Hem » Ny säkerhetsbil från Mercedes 2022
Ny-sakerhetsbil-och-lakarbil-fran-Mercedes

Ny säkerhetsbil från Mercedes 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-19

Inför säsongen 2022 lanserade Mercedes en ny F1 säkerhetsbil under tisdagen den 8 mars. De har tillhandahållit bilarna som används vid olyckor och för att kontrollera väglaget sedan 1996.

Under årets säsong kommer den tyska biltillverkaren att dela på ansvaret för att leverera säkerhets- och läkarbil till F1 med Aston Martin. Därmed följer de samma koncept som under den föregående säsongen.

Ny säkerhetsbil blir Mercedes-AMG GT Black Series

Under de race då Mercedes ansvarar för att tillhandahålla säkerhetsbilar till racen på F1 kalendern 2022 kommer AMG GT Black Series att användas. Samtidigt kommer läkarteamet att köra en GT 63 S 4MATIC+ och enligt tillverkaren är det den mest kraftfulla upplagan av bilen som finns tillgänglig.

Vad kommer fansen att se?

För oss som ser på sporten från läktaren eller från TV-soffan kommer några visuella förändringar att bli tydliga. Dessa kommer givetvis även att hjälpa förarna.

Det rör sig bland annat om att lamporna på taket ersätts av belysning i bilens rutor. Även utrymmet som används för att hålla nummerplåten på vägbilar kommer istället att nyttjas för ljussignaler. Dessa är enkla att se för likväl F1 förare som för fans i publiken.

Samma förare i den nya säkerhetsbilen

Även om det är en ny säkerhetsbil i F1 från Mercedes under året så kommer F1 förarna att följa samma chaufför som tidigare. Bilen framförs av Bernard Maylander som tillsammans med Richard Darker. Tillsammans kan de med hjälp av sin närvaro på banan och två bildskärmar erbjuda bra feedback till tävlingsledningen och bidra till säker racing.

Aston Martin ändrar inte modell

Fjolåret var den första gången som Aston Martin delade på uppgiften att tillhandahålla säkerhets- och läkarbilar till Formel 1. De använda då modellerna Vantage samt DBX SUV. Dessa kommer att användas även i år.

Vilken säkerhetsbil är snabbast?

Nu när Mercedes har uppdaterat sin variant av säkerhetsbil samtidigt som de har fortsatt konkurrens på posten från Aston Martin kan det vara spännande att veta vilken som är den snabbare av de två. Mercedes säger trots allt att de prioriterar att så snabbt som möjligt kunna assistera förarna på banan med likväl säkerhetsbil som läkarbil. Baserat på den officiella informationen som finns tillgänglig är det Mercedesen som är den snabbare av de två.

Aston-Martins-sakerhetsbil

Aston Martin Vantage har en topphastighet som motsvarar 195 mp/h, 314 km/h. Det är marginellt mindre än AMG GT Black Series från Mercedes. Topphastigheten för bilen är över 200 mp/h.

  • Mercedes AMG GT Black Series är den snabbare av de två säkerhetsbilarna med en topphastighet över på över 320 km/h

Läkarbilen även den snabbare från Merca

Det är inte enbart i tidtabellen där F1 stallen syns som Mercedes är i topp. Även när de två läkarbilarna jämförs är Mercedes snabbare än Aston Martin.

En Aston Martin DBX SUV har en topphastighet på 193 mp/h vilket är två mp/h lägre än vad som är fallet med en Mercedes GT 63 S 4MATIC+. Därmed är Mercedes i topp på flera olika tidtabeller, åtminstone innan säsongen börjar.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese