Hem » Oljeläckage, Privata Samtal & Orsaken till Norris Krasch
F1 bilar stormar ner för gatan

Oljeläckage, Privata Samtal & Orsaken till Norris Krasch

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Det finns många samtalsämnen så här en dag efter Las Vegas Grand Prix 2023. Racet var händelserikt och många av händelserna på banan har diskuterats i efterhand. I den här artikeln går F1Sverige igenom några av de viktigaste sakerna som har framkommit efter att racet avslutades.

Oljeläckage orsakade kaos i Las Vegas

När lamporna lamporna slocknade och bilarna accelererade ner mot första kurvan var det få som misstänkte att ett oljeläckage skulle orsaka tumult. Visserligen var förarna medvetna om att banan var smutsig och att temperaturerna var låga, men det var nog få som trodde att oljespill skulle bli en faktor.

Men så var det.

Carlos Sainz Jr har pratat med media och sagt att det var olja på banan. Spanjoren kallar det för helt oacceptabelt.

Utöver att banan var smutsig från början så körde bilar som läckte olja på banan bara en timme före racet. Det är oacceptabelt. Troligtvis orsakade det flera av krascherna i första kurvan.”

Det var bilarna som användes för att genomföra förarparaden som orsakade oljeläckaget. Därmed kan vi ha fått en förklaring till varför förare som Fernando Alonso tillsynes självmant snurrade.

Ojämnheter i asfalten orsakade krasch

Lando Norris klarade sig visserligen igenom första kurvan och han tjänade flera placeringar på banan till följd av kaoset. Den glädjen blev dessvärre kortvarig eftersom han senare skulle behöva besöka sjukhuset.

Britten kraschade hårt när han tappade kontrollen över sin McLaren i kurva 11 på det fjärde varvet. Bilen slog in i barriären och fortsatte ner till tech-pro barriären där färden tog stopp.

Det var inte alltför långt ifrån att McLaren förlorade båda sina bilar i ett svep. Norris bil var nämligen precis bakom Piastris, men Australiensaren kom undan som tur var.

Efter racet kommunicerades det att Norris var okej och att han kunde lämna sjukhuset. Men vad orsakade kraschen?

Jo, en ojämnhet i asfalten som tros ligga bakom missödet. Stallchefen Stella sa så här efter racet:

Det är en ojämnhet där och du kan se hur det kommer gnistor från bilarna när de kör över guppet. Jag tror att det, i en kombination med kalla däck, överraskade honom [Norris]. Vi kan inte se några andra problem med bilen eller av något annat slag.”

Crash

Ferrari för privata samtal

Den största snackisen inför själva racet var Carlos Sainz Jr och hans krasch i FP1 som skapade något av ett fiasko för F1. Sainz bil skadades vilket fick både sportsliga och finansiella konsekvenser för Ferrari.

Stallchefen Vasseur som tillträdde inför säsongen var minst sagt upprörd efter händelsen. Han uttryckte sitt missnöje under presskonferenserna och han planerar att ta det här vidare.

Enligt Racingnews365 säger fransmannen så här:

“Vi kommer att hålla privata diskussioner med dem av intresse. Jag är mer upprörd över hur situationen hanterades än själva incidenten.

De sportsliga konsekvenserna kan bli grava för Ferrari. Visserligen tog Italienarna in poäng på Mercedes i striden om andraplatsen i Formel 1 VM.

F1 odds Ferrari v Mercedes från Bethard

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Men om Sainz inte hade haft sin bestraffning hade de haft ett ännu bättre utgångsläge och kanske varit före Merca inför det sista racet på årets Formel 1 kalender. Det körs i Abu Dhabi den kommande helgen.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese