Hem » Baku GP Kval: Leclerc och Perez delar första led
Racebana-i-Baku-GP-kval

Baku GP Kval: Leclerc och Perez delar första led

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-06-13

Kvalet i Baku blev en intensiv affär mellan Ferrari och Red Bull. De fyra förarna i toppstallen var oerhört jämna i när de gjorde upp om startplatserna i Azerbajdzjan GP.

Till slut var det Charles Leclerc som drog det längsta strået och monegasken startar från den första startrutan i morgondagens race. Han får sällskap av Perez som vann här ifjol.

Men det var inte bara längst fram som det var jämnt. Kampen om att ta sig ur Q1 blev väldigt hård och värre blev det efter att Stroll orsakat en rödflagg med mindre än tre minuter kvar att köra.

Även i Q2 var det spännande och Mercedes tvingades använda Russell som draghjälp för att Hamilton skulle ta sig vidare. Mindre bra gick det för McLaren. De fick inte med någon av sina två förare till Q3 i Baku GP kval.

Alonso stökade avslutet av Q1 i Baku GP kval

Kvalet till Azerbajdzjan GP var händelserikt rakt igenom. Men bortsett från det uppenbara intresset kring pole position så var händelseutvecklingen i det avslutande skedet av Q1 intressantast.

En av säsongens hittills starkaste kvalare givet sina förutsättningar, Valtteri Bottas, var på väg att åka ur. Han hotades ordentligt av att Stroll kvaddade sin Aston Martin.

När det var dags för omstart av sessionen var han fast i ett tåg av bilar. Först var det oklart om alla skulle hinna runt och starta ett flygande varv.

Det problemet löste sig när alla bilarna passerade linjen i tid. Men Alonso som befann sig i närheten av riskzonen tappade kontrollen över sin bil och tvingades ta till avåkningszonen.

Därmed var flera bilar tvungna att lyfta av och det medförde att samtliga bilar inte fick chansen att genomföra sina flygande varv på bästa möjliga sätt.

Alonso tog sig igenom Q1 precis som Bottas också gjorde tillslut. Men det gjorde inte Williams Alex Albon.

I sin intervju efter kvalet hintade han om att den erfarna spanjoren hade kört ut sin Alpine i avåkningszonen med flit. Om så är fallet eller ej återstår att se.

Vad vi vet är att de två Williamsförarna fick sällskap av båda racingförarna från Haas samt den tidigare kraschade Stroll. Följande förare rök alltså redan i Q1 i Baku GP kval 2022:

McLaren var en besvikelse i Baku KP kval

Mclaren gjorde många besvikna under de första racen av F1 2022. Men i takt med att de har fått mer data och kört fler kilometer har bilen utvecklats. Vi har vant oss vid att se Norris ta sig in i Q3.

Men så blev det inte i kvalet inför Azerbajdzjan GP 2022. Likväl Norris som stallkamraten Ricciardo misslyckades med att ta sig vidare. Detta trots att båda förarna var i topp 6 efter det sista träningspasset i Azerbajdzjan.

Samma sak gällde de två Alfa Romeoförarna. Bottas och Zhou hade ingen fart alls i bilen, trots att Zhou under en kort period var uppe i topp 10 under Q1.

Det är anmärkningsvärt att kinesen besegrade sin stallkamrat som är erkänt duktiga i kval.

Inte heller Alpines fransman Esteban Ocon kunde ta sig vidare in i Q3. Detta trots att Alpine har haft en fantastiskt snabb bil på start och målrakan under helgen.

Ett annat stall med en fransk förare, AlphaTauri, hade ett betydligt bättre kval.

Två AlphaTauri i topp 10 vid kvalet till Azerbajdzjan GP 2022

Efter att ha varit riktigt konkurrenskraftiga under fjolåret har AlphaTauri tagit steg tillbaka under året. De har inte varit att räkna med på samma sätt som under säsongen 2021.

Visserligen är Tsunoda närmare sin stallkamrat Gasly nu än tidigare och är faktiskt framför honom i VM-tabellen. Men bilen har varit något begränsad och stallet har inte alltid kunnat kriga om poäng.

I Baku GP kval såg det annorlunda ut. Båda förarna tog sig igenom till Q3 och preliminärt startar de från sjätte och åttonde plats imorgon.

De två sista F1 förarna att ta sig in i Q3 var två tidigare världsmästare, Alpines Alonso samt Vettel i sin Aston Martin. Båda två har sett relativt konkurrenskraftiga ut under helgen och hoppas ta med sig fina resultat i morgondagens race.

Leclerc tog pole position i Baku GP kval

Kampen mellan Red Bull och Ferrari var extremt jämn genom hela sessionen. Red Bull såg aningen starkare ut och Leclerc sa i intervjun efter sin fjärde raka pole position att han inte trodde att han skulle klara det.

Men inför det avslutande försöket var det inte han som ledde. Det gjorde istället stallkamraten Sainz.

Spanjoren gav sig ut först av alla under det avslutande försöket men slog i väggen i den andra kurvan. Det förstörde hans varv och misstaget skulle visa sig kostsamt.

Samtidigt hade Perez haft problem med motorn efter sitt första flygande varv i Q3. Han blev försenad ut på banan inför det avslutande försöket.

Det förvånade Max Verstappen som undrade varför han var först av de två Red Bull bilarna. Trots att Perez var bakom honom så hade den regerande världsmästaren bra förutsättningar.

Dessvärre räckte det inte hela vägen för holländaren som passerade linjen som tvåa bakom Leclerc. När det sista ordet var sagt skulle det visa sig att Perez var den vassare av de två förarna i Red Bull racing.

Han kvalade nämligen ut sin stallkamrat och startar från andra rutan i racet.

Preliminär startgrid i Azerbajdzjan GP 2022

Nedan följer den preliminära startgriden i morgondagens tävling i Baku. Den baseras på resultatet från dagens kval där Leclerc återigen var snabbast.

 • Leclerc
 • Perez
 • Verstappen
 • Sainz
 • Russell
 • Gasly
 • Hamilton
 • Tsunoda
 • Vettel
 • Alonso
 • Norris
 • Ricciardo
 • Ocon
 • Zhou
 • Bottas
 • Magnussen
 • Albon
 • Latifi
 • Stroll
 • Schumacher

Racet börjar 13:00 svensk tid imorgon söndag. Du ser det på Viaplay eller via F1 TV.