Hem » Azerbajdzjan Grand Prix 2022: Enkel Red Bull Seger
Bild-med-texten-Baku-i-rött-mot-vit-bakgrund-där-Azerbajdzjan-Grand-Prix-2022-arrangerades

Azerbajdzjan Grand Prix 2022: Enkel Red Bull Seger

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-19

Azerbajdzjan Grand Prix 2022 blandade och gav. När målflaggan hängdes ut i Baku efter att de 51 varven hade slutförts befann sig de två Red Bull bilarna i täten. Men det samma kunde inte sägas om Ferrari.

Inför Azerbajdzjan GP 2022 pratade F1Sverige om att Perez skulle vara sugen på att visa upp sig och följa upp sin insats i Monaco Grand Prix med en liknande prestation längs med det kaspiska havet.

Efter att Baku GP kval 2022 hade avslutats såg Perez ut att leva upp till våra förväntningar. Han kvalade ut sin stallkamrat och delade det första ledet med Charles Leclerc.

Men när Azerbajdzjan Grand Prix 2022 väl var över syntes inte Monegasken till. Faktum var att de olika fighterna om övriga poängplatser var mer intressant än topp 3 när F1 2022 besökte Baku.

Red Bull drygade ut försprånget i Azerbajdzjan Grand Prix 2022

Inför Spaniens Grand Prix och innan racet i Monaco förväntade vi oss att Ferrari skulle ta två raka vinster. Så blev inte fallet utan istället byggde Red Bull vidare på sitt momentum från Miami.

När det var dags att ta sig an den tredje längsta banan på F1 kalendern 2022 hade bilden av Ferrari fått sig en rejäl törn. Tyvärr visade italienarna varför vissa börjat tvivla på dem.

Inte nog med att motorn havererade i Spanien för Leclerc. I Monaco var det strategerna som klantade till det och i Baku skulle det visa sig att pålitligheten återigen blev ett problem.

Båda Ferraribilarna havererade i Baku

Till följd av att likväl Sainz och Leclerc tvingades bryta blåstes fansen på spänningen som utlovades när vi såg startgridden. Innan Sainz bil haverareade hade Perez för egen maskin tagit sig förbi Charles Leclerc i täten.

Monegasken hade ett hiskeligt ståhej att försvara sig mot Verstappen och när Sainz bil stannade och säkerhetsbilen kallades ut prövade Leclerc en alternativ strategi. Samtidigt stannade båda Red Bull bilarna ute.

Därmed hade vi en spännande strategisk kamp framför oss. Dessvärre gick den striden upp i rök, bokstavligen talat, när Leclerc gick samma öde till mötes som stallkamraten Sainz.

Utan hotet från Ferrari kunde Red Bull enkelt segla hem vinsten. En stallorder utfärdades och Perez klev åt sidan så att Max Verstappen kunde passera honom ostört.

Dessutom tog Verstappen snabbaste varv. Därmed åker Red Bull från Azerbajdzjan Grand Prix 2022 med maximal poängskörd samtidigt som tvåan i konstruktörs-VM inte skördade ett enda poäng.

Mercedes studsade till pallen i Azerbajdzjan Grand Prix 2022

Mercedes befäste sin position som det tredje bästa stallet på startgridden i årets upplaga av Formel 1. George Russell fortsatte sitt imponerande facit med att sluta topp 5 samtliga tävlingar genom att ta tredjeplatsen i Azerbajdzjan Grand Prix 2022.

Den högt ansedda och välmeriterade stallkamraten Lewis Hamilton slutade fyra. Russell var egentligen aldrig hotad och han körde i princip ett race i ensamhet från start till mål.

Hamilton som startade från den sjunde rutan hade en lite jobbigare resa. Inte nog med att de båda Mercedesbilarna led något oerhört av porpoising och hoppade på raksträckorna.

Han var även tvungen att ta sig förbi Gasly i AlphaTauri på banan efter ett depåstopp för ett sett nya hårda däck. Det var dock inga som helst problem för den sjufaldiga världsmästaren.

Bedriften underlättades av att Gasly ombads av sin raceingenjör att inte göra för mycket motstånd utan köra hem poängen på ett säkert sätt.

Gasly tog sig i mål som femma med Vettels Aston Martin bakom sig som sexa. Tysken var nära att råka ut för en olycka och tvingades använda avåkningszonen vid ett tillfälle.

Han undvek barriären och vände snyggt runt bilen utan att tappa allt för mycket tid. Man kan dock ha synpunkter på hur han återvände in på racingbanan för att slutföra Azerbajdzjan Grand Prix 2022.

McLaren använde stallorder

Det var inte bara Red Bull som använde sig av stallorder under racet på Bakus gator. Även McLaren kände sig tvungna att be förarna att hålla position i slutet av racet.

Konsekvensen blev att Norris slutade bakom Ricciardo. Australiensaren såg bättre ut i Azerbajdzjan än vad han har gjort på länge. Med det sagt så vet jag inte om han hade lyckats hålla Norris bakom sig hela vägen över mållinjen om stallorder inte hade delats ut.

De två orangefärgade bilarna slutade på åttonde respektive nionde plats. Båda två hade det förtvivlat svårt att ta sig förbi legendariska Fernando Alonso vars Alpine var ruskigt snabb på raktsräckorna.

Efter racet sa stallchefen Seidl att de var nöjda med resultatet givet sina förutsättningar.

Alonso slutade på sjätte plats inklämd mellan Gasly och de två McLaren bilarna. På tionde plats återfanns Ocon som därmed tog hem de sista åtråvärda poänget.

Azerbajdzjan Grand Prix 2022 gick dåligt för Alfa Romeo

Oavsett race så finns det vinnare och förlorare. Ett F1 stall som inte är nöjda med hur helgen i Baku föll ut var Sauber Alfa Romeo. Bottas hade en riktigt tung helg och slutade till sist på elfte plats.

Samtidigt tvingades stallkamraten Zhou bryta racet. Det var riktigt synd eftersom han hade häng på en topp 10 placering. Tyvärr kan man inte alltid vinna i racing men för kinesens del börjar oturen bli frustrerande.

Det var något som hördes över radion när han ombads parkera sin bil. Stallchefen Vasseur konstaterade att det var med en känsla av besvikelse som stallet packade ihop för att åka vidare till Kanada Grand Prix 2022.

Att båda förarna missade poäng i Azerbajdzjan GP 2022 innebar att en fin trend med fem raka poänggivande race kom till sitt slut.

Ferraris motorer väcker frågetecken efter racet i Baku

Efter att tävlingen på Bakus gator avslutades fanns det två stora frågor att diskutera. Den första rör förarnas säkerhet till följd av studsandet på raksträckorna.

Det andra ämnet som verkligen drog blickarna till sig var tillförlitligheten, eller avsaknaden av tillförlitlighet, i Ferraris motorer.

Trasiga motorer en snackis

Av de fem bilarna som tvingades bryta Azerbajdzjan Grand Prix 2022 var 80 procent utrustade med Ferrarimotorer. Det är en skrämmande hög siffra.

Visserligen har Alfa Romeo efter racet meddelat att Zhous problem inte var relaterade till hans power unit. Men det lämnar oss med tre bilar vars Ferrarimotor havererade.

Sedan tidigare vet vi att det kan bli kostsamt för VM-striden med ständiga DNF:s. För Leclercs del var detta andra gången på fyra race som han tvingas bryta på grund av att motorn lägger ner.

Inte nog med att han tappar värdefulla VM-poäng. Han har dessutom försatts i en position där han riskerar att förlora mängder av poäng på grund av bestraffningar senare på säsongen.

Ferrari och deras kundstall, Haas och Alfa Romeo, lär vara väldigt oroliga över händelseförloppet som utspelade sig på Bakus gator.

Är porpoising en säkerhetsrisk?

Det andra samtalsämnet som stod i centrum efter att racet i Baku avslutats var porpoising. Återigen såg Mercedesbilen ut att lida mest av problemet men andra förare har också uttalat sig om problematiken.

Faktum är att Hamilton knappt kunde ta sig ur bilen efter racet. Samtidigt beskrev australiensaren Ricciardo fenomenet som att han var en basketboll som studsades mot marken väldigt hård vid upprepade tillfällen.

I podcasten The-Race F1 efter Azerbajdzjan GP nämnde journalisten Scott Mitchell att han talat med förare som uppgav att de fått nervskador av studsandet. Med andra ord lär vi få se en debatt ta ny fart kring problemet med porpoising, parallellt med diskussionerna kring justeringar av budgettaket.

Resultat i Azerbajdzjan Grand Prix 2022

Nedan återfinns slutplaceringarna från racet i Baku 2022.

 • 1 – Max Verstappen – Red Bull Racing Rbpt
 • 2 – Sergio Perez – Red Bull Racing Rbpt
 • 3 – George Russell – Mercedes
 • 4 – Lewis Hamilton – Mercedes
 • 5 – Pierre Gasly – Alphatauri Rbpt
 • 6 – Sebastian Vettel – Aston Martin Aramco Mercedes
 • 7 – Fernando Alonso – Alpine Renault
 • 8 – Daniel Ricciardo – Mclaren Mercedes
 • 9 – Lando Norris – Mclaren Mercedes
 • 10 – Esteban Ocon – Alpine Renault
 • 11 – Valtteri Bottas – Alfa Romeo Ferrari
 • 12 – Alexander Albon – Williams Mercedes
 • 13 – Yuki Tsunoda – Alphatauri Rbpt
 • 14 – Mick Schumacher – Haas Ferrari
 • 15 – Nicholas Latifi – Williams Mercedes
 • 16 – Lance Stroll – Aston Martin Aramco Mercedes
 • DNF – Kevin Magnussen – Haas Ferrari
 • DNF – Zhou Guanyu – Alfa Romeo Ferrari
 • DNF – Charles Leclerc – Ferrari
 • DNF – Carlos Sainz – Ferrari
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese