Hem » Händelserikt Grand Prix i USA – Före och efter racet
amerikansk-flagga

Händelserikt Grand Prix i USA – Före och efter racet

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Det var ett händelserikt Grand Prix i USA. Tävlingen utspelade sig under söndagkvällen på en av de bästa racingbanorna på Formel 1 kalendern. Max Verstappen segrade efter lite om och men och efter racet tillskrev Red Bull sina dubbla världsmästartitlar Dietrich Mateschitz som avled i helgen. Dramatiken i samband med racehelgen på Circuit of the Americas fortsatte även efter att målflaggan hängdes ut.

Det var Aston Martins Grand Prix i USA – Nästan

Aston Martin inledde säsongen ruskigt svagt. Ledföraren Sebastian Vettel var frånvarande i de två första racen till följd av Covid-19.

Efter tre tävlingshelger låg stallet sist i Formel 1 VM efter att Albon tog tiondeplatsen i Australien Grand Prix. Vid det tillfället såg det väldigt mörkt ut.

Sedan dess har mycket förändrats, bland annat har Strolls stall bytt bilkoncept och anklagats för att kopiera Red Bull. Efter sommaruppehållet har Lance Stroll och Sebastian Vettel verkligen rykt upp sig.

Faktum är att de har gått från att ligga näst sist i VM stora delar av säsongen till att på allvar hota Sauber Alfa Romeo om sjätteplatsen i konstruktör-VM. Gårdagens Grand Prix i USA såg länge ut att bli deras stora vinst för säsongen.

Efter kvalet på Circuit of the Americas delades flera bestraffningar ut. De medförde att Lance Stroll, som stod för en stark kvalprestation, startade racet från femte startrutan.

Vettel återfanns längre bak i startfältet, men när George Russell och Carlos Sainz Jr kolliderade i den första kurvan tog de två gröna bilarna fördel av situationen.

Stroll låg trea under ett par varv och när saker och ting lugnade ner sig stabiliserade sig de två Aston Martin förarna i topp 6. Det hade inneburit oerhört fina poäng till stallet.

Ljusning byttes till mörker

Allt såg så otroligt bra ut för Aston Martin, både i termer av deras egen prestation och hur racet utvecklade sig för konkurrenterna. Startfältets ända finska Formel 1 förare, Valtteri Bottas, tappade kontrollen och hamnade i grusfållan.

Det innebar slutet för hans race och med tanke på att Zhou startade långt bak till följd av en bestraffning såg Alfa Romeo ut att kamma hem noll poäng.

Men efter avslutad säkerhetsbil vände Aston Martins lycka. Lance Stroll försvarade sig mot sin kommande stallkamrat, Fernando Alonso. Tyvärr medförde det en kollision som medförde att Stroll tvingades bryta tävlingen.

Hoppet fick sättas till Vettel som faktiskt ledde tävlingen ett par varv. Men när han stannade för att byta F1 däck blev det pannkaka. Vänster fram ville inte fastna och han tappade mängder av värdefulla sekunder.

Därmed föll tysken från täten till att befinna sig utanför topp 10 och poäng. Allt som såg så ljust ut vändes plötsligt till totalt mörker.

Men – sagan skulle få ett helt okej slut. Vettel kämpade sig tillbaka till poäng och i den sista sektorn på det sista varvet trängde han sig förbi Haas dansk – Kevin Magnussen. När målflaggan hängdes ut var Vettel åtta.

Därmed tog Aston Martin in ytterligare fyra poäng på Alfa Romeo. Men dramatiken fortsatte efter racet vilket medförde fler poäng till Vettel. Mer om det strax.

AlphaTauri och Haas strider om åttonde platsen i VM

Årets Grand Prix i USA på COTA var viktigt för Haas. Det amerikanska stallet annonserade en ny titelsponsor från och med nästa år men de syntes på bilen redan i helgen.

Samtidigt går de en hård strid om åttonde plats i VM efter att Aston Martin har ryckt ifrån och Williams förblir hopplöst sist. Och kampen mellan Haas och AlphaTauri var intensiv.

Båda AlphaTauris bilar låg länge på poängplats samtidigt som Haas. Även Mick Schumacher och Kevin Magnussen var med i topp 10 under långa stunder.

När det visade sig att däckslitaget inte var så illa som befarat fastslog Steniers stall att de skulle rulla tärningen med Magnussens bil. Han gick för en lång sista stint på medium.

Det betalade av sig och dansken tog målflagg som nia och bärgade två väldigt värdefulla poäng. Tsunoda tog tionde platsen och striden mellan de två stallen fortsätter.

Men även dessa två förare fick ytterligare poäng tilldelade efter en protest från Haas som riktade sig mot Alpine.

Alonso fick bestraffning efter händelserikt Grand Prix i USA

Alpine hade inte någon rolig helg. Fernando Alonso och Esteban Ocon tog nya delar till sina respektive powerunits och startade väldigt långt bak i startfältet.

Alonso körde dock upp sig ordentligt, men spanjoren hade ett stökigt race. Han kolliderade med Lance Stroll efter att säkerhetsbilen släppte iväg fältet vilket medförde en flygtur.

Bilen var tacksamt nog inte så illa skadad att han inte kunde fullfölja. Men – flera bildelar var lösa och vid ett senare tillfälle lossade höger backspegel för den dubbla världsmästaren i Formel 1.

Efter racet beslutade FIA att Alonso skulle bestraffas med 30 sekunders tidstillägg. Så, trots att han körde i mål som sjua så blev det inte några poäng.

Det innebar förändringar i slutresultatet – efter att alla hade gått hem. Återigen vaknar vi F1 fans upp till ett resultat som inte överensstämmer med det vi såg när racet var över.

Verstappen kämpade och vann årets Grand Prix i USA

Efter många om och men var det Max Verstappen som vann årets Grand Prix i USA. Han och stallet hade en känslosam helg till följd av Dietrich Mateschitzs dödsfall.

Verstappen tog ledningen i första kurvan – där främsta konkurrenten Carlos Sainz Jr försvann ur racet. Max var snabbare i starten och kunde lämna kaoset bakom sig när Russell kolliderade med Ferraris spanjor.

Sainz Jr tvingades bryta och Russell fick ett fem sekunders straff.

Senare i racet ställde ett depåstopp till det. Precis som för Vettel hade Red Bull problem att få fast framdäcken.

Stoppet tog 11 sekunder och den regerande världsmästaren kom ut på banan bakom Charles Leclerc som hade dragit nytta av ett snabbt pitstop när säkerhetsbilen var ute.

Vid det tillfället ledde Lewis Hamilton och Verstappen var riktigt sur på stallet. Men han borrade ner huvudet och kom tillbaka.

I samband med att fjolårets VM-kombatanter gjorde upp på banan fick båda varningsflagg för att ha överträtt banmarkeringen. Ingen behövde dock bestraffas och när Hamilton tappade DRS kunde han inte hänga med.

COTA Grand Prix i USA resultat efter Alonsos bestraffning

Nedan följer resultatet från årets amerikanska Grand Prix i Austin, Texas.

 1. Max Verstappen
 2. Lewis Hamilton
 3. Charles Leclerc
 4. Sergio Perez
 5. George Russell
 6. Lando Norris
 7. Sebastian Vettel
 8. Kevin Magnussen
 9. Yuki Tsunoda
 10. Esteban Ocon
 11. Zhou Guanyu
 12. Alex Albon
 13. Pierre Gasly
 14. Mick Schumacher
 15. Fernando Alonso
 16. Daniel Ricciardo
 17. Nicholas Latifi
 18. Lance Stroll (DNF)
 19. Valtteri Bottas (DNF)
 20. Carlos Sainz Jr (DNF)

Nästa F1 lopp körs i Mexiko den kommande helgen.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese