Hem » Pirelli: Välj Bättre Banor

Pirelli: Välj Bättre Banor

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-21

Pirelli har ett förslag som kan göra sprint racen mer intressanta. Italienarna har föreslagit att Formel 1 ska välja bättre racingbanor som bjuder in till omkörningar. Det skulle kunna fungera bättre än att försöka öppna dörren för olika däckstrategier.

Många vill se ändringar till sprinten

Vi har börjat bli välbekanta med F1 sprint racen. Formatet har varit en del av sporten sedan 2021 och det har hela tiden utvecklats.

Men trots att antalet poäng har ökat och att man har mixtrat med kvalformatet är det många som vill se ändringar i hur sprinten fungerar. Flera olika förslag har lyfts fram från flera håll och kanter, bland annat:

  • Omvänd startordning
  • Ett fristående mästerskap för sprint race
  • Monetära priser

Vissa har även påpekat att något bör göras för att skapa mer mångfald i termer av racestrategier i sprinten. Det är dock något som Pirelli inte håller med om och de lyfter fram en annan lösning.

Pirelli önskar att bättre banor väljs

Den italienska däckstillverkaren som nyligen förlängde sitt kontrakt och blir kvar i sporten i ytterligare 4 år tycker inte att man ska försöka tvinga fram strategiska möjligheter. Det är fel väg att gå enligt Simone Berra som är chefsingenjör hos Pirelli.

Han förslår att bättre F1 banor väljs ut för sprint eventen istället för att skapa olika strategiska möjligheter. Berra förespråkar att helgerna med sprint format läggs på banor som främjar omkörningar.

Det är ett bättre alternativ enligt honom än att ändra tävlingsdistansen. Skälet till att eventet i Qatar blev så underhållande kan enligt honom vara att banan bjöd in till det.

Förarna som startade på mjuka däck kunde inledningsvis ta sig fram i fältet. Därmed fick de banpositioner som de kunde försvara mot förare med bättre däck mot slutskedet.

Rimligare att välja bra banor

Pirelli tror att det är enklare att helt sonika välja ut rätt banor för bra sprint race än att försöka skapa omständigheter där däcken hela tiden är på gränsen. Det är nämligen väldigt svårt att skapa en situation där olika F1 däck har en snarlik prestationsförmåga över distansen.

Så, enligt italienarna är rätt väg framåt att helt enkelt välja rätt banor för ändamålet.

Källa: Motorsport

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 + fyra =