Hem » 7 F1 Stall kan Missa Race På Grund av Budgettaket
Racingbil-utan-kaross

7 F1 Stall kan Missa Race På Grund av Budgettaket

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-30

Inflationen skenar och det har medfört att 7 F1 stall kan missa race i år. Enligt Christian Horner kan de tvingas avstå från att delta i fyra race på F1 kalendern. Det skulle vara ett stort fiasko för sporten och ett kännbart bakslag för det tidigare så hyllade budgettaket.

Christian Horner har fått stöd från flera stall i sin begäran om att justera budgettaket. Ferrari och Mercedes har gett sitt medgivande till initiativet som kan motverka att de behöver stå över race.

Inflationen gör att F1 stall kan missa race

Anledningen till att så många stall kan ställas inför en situation där de måste stå över flera tävlingshelger är de tilltagande kostnaderna. Inflationen har haft en kraftig påverkan på budgeten hos flera stall.

  • Fraktkostnaderna har ökat med 400 procent
  • Elräkningarna har stigit 300 procent
  • Kostnaden för flygfrakt har stigit 50 procent

I värsta fall kan de stigande kostnaderna för att driva ett F1 stall alltså medföra att vi får se färre bilar på startgridden. Så vad finns det för olika lösningar på dilemmat?

Större stall vill öka inflationsjustera budgettaket

Traditionellt sett har de största stallen, det vill säga Ferrari, Mercedes och Red Bull, haft större budget än övriga. Men till följd av det nya budgettaket kan inget stall spendera mer än en given summa.

Budgettaket i Formel 1 är satt till 144 miljoner$ för F1 2022. Horner och de övriga talespersonerna för de större stallen vill justera det för inflation.

Förslaget har lyfts fram till FIA. Förslaget innebar att budgettaket skulle justeras för att anpassas till IMF:s inflationssiffror.

Omröstningen resulterade i ett negativt utfall. Flera stall, inklusive Alpine och Haas röstade emot idén. Därför finns det fortfarande en risk att flera F1 stall kan missa race under årets säsong.

Stall kan missa race eller justera utvecklingsbudgeten

Stallen som satte sig på tvären när de största stallen ville anpassa budgeten till det rådande ekonomiska klimatet har argumenterat för sin sak.

Så här sa Otmar Szafnauer:

Vi satte vår budget tidigt och på sätt och vis tog vi inflationen i beaktning. Det var inget som smög sig på oss från ingenstans. Om vi kunde skapa en lucka för inflationen i vår budget så kan givetvis de övriga stallen också göra det. Jag är inte positivt inställd till att helt enkelt justera budgettaket.”

Som ett resultat av att följa Alpines stallchefs lösning skulle stallen behöva reducera utvecklingsbudgetarna.

Stall kan missa race eller säga upp personal

En alternativ lösning till att inte komma till racen vore att säga upp personal. Det är något som ingen arbetsgivare, F1 stallen inkluderat, vill tvingas göra.

De största stallen hade problem med personalen redan när budgettaket introducerades. Glädjande nog kunde de i hög utsträckning lösa problemet genom att allokera om personal.

Utrymme i reglementet kan lösa budgetfrågan

Anledningen till att upp till sju stall kan missa race under årets F1 säsong är alltså budgettaket. Men i sann F1 anda finns det ett kryphål i reglerna som kan lösa problemet.

Bestraffningen för att överskrida budgettaket är diffust skriven. Visserligen löper F1 team som inte följer de ekonomiska restriktionerna en risk att bli diskvalificerade från mästerskapet. Det är ett väldigt hårt straff som ingen vill råka ut för.

Men i reglerna står det skrivet att det bara är ett marginellt brott att spendera upp till fem procent mer än det på förhand bestämda beloppet, 140 miljoner USD.

Hur problemet kommer att lösas återstår att se. Men Horner och Red Bull lyfter alltså fram risken att flera stall riskerar att behöva avstå från att tävla i upp till fyra deltävlingar under årets säsong om inget ändras.

Källa: BBC

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese