Hem » Perez seglade hem vinsten i regnigt Monaco GP 2022
Red-Bullföraren-Sergio-Perez-som-vann-Monaco-GP-2022

Perez seglade hem vinsten i regnigt Monaco GP 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Monaco GP 2022 var mer händelserikt än vad de flesta hade kunnat vänta sig. Precis före racet skulle starta kom en ordentlig regnskur som medförde att starten sköts upp. Efter att ha prövat att köra runt bakom säkerhetsbilen beslutades det att tävlingen i Monaco skulle rödflagas. Efter mycket om och men kom så tävlingen igång.

Red Bull och Sergio Perez vann något överraskande Monaco Grand Prix 2022 och de var väldigt nöjda med utfallet. Samma sak kan inte sägas om hemmaföraren Charles Leclerc som var fly förbannad med Ferraris strategi.

Ferrari slarvade bort vinsten i Monaco GP 2022

Eftersom det var start på regndäck som gällde så blev strategin extremt viktig i Monaco GP 2022. Ferrari har ett rykte om sig att då och då fumla med just de strategiska uppläggen.

Tyvärr för dem, för VM-tabellen och för Charles Leclerc så visade sig ryktet stämma. På grund av dåliga strategiska val som medförde att monegasken blev stående i depån fyra sekunder längre än konkurrenterna tappade han ledningen.

Misstaget innebar inte bara att han föll tillbaka till andra plats, nej, han föll ut från pallen. Perez tog över ledningen och behöll den tills målflaggan hängdes ut. Trots att han hade problem med däcken efter en upplåsning efter det att säkerhetsbilen släppte fältet var han aldrig riktigt hotad.

Vinsten innebär att Perez nu är den mest framgångsrika Mexikanska F1 föraren någonsin.

Verstappen ökade gapet till Leclerc

Max Verstappen körde in som trea bakom Leclercs stallkamrat Sainz och Charles slutade fyra. Därmed drygade Red Bull ut sin ledning i konstruktörs-VM samtidigt som Max tjänade ytterligare poäng gentemot Leclerc i kampen om den individuella titeln.

Charles Leclerc var upprörd över radion och efter racet sa han att hela pausen efter Schumachers krasch hade ägnats till att lugna ner sig.

Sitter Schumacher löst i Haas efter kraschen i Monaco GP 2022?

En annan person med starka kopplingar till Ferrari är Mick Schumacher. Haas tyska förare totalkvaddade sin bil efter att ha kraschat nedanför swimmingpoolen.

Hans F1 bil gick i två delar och skadorna kommer att bli dyra att reparera. Mick själv var okej efter kraschen, men hans chef var förbannad.

I intervjun efter racet sade Haas stallchef Günther Steiner att de måste utvärdera hur de ska gå vidare efter den andra stora olyckan för säsongen. Kan det vara så att Schumacher hänger lite löst?

Han är trots allt den enda ordinarie föraren, tillsammans med Williams Latifi, som ännu inte har tagit några VM-poäng. Mick lär behöva arbeta hårt för sin F1 lön och sin styrning framöver.

Långsam Alonso kostade Ocon poäng

En annan förare som stod i rampljuset var Alpines rutinerade spanjor. Fernando Alonso körde otroligt långsamt under den sista stinten och han lät Norris och Russell köra ifrån dem i så hög utsträckning att Norris fick ett gratis depåstopp.

Norris använde det till att lägga på fräscht gummi och säkra snabbaste varv för första gången i år.

Alonso å sin sida hävdade att han inte visste hur mycket däcken skulle behöva utstå. Därmed körde han extremt långsamt och sparade gummi. Det frustrerade Mercedes Lewis Hamilton som fick infinna sig på en åttonde plats utan att kunna köra förbi på de trånga gatorna i Monte Carlo.

Alonsos snigelfart medförde dessvärre att Ocon som hade ett fem sekunders straff blev utan poäng. Trots att fransmannen körde i mål som nia blev han klassificerad som tolva. Därmed miste han och Alpine två värdefulla poäng i kampen med Bottas och Alfa Romeo.

Monte Carlo blev inte vad Alfa Romeo hoppats på

Inför Monacos Grand Prix hade Alfa Romeos finne pratat om hur bra chanser han trodde att stallet hade på en bra prestation på Rivieran. Så blev inte fallet.

På grund av problem med växellådan fick Bottas inte känna på banan under fredagens träningspass. Det påverkade hans möjligheter till en bra kvalprestation och han startade från tolfte rutan. I Monaco är det svårt att köra om och hans möjligheter till en pallplats eliminerades således.

Tacksamt nog för honom och stallet körde han upp sig till en poängplats och slutade nia efter att Ocons tidstillägg tagits i beaktning.

En annan ljuspunkt är att Zhou tog sig i mål. Det var välbehövligt efter två raka DNF i Miami och Spanien.

Russell slutade topp 5 i Monaco GP 2022

Förra årets mr. Saturday har konverterats till årets mr. topp 5. Russell startade från sjätte rutan bakom Norris McLaren. Tack vare en finfin prestation och en väldigt vågad omkörning av sin brittiska kollega tog han sig återigen in i topp 5.

Norris kunde inte ta tillbaka platsen trots att han hade en fräsch uppsättning gummi att använda i slutet av racet. Russell höll undan och han fortsätter där med att vara den enda föraren som har slutat topp 5 i samtliga race under säsongen 2022.

Fullständigt resultat från Monaco Grand Prix

Nedan följer slutresultatet från Monaco GP 2022 som vanns av Red Bulls Sergio Perez.

 1. Sergio Perez – Red Bull
 2. Carlos Sainz – Ferrari
 3. Max Verstappen – Red Bull
 4. Charles Leclerc – Ferrari
 5. George Russell – Mercedes
 6. Lando Norris – McLaren
 7. Fernando Alonso – Alpine
 8. Lewis Hamilton – Mercedes
 9. Valtteri Bottas – Alfa Romeo
 10. Sebastian Vettel – Aston Martin
 11. Pierre Gasly – AlphaTauri
 12. Esteban Ocon – Alpine
 13. Daniel Ricciardo – McLaren
 14. Lance Stroll – Aston Martin
 15. Nicholas Latifi – Williams
 16. Zhou Guanyu – Alfa Romeo
 17. Yuki Tsunoda – AlphaTauri
 18. Alex Albon – Williams
 19. Mick Schumacher – Haas
 20. Kevin Magnussen – Haas

Nästa race på årets F1 kalender körs den 12:e juni i Azerbajdzjan.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese