russell som seglade hem mästerskapet med 68 poängs marginal. Han höll dock Albon bakom sig. Thai-britten slutade på tredje plats, sju poäng bakom Norris.

Norris var dock inte lottlös. Han vann det första racet i Bahrain och stod på podiet ytterligare åtta gånger i under året i Formel 2 2018.

Träningsdebut i Formel 1 för Lando Norris 2018

Talangen från Bristol gjorde även debut i Formel 1 2018. Detta då han körde en McLaren under det första träningspasset i Spa, Belgiens Grand Prix.

Tidigare samma år hade Toro Rosso, nuvarande AlphaTauri, varit intresserade av den unga britten. Tanken var att han skulle ha ersatt Brandon Hartley men så blev det inte. Skälet var att McLaren vägrade.

AI Genererad illustration av Norris i McLaren

Lando Norris blev Formel 1 förare 2019

Den tredje september 2018 offentliggjorde McLaren sin förarbesättning för den nästföljande säsongen. Det stod då klart att den dåvarande akademiföraren skulle göra tävlingsdebut i F1 och ackompanjera spanjoren Carlos Sainz.

Sedan 2019 har Norris tävlat för stallet med säte i Woking. Han har etablerat sig som en av de bästa förarna i Formel 1 men hittills har materialet inte varit tillräckligt för att han ska ha vunnit ett lopp.

Det närmsta han har kommit var en andra plats i Monza 2021 samt det efterföljande racet i Rysslands Grand Prix som han ledde fram tills regnskuren överraskade honom och fel beslut fattades.

Så mycket tjänar Lando Norris i F1 lön

Formel 1 är en sport som associeras med lyx och glamour. Stora sponsorer likt Rolex syns längs med banorna och Ferrari återfinns bland de tävlande. Det är med andra ord mycket pengar i omlopp.

F1 förare tenderar att tjäna varierande belopp på vart i startfältet de befinner sig. Britten har etablerat sig på den övre halvan och hans prestationer har medfört bättre och bättre kontrakt.

Under vintern 2022 skrev racingföraren från Bristol på ett nytt kontrakt med McLaren. Det sträcker sig över säsongen 2025.

Så hur mycket tjänar Lando Norris i Formel 1?

Lando Norris tjänar 20 miljoner GBP per säsong. Hans F1 lön uppgår alltså till lite drygt 24 miljoner Euro per år. Det innebär att han är tredje bäst betald av samtliga förare på startgridden 2022.

Lando Norris pappa är förmögen

Lando Norris pappa är väldigt förmögen. Han skapade sin ekonomiska situation inom pensions- och finansindustrin. Han var den 501 rikaste personen i England och bland de mest förmögna i Bristol vintern 2019. Hans förmögenhet uppgick då till ungefär 205 miljoner GBP.

Lando Norris Flickvän

Under den inledande delen av F1 2022 hade McLarenföraren Lando Norris flickvän. Hon hette Luisinha Oliveira och var född den sista november 1999.

Relationen avslutades inför Nederländerna GP. Det annonserades på sociala medier och i skrivande stund är den unga brittiska racerföraren singel.

Närvaro på Twitch och företagande

Zak Browns guldklimp må vara aktiv inom F1. Men han är dessutom väldigt aktiv utanför racingbanan.

Norris har byggt upp en stark fanskara genom sin aktivitet på streamingplattformen Twitch. Och hans intresse för eSport stannar inte där.

Han har startat ett eget eSports lag. Det heter Quadrant och laget har flera olika sponsorer som bidrar till att finansiera verksamheten, bland annat Gillette. eSportlaget tävlar i Call of Duty samt i HCS Halo.

Källor: BBC, Bloomberg, Bristol Post, landonorris.com, McLaren Racing, F2

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese