Hem » George Russell: Mercedesförare och Talesperson

George Russell: Mercedesförare och Talesperson

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-16

George Russell är en Formel 1 förare som tävlar för Mercedes. Under sina tidiga år i sporten körde han för Williams F1 team. Där skapade han ett rykte om sig rörande sina starka kvalprestationer vilket gav Lewis Hamiltons nuvarande stallkamrat smeknamnet Mr. Saturday. Men Russell är mycket mer än en skicklig kvalförare. Det har han visat under sitt första år med Mercedes.

Vem är George Russell?

George Russell är en brittisk Formel 1 förare. Han tävlar i ett av de tre största stallen – Mercedes-AMG Petronas.

Han föddes den 15 februari 1998 och han är 1,85 meter lång. Det innebär att han är en av de längre förarna i F1.

Den brittiska racingföraren har ett robust CV. Även om han ännu inte har kunnat titulera sig världsmästare i Formel 1 så skryter meritlistan om att potentialen finns där.

Tog juniorserierna med storm

George Russell började tävla i karting som barn. Den första gången han deltog i Kartmasters British GP var 2006 – då var han åtta år.

2014 tog han steget upp i Formel-racing. Den säsongen körde han i tre olika serier:

  • BRDC F4
  • Formula Renault 2.0 Alps
  • Eurocup Formula Renault 2.0

Russell tog sig fram genom juniorkategorierna och imponerade. Han kom tvåa i Masters of Formula 3 säsongen 2015 och 2016 slutade den nuvarande Mercedesföraren på tredje plats i FIA Formula 3.

Den nästkommande säsongen – 2017 – tävlade George Russell i GP3 Series och han blev mästare med ART Grand Prix. Han vann fyra av 15 tävlingar och stod på podiet sju gånger.

Inför säsongen hade han dessutom blivit en del av Mercedes juniorprogram. Där ingick även Esteban Ocon samt den svenska F1 föraren Marcus Ericssons stallkamrat Pascal Wehrlein.

F2 mästare under tuff säsong

2018 klev Russell upp i F2, kategorin under F1. Återigen tävlade han för stallet ART Grand Prix.

Under det året var konkurrensen mördande hård. I startfältet fanns flera väldigt lovande förare. En av dem var Lando Norris som nu kör för McLaren.

Två andra förare som tävlade i serien var Alex Albon samt Nyck de Vreis.

Vid säsongens slut var George Russell mästare med 287 poäng, Norris kom tvåa med 219.

Prestationen var väldigt imponerande och den 12:e oktober 2018 annonserade Williams F1 team att de hade värvat superlöftet för Formel 1.

George Russell till Formel 1

Säsongen 2019 blev den första i Formel 1 för George Russell. Han parades ihop med den polska betalföraren Robert Kubica som kom tillbaka till sporten efter sin allvarliga skada, mycket tack vare sponsorpengar från Orlen.

Men då hade han redan testat att köra en Formel 1 bil under en tävlingshelg. Mercedes junioren fick chansen att pröva Force Indias bil under FP1 i Brasilien redan 2017 – samma år som han blev en del av Mercedes organisation.

Den första säsongen i Formel 1 blev lyckad. Visserligen blev det inte några. Som bäst slutade Russell på 11:e plats i Tyskland GP.

Men prestationerna var starka och han kvalade starkare än den polska stallkamraten.

Stallkamrat med Latifi

Inför säsongen 2020 fick George Russell en ny stallkamrat – ytterligare en betalförare i Latifi. Det innebar en ny roll för Mercedes prospektet som nu fick agera förgrundsfigur i stallet.

Även den andra säsongen var en besvikelse i termer av poängplaceringar – nämligen inga. Men det förklaras i hög utsträckning av att bilen helt enkelt inte var bra nog för att kunna utmana.

George Russell levererade trots det bästa möjliga resultat givet förutsättningarna. Han gjorde fullständigt mos av sin nya kanadensiska rookiestallkamrat.

George Russell tog poäng – i en Mercedes 2020

Formel 1 är fullt av oväntade händelser, inte minst säsongen 2020 som präglades av Covid-19. Men pandemin blev en möjlighet för ett av de främsta framtidslöftena inom sporten.

Efter att Mercedes ordinarie förare Lewis Hamilton blivit sjuk fick Russell hoppa in i Mercedes bil under det näst sista racet för säsongen i Bahrain.

AI illustration av Russell som kör förbi den brittiska flaggan

Han imponerade ordentligt och såg ut att kunna vinna tävlingen. Men ett grovt misstag av stallet i samband med ett depåstopp satte stopp för de utsikterna.

När målflaggan hängdes ut var Russell på nionde plats och bärgade sina första poäng i Formel 1. Det var troligen en bitterljuv upplevelse som gav smak för mer.

Sista året i Williams för George Russell

Säsongen 2021 var Russell fortfarande kvar i Williams och han kvalade bra och resultaten började komma. Som bäst kom han i mål som tvåa efter det underliga racet i Belgien som medförde halva poäng efter att de minimala antalet varv som krävdes för ett Grand Prix hade körts bakom säkerhetsbil.

Prestationerna var så pass starka över lag att de tvingade Mercedes stallchef Toto Wolff att fatta ett svårt beslut. Russell skulle ersätta den finska f1 föraren Valtteri Bottas hos Silverpilarna inför säsongen 2022.

George Russell blev stallkamrat med Lewis Hamilton

Efter flera månader av spekulationer bekräftade Mercedes-AMG Petronas att George Russell skulle köra deras bil säsongen 2022. Det innebar att stallet fick en av de absolut hetaste föraruppställningarna i Formel 1 till sitt förfogande.

Därmed har de en oerhört rutinerad och välmeriterad förare i Hamilton som kompletteras av en framtida superstjärna. Men Russell är mer än bara en F1 förare.

George Russell är talesperson för förarna

Formel 1 är en farlig sport. Olyckor inträffar i höga hastigheter och därför är säkerhet en väldigt viktig aspekt av sporten.

Det märks i den ständiga utvecklingen av bättre lösningar på bilarna – exempelvis halo – men det handlar också om att lyssna på de inblandade.

Därför finns en organisation som kallas för GPDA, Grand Prix Drivers Association. Efter att Romain Grosjean avslutat sin karriär i Formel 1 stod en plats ledig i associationen.

Fransmannens tomma stol fylldes av George Russell som tog vid inför säsongen 2021.

George Russell flickvän

Många tycker att det är intressant att veta lite om stjärnorna i Formel 1:s kärleksliv. George Russell har en flickvän. Hennes namn är Carmen Montero Mundt.

De har haft en relation sedan 2020. Montero Mundt kommer från London och hon arbetar inom finansvärlden i Europas finansiella huvudstad.

Tidigare har Russell gått ut tillsammans med racingkollegan Nyck de Vreis syster. Det rapporterade crash.net.

Vad tjänar George Russell i lön?

Att vara F1 förare må vara många unga pojkars dröm. Att få köra racingbil och resa runt i världen är lockande och det driver många till att offra väldigt mycket för att nå dit.

Väl där kan förarna förvänta sig en bra finansiell ersättning. I George Russells fall handlar det om lite drygt 4.5 miljoner Euro per säsong. Det är en ordentlig summa – men den ligger i lä i förhållande till stallkamraten Hamiltons F1 lön som är lite drygt 10 gånger så hög.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese