Hem » Daniel Ricciardo utesluter inte en reservförarroll 2023
texten-backup-mot-rod-bakgrund

Daniel Ricciardo utesluter inte en reservförarroll 2023

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Efter att det stod klart att Daniel Ricciardos kontrakt bryts i förtid har han varit ryktenas man i F1-världen. Den nästan alltid leende australiensaren har ryktats till flera olika stall, däribland Alpine som istället valde att köpa loss Gasly och Williams. Men igår bekräftade Williams F1 team att de väljer att ge sin amerikanska akademiförare, Logan Sargent chansen brevid Albon 2023. Detta givet att han får sin superlicens. Men Ricciardo utesluter inte en reservförarroll efter att McLarens andreförare tidigare har bekräftat att han inte kommer att köra Formel 1 nästa säsong.

Siktar på att komma tillbaka 2024

Den första gången det började talas i F1 världen om att Ricciardo kanske inte skulle återfinnas på startgridden säsongen 2023 var i samband med att han nämnde ett sabbatsår. Det gjorde han i en privat konversation med Sergio Perez som snappades upp och spreds på sociala medier.

Sedan dess har mycket hänt och Günter Steiner har öppnat dörren till Haas för den omtyckta australiensaren. Men italienarens utsträckta hand har inte greppats av Ricciardo.

Istället kommer han att ta ett år utanför racingbilen och siktar på att återkomma nästa år. Frågan är vad han kommer att göra med tiden i frånvaro av racing.

Ricciardo avböjer IndyCar

Daniel Ricciardo har gjort sig populär bland de amerikanska fansen. Offentligt har han verkligen omfamnat den amerikanska kulturen och han tränar ofta i USA.

Därmed har många lyft möjligheten att McLarenföraren ska följa vår senaste svenska F1 förare och många andra kollegor över Atlanten. Den tanken delar inte Ricciardo själv.

I en intervju där han blev tillfrågad om han kunde tänka sig att köra IndyCar nästa år var svaret ett klart och tydligt nej. Det finns två huvudsakliga skäl till att den amerikanska serien inte är aktuell för den åttafaldiga racevinnaren.

Först och främst har Ricciardo som målsättning att ta sig tillbaka till Formel 1 och därmed vore det ovist att välja IndyCar. Australiensaren säger att han inte hade avböjt chansen att köra i USA för tio år sedan, men nu ser det annorlunda ut.

Utöver karriärplanen så finns det ett annat skäl för Lando Norris stallkamrat att avstå från att tävla mot O’ward och Grosjean med flera i USA. Australiens nuvarande F1 förare upplever nämligen ovaler som skrämmande.

Ricciardo utesluter inte reservförarroll

Ett sätt att hänga kvar i Formel 1 för dem som inte är ordinarie förare är att ta sig an rollen som simulator- och testförare. Ricciardo utesluter inte en reservförarroll nästa år.

Under kvalet till USA Grand Prix framkom uppgifter i Skysports sändning som gjorde gällande att McLarenföraren kunde återvända till sin gamla arbetsgivare Red Bull. I så fall skulle han vara just reserv eftersom likväl Max Verstappen och Sergio Perez har kontrakt som ordinarie förare.

Tidigare har det även sagts att australiensaren skulle kunna vara aktuell som en reservförare i Mercedes som tappar de Vreis till AlphaTauri.

När Ricciardo ombads att kommentera uppgifterna efter kvalet sa han att ingenting är undertecknat ännu. Men han förnekar inte att han pratar med stall om potentiella lösningar för nästa år.

Med andra ord – Ricciardo utesluter inte en reservförarroll för säsongen 2023 och han har fortfarande som målsättning att finnas med på startfältet säsongen 2024.

Källa: Autosport

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese