Hem » Tankar efter Australien Grand Prix 2022 (Vinnare & Förlorare)
Max-Verstappen-hade-en-dalig-dag-under-Australiens-Grand-Prix-2022

Tankar efter Australien Grand Prix 2022 (Vinnare & Förlorare)

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-11

Efter Australiens Grand Prix 2022 kan vi slå fast att Mercedes och Charles Leclerc blev de stora vinnarna på denna racehelg. Även Mclaren visade att de kunde leverera dubbla topp 10 positioner vilket såg ut att ligga långt in i framtiden under säsongens första race i Bahrain.

Så vad blev egentligen utfallet efter racet i Melbourne 2022?

Slutresultat i Australiens Grand Prix 2022

Nedan följer de slutliga placeringarna i racet som arrangerades i Melbourne, Australien.

 1. Leclerc – Ferrari
 2. Perez – Red Bull
 3. Russell – Mercedes
 4. Hamilton – Mercedes
 5. Norris – McLaren
 6. Ricciardo – McLaren
 7. Ocon – Alpine
 8. Bottas – Alfa Romeo
 9. Gasly – AlphaTauri
 10. Albon – Williams
 11. Zhou – Alfa Romeo
 12. Stroll – Aston Martin
 13. Schumacher – Haas
 14. Magnussen – Haas
 15. Tsunoda – AlphaTauri
 16. Latifi – Williams
 17. Verstappen – Red Bull (DNF)
 18. Vettel – Aston Martin (DNF)
 19. Sainz – Ferrari (DNF)

Seger för Charles Leclerc i Australiens Grand Prix 2022

Helgens stora vinnare måste anses vara Charles Leclerc. Under inledningen av året har han varit den starkare av Ferraris två Formel 1 förare. Det visade han återigen genom att ta hem en behaglig seger.

Horribel helg för Sainz

Sainz har hela tiden legat ett steg efter och det blev väldigt tydligt i helgen.

Till följd av ett dåligt kval som resulterade i en start från nionde plats fick Leclerc spanska stallkamrat starta racet på ett hårt F1 däck. Det innebar att han föll tillbaka i starten och det dröjde inte länge förens stressen forcerade fram ett förarmisstag.

Sainz hamnade i sandfållan och kom inte loss. Därmed var racet slut för hans del och den första säkerhetsbilen för evenemanget kom ut på banan.

Utfallet blir att vi nu måste anta att Leclerc är den förare som Ferrari kommer att prioritera under säsongen. När vi tittar på 2022 F1 tabell så ser vi att han redan har skrapat ihop 41 poäng fler än stallkamraten.

Fler DNFs än Sainz som gynnade Leclerc

Det var inte bara stallkompisens olycka som spelade monegasken i händerna. Även den på förhand mest troliga utmanaren till världsmästartiteln, Max Verstappen, tvingades bryta.

Anledningen är ännu inte offentliggjord. Att döma av TV-bilderna var det en liknande teknisk störning som drabbade Gasly i säsongsöppningen. Max bil fattade eld men han undkom oskadd.

Därmed skapade Leclerc, som vann racet och tog hem det snabbaste varvet, en för sin del härlig lucka ner till Geroge Russell på andra plats i VM tabellen.

Mercedes och McLaren vinnare i helgen

Utöver Ferrari så får även Mercedes och McLaren ses som de främsta vinnarna i Australiens Grand Prix 2022. När målflaggan väl hängdes ut i Melbourne så var det återigen dags för en Mercedesförare att kliva upp på pallen.

Denna gång var det Russell som fick stå på pallen. Därmed slog han stallkamraten Hamilton för andra racet i rad.

Lewis körde dock in på fjärdeplats och hade det inte varit för händelseutvecklingen med depåstopp och säkerhetsbilar hade rollerna troligen varit de omvända.

Poäng för hemmasonen Ricciardo i Australiens Grand Prix

Även McLaren, som även de kör med en motor från Mercedes, hade en bra helg. De bärgade fina poäng med Ricciardo på sjätte och Norris på femte plats.

Personligen var jag väldigt imponerad av den uppryckningen. Jämfört med hur tongångarna har varit från det Bahrainägda teamet hittills under året så var det en närmast chockartad helg.

Huruvida prestationen kan komma att upprepas i den kommande sprinthelgen in nästa F1 lopp återstår att se.

Dyra krascher och kostsamt beteende

Racehelgen i Australien innebar säsongspremiär för Vettel 2022. Efter att ha missat de två inledande racen var han på plats down under.

Han fick dock inte någon trevlig start på årets tävlande i Formel 1. Han kraschade flera gånger om och i racet gjorde han ett kostsamt misstag.

Vettel var för tidig på gasen i utgången av en kurva varpå han snurrade in i barriären på motsatta sida. Därmed kallades den för dagen andra säkerhetsbilen ut.

Trots att man får ha visst överseende med att Vettel inte bemästrade bilen i och med att det var hans första racehelg så finns det andra saker som inte går att skylla på ringrostighet.

Efter att ha orsakat en rödflagg under FP1 på fredagen tog han en scooter tillbaka till depån. Den framförde han på racebanan vilket reculterade i dyra böter.

Därutöver fick han böter för att ha kört för fort i depån.

Även stallkamraten Stroll hade en tung helg. I racet fick han en tidsbestraffning för att ha vinglat över start och målrakan. Dessutom kraschade han med Latifi under kvalet på ett clownaktigt sätt.

Olyckan resulterade i tre platsers nedflyttning varpå Stroll startade näst sist framför Albon i Williams.

Alpine måste få ordning på tillförlitligheten

Inför Australiens GP 2022 trodde jag att vi skulle få se Alonso i topp 6. Så blev inte fallet.

I hur hög utsträckning det beror på hans egen prestation är svårt att sia om. Under träningar och kval såg han ruskigt konkurrenskraftig ut.

Dessvärre kan inte det samma sägas om Renault ägda Alpines pålitlighet.

När Alonso pushade bilen mot en riktigt fin tid slutade hyduraliken helt sonika att fungera. Det resulterade i en kraftig smäll och Alonso fick starta från tionde startplats i samma startled som landsmannen Sainz.

Det dåliga utgångsläget innebar att han valde en alternativ däckstrategi. När vi summerar helgen står Alonso utan poäng.

Tacksamt nog för Alpines del fortsätter Ocon att vara kontinuerlig och plocka regelbundna pinnar. Fransmannen slutade på en anonym sjundeplats.

Viktiga poäng för Williams i Australiens

En förare som förtjänar att lyftas fram i helgen är thailändaren Albon. Han hade svåra förutsättningar inför helgen. Detta efter att ha orsakat en kollision med Stroll under den avslutande fasen i Saudiarabiens GP vilket spillde över till Melbourne.

Trots start från sista startruta så kom Albon iväg från Australiens Grand Prix 2022 med årets första VM-poäng.

En heroisk insats där han i princip körde hela tävlingen utan att göra ett depåstopp innebar att han slog kinesen Zhou i kampen om tionde plats. Därmed fick Williams, och Albon, sin första VM poäng.

Det kan visa sig bli viktigt eftersom de nu inte befinner sig sist i tabellen. Inledningsvis har de sett ut att ha den sämsta bilen, men Aston Martins problem har skapat en möjlighet för anrika Williams.

Haas underpresterade relativt förväntningarna

Det stall som tillsammans med Aston Martin hade den sämsta helgen var Haas. Amerikanarna har haft en fin inledning på säsongen.

Men i Australien ville det sig inte alls. De båda bilarna kvalade dåligt och när vi summerar helgen blev det inga nya poäng i påsen. Haas får ta nya tag och göra bättre ifrån sig nästa gång.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese