Hem » Fiasko för Las Vegas Grand Prix: FP1 Avbruten i Förtid – Nya Delägare i Aston Martin

Fiasko för Las Vegas Grand Prix: FP1 Avbruten i Förtid – Nya Delägare i Aston Martin

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-17

Formel 1 bilarna rullade ut på banan i Las Vegas klockan 05:30 svensk tid för att genomföra det första träningspasset. Tyvärr möttes tittarna som dragit sig ur sängen i ottan av en ordentlig besvikelse. Träningspasset avbröts efter bara några minuter.

Sainz orsakade rödflagg i FP1 Las Vegas Grand Prix 2023

Formel 1 har verkligen hypat upp racet i Las Vegas. Inför eventet arrangerades en öppningsceremoni som mottogs på olika sätt.

Den regerande världsmästaren i Formel 1, Max Verstappen, sa att det fick dem att se ut som clowner. Men – the show must go on.

När bilarna väl rullade ut på banan blev spektaklet kortvarigt. Visserligen är FP1 sällan någon särskilt underhållande tillställning för dem som inte är riktiga F1 nördar, men det fanns mycket att se fram emot inför morgonens event.

Eftersom den 6,2 kilometer långa banan är helt nytt territorium för likväl förarna som ingenjörerna är varje sekund på banan värdefull. Dessvärre blev det inte ens tio minuters körning.

Carlos Sainz Jr körde på ett brunnslock och tvingades sakta ner sin Ferrari. Skadan på banan ansågs vara en säkerhetsrisk och sessionen rödflaggades kort därefter.

Frågan är om F1 i Las Vegas kunde ha fått en sämre start?

Det är tveksamt. Dessutom fördröjs det andra träningspasset till följd av arbetet på banan och man kan fråga sig hur det påverkar utfallet i racet på söndag.

Flera förare utan tid

Flera av F1 förarna hade inte ens tid att sätta en tid innan incidenten inträffade. Totalt rör det sig om fem förare:

 • Stroll
 • Piastri
 • Albon
 • Alonso
 • Sargeant

Därmed finns det i princip inga insikter att rapportera – bortsett från att Formel 1 banan inte var helt optimerad för spektaklet.

Förhoppningsvis går det här att reparera och banan ser säkerligen över för att säkerställa att inget liknande inträffar framöver. F1 har trots allt skrivit ett 10-årigt kontrakt om att arrangera det här eventet.

Utfall FP1

Du hittar överblicken över vilka som var de snabbaste förarna i tabellen nedan.

 1. Leclerc – Ferrari – 1:40.909
 2. Hulkenberg – Haas – +2.537s
 3. Magnussen – Haas – +3.352s
 4. Verstappen – Red Bull Racing – +3.488s
 5. Ocon – Alpine – +4.456s
 6. Russell – Mercedes – +4.588s
 7. Sainz – Ferrari – +4.915s
 8. Tsunoda – AlphaTauri – +4.999s
 9. Perez – Red Bull Racing – +5.884s
 10. Bottas – Alfa Romeo – +6.238s
 11. Gasly – Alpine – +7.344s
 12. Hamilton – Mercedes – +7.604s
 13. Ricciardo – AlphaTauri – +7.741s
 14. Zhou – Alfa Romeo – +7.913s
 15. Norris – McLaren – +8.038s
 16. Stroll – Aston Martin – Ingen tid
 17. Piastri – McLaren – Ingen tid
 18. Albon – Williams Racing – Ingen tid
 19. Alonso – Aston Martin – Ingen tid
 20. Sargeant – Williams Racing – Ingen tid

Nya delägare i Aston Martin

Aston Martin har verkligen satsat stort sedan investerarna med Lawrence Stroll i spetsen köpte upp konkursboet. Intresset kring Formel 1 har vuxit enormt sedan dess och stallet har ökat i värde.

Nu står det klart att Aston Martin F1 stall får in nya delägare. Arctos Partners kliver in som aktieinnehavare och det innebär att ännu mer sportslig kompetens tillkommer.

Arctos äger bland annat en liten andel av Paris SG och affären innebär att värdet på Aston Martins verksamhet i Formel 1 kan värderas till 1 miljard USD.

Financial Times rapporterar inte hur mycket Arctos Partners betalar för sin andel i stallet, men tydligen är det tillräckligt för miljardvärderingen.

Aston är inte det första stallet som har fått nya ägare i år. Tidigare köpte en grupp investerar 24 procent av Alpine F1 stall från Renault.

Flera av dem var välkända idrottare såsom KC Chiefs quarterback Mahomes samt golfaren Rory Mcllroy. Arctos kanske inte medför lika mycket stjärnglans, men Strolls investering i Aston Martin verkar i alla fall ge fin avkastning.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese