Hem » Verstappen Vinnare i Dramatiskt Las Vegas Grand Prix 2023 Efter Bestraffning

Verstappen Vinnare i Dramatiskt Las Vegas Grand Prix 2023 Efter Bestraffning

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-28

Max Verstappen vann Las Vegas Grand Prix 2023 från andra startrutan. Han fick kriga sig igenom en bestraffning och flera säkerhetsbilar på resan mot vinsten. Läs mer om det händelserika racet på Las Vegas gator.

Resultat från Las Vegas Grand Prix 2023

 1. Verstappen
 2. Leclerc
 3. Perez
 4. Ocon
 5. Stroll
 6. Sainz
 7. Hamilton
 8. Russell
 9. Alonso
 10. Piastri
 11. Gasly
 12. Albon
 13. Magnussen
 14. Ricciardo
 15. Zhou
 16. Sargeant
 17. Bottas
 18. Tsunoda – DNF
 19. Hülkenberg – DNF
 20. Norris – DNF

Max Verstappens vann

Max Verstappen startade racet från andra plats trots att han bara var trea i kvalet till Las Vegas Grand Prix. Han flyttades upp en plats i startfältet tack vare Carlos Sainz bestraffning från den kaosartade första dagen av racehelgen.

När lamporna slocknade var Verstappen snabb i reaktionen och han undvek hjulspin. Red Bull bilen körde sida vid sida med Leclerc ner mot första kurvan, men när Max inte kunde styra in ordentligt tvingade han Monegasken av banan.

Domarna bestraffade den regerande F1 världsmästaren med fem sekunders tidstillägg. Beslutet möttes av en något spydig kommentar där han sa något i stil med att stallet kunde hälsa domarna från honom.

Straffet avtjänades i samband med det första depåstoppet som följde av att Leclerc hade kört förbi Verstappen på banan. Ferrariföraren tog därmed ledningen och han fortsatte att köra flera varv innan även han bytte sina medium mot hårda däck.

Men – Max hade lite tur med en säkerhetsbil och han kom in i matchen igen. Efter lite om och men kunde han relativt enkelt köra förbi både Perez och Charles Leclerc för att återta ledningen.

Verstappen behöll ledningen till målgång, men det var jämnt bakom honom. I slutet trappade han till och med av på farten för att ge draghjälp till Perez i kampen om andra platsen.

Den kampen förlorade dock Perez när Leclerc smet förbi honom precis i slutskedet. Mexikanen snubblade därmed på målsnöret för andra racet i rad genom att förlora en slutplacering just när racet var på väg att ta slut.

Russell nedflyttad med tidsstraff

George Russell såg länge ut att bli den mest framgångsrika av de två Mercedesförarna. Hamilton startade långt bak i fältet efter att ha misslyckats med att kvala in till Q3 igår.

George hade å sin sida – efter bestraffningar – skapat sig ett fint utgångsläge från tredje platsen. Dessvärre var han inblandad i en kollision och tilldelades fem sekunders tidstillägg.

Så, trots att han rattade i mål som femma bakom Ocons Alpine, flyttades han ner. Därmed blev det åttonde plats för Russell som klämdes in mellan Hamilton och Alonso på sjunde respektive nionde plats.

Sainz körde upp sig efter spinn

Carlos Sainz hade en mardrömslik öppning på helgen och den följde honom genom hela Las Vegas Grand Prix. Efter att ha kvalat in som tvåa flyttades han ner tio platser och stod på tolfte rutan när lamporna slocknade.

Han inledde racet med en piruett i första kurvan – samma sak som landsmannen Fernando Alonso gjorde. Därifrån var det rejäl uppförsbacke, men efter lite flyt med säkerhetsbilarna kunde Sainz köra upp sig ordentligt. Vid ett tillfälle låg han så högt upp som fjärde platsen.

Han föll dock tillbaka en aning och var sexa när racet var över och Russell hade avtjänat sitt straff. Spanjoren lämnar troligtvis helgen med blandade känslor efter att ha räddat fina poäng men ändå förlorat mycket av vad som kunde ha varit.

Stroll visade prov på skicklighet i Las Vegas

När vi ändå diskuterar topp-platserna bör Lance Stroll lyftas fram. Kanadensaren var allt annat än imponerande i kvalet och startade näst sist efter att ha fått fem platsers nedflyttning.

Därifrån valde stallet att starta honom på mjuka däck – och som han använde den taktiken. Stroll körde snabbt upp sig genom fältet och gynnades av tumultet i första kurvan.

Lance var stark genom hela racet och han kom i mål som femte man och tillsammans med Alonso skrapade Aston Martin ihop fina poäng till konstruktörs-VM.

Nu skiljer det bara nio pinnar mellan Aston Martin och McLaren. Piastri fick visserligen en poäng för sin tionde plats, samt en extra pinne för snabbast varvtid, men Norris hamnade på sjukan efter en ordentlig krasch tidigt i racet.

Tacksamt nog är Lando Norris okej och har lämnat sjukhuset. Men britten bidrog inte med några poäng från Las Vegas Grand Prix och därmed lever kampen om fjärdeplatsen i allra högsta grad inför säsongsavslutningen i Abu Dhabi.

Williams föll bort från poängen

Williams befinner sig också i en viktig strid om platser i Formel 1 VM. Efter att AlphaTauri har hittat formen skiljer bara sju pinnar mellan de två stallen som tampas om sjunde platsen.

Med tanke på hur fint Williams kvalade, med båda förarna i topp 10, hade de förväntat sig att komma ifrån Las Vegas med en större buffert. Tyvärr blev det inte så.

Vare sig Sargeant eller Albon lyckades ta några poäng och således förlorade de en gyllene möjlighet att ta ett starkare grepp om den värdefulla platsen. Samtidigt gick även AlphaTauri poänglösa, men de är nog lyckligare med utfallet än Williams är.

Vad väntar här näst?

Nu återstår bara ett race på årets Formel 1 schema. Abu Dhabi är värd för säsongsavslutningen som arrangeras den kommande helgen.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Du kan se den hos ViaPlay eller på F1-TV. Därefter väntar ett långt uppehåll till helgen den andra mars 2024 när F1 cirkusen rullar igång med en ny säsong och premiärrace på en lördag.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese