Hem » Lance Stroll: Lön, F1 karriär och Syster

Lance Stroll: Lön, F1 karriär och Syster

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-17

Lance Stroll är en kanadensisk Formel 1 förare som tävlar för Aston Martin. Han är son till miljardären Lawrence Stroll som är huvudägare i Aston Martin. Lance anklagas ofta för att vara en betalförare men till och från står han för riktigt starka insatser och hans juniorkarriär är inget att skämmas över. Dessutom är han den näst yngsta föraren någonsin att stå på pallen i Formel 1.

Basfakta om Lance Stroll i Aston Martin

Lance Stroll är en Formel 1 förare som kör för Aston Martin F1 team – stallet som ägs av hans far Lawrence Stroll. Lance föddes i Montreal den 28:e oktober 1998.

Han är 1,80 meter lång och han väger 70 kilo. Därmed är han relativt lång för att vara Formel 1 förare och han matchar den genomsnittliga längden hos svenska män.

Även om han tävlar under kanadensisk flagga och har vuxit upp i Kanada så har han även ett belgiskt medborgarskap. Detta eftersom hans mor är belgiska, något han har gemensamt med Lando Norris i McLaren.

Racingkarriär för miljardärsonen

Lance Stroll är en Formel 1 förare som ofta kritiseras för att bara vara där på grund av pappas pengar. Visserligen är det sant att hans far Lawrence äger Aston Martin men Lance är inte en usel förare.

På vägen till Formel 1 stod kanadensaren för några bra insatser och vann mästerskap. Även om han inte har gjort som exempelvis George Russell samt Charles Leclerc som har kört och vunnit F2 så har Lance Stroll ändå en duglig meritlista.

Vägen till F1

Vägen till Formel 1 startade när Lance Stroll som 10-åring började köra go-cart. 2008 blev han utsedd till Rookie of the year i Quebec och det nästföljande året utsågs han till årets förare.

Många anser att Lance Stroll är en betalförare vilket inte är falskt – hans far äger trots allt Aston Martin – stallet där han tävlar.

Men Lance Stroll har presterat bra i ungdomsåren och han var en del av Ferraris juniorprogram från år 2010. Han körde i F4 2014 Florida Winter Series där han tävlade mot andra förare som senare, precis som Stroll själv, skulle gå vidare och bli F1 förare.

Bland annat var Nicholas Latifi och Max Verstappen med i serien där kanadensaren Stroll tog två podium och en pole position.

Därutöver tävlade han i de italienska F4 mästerskapet med Prema 2014.

Vidare upp i F3 för Lance Stroll

2015 bar det av till F3. Lance Stroll kammade hem fyra vinster och 10 topp-3 placering i Toyota Racing Series samtidigt som han körde i FIA F3 med Prema.

Där tävlade kanadensaren återigen mot förare som han senare skulle komma att köra mot i the pinnacle of motorsports. Bland annat deltog George Russell och Charles Leclerc samt Alex Albon.

2015 slutade Lance Stroll på femte plats i F3 European Championship. Samma år offentliggjordes det att han skulle lämna Ferraris akademi och ansluta sig till Williams F1 team som testförare.

2016 körde Lance Stroll vidare i F3 för Prema – där hans far var delägare. Säsongen gick väldigt bra för Lance som vann hela mästerskapet.

Kanadensaren blev historisk eftersom han blev först från sitt land att vinna FIA Formula 3. Han uppnådde den bedriften genom att ta 14 segrar och 20 podium.

När säsongen summerades var han 100 poäng före sin främsta utmanare.

Lance Stroll blir näst yngsta F1 föraren någonsin

2017 debuterade Lance Stroll i Formel 1 som näst yngsta förare någonsin i sporten. Enbart Max Verstappen var yngre när han debuterade 2015.

Kanadensaren var stallkamrat med den erfarna brasilianska F1 föraren Filipe Massa under sitt första år i sporten. När säsongen summerades hade de tillsammans tagit 83 poäng varav Stroll stod för 40 – en bra poängskörd i relation till stallkamraten för en nykomling.

AI illustration av en F1 hjälm som kan bäras av Lance Stroll

Det första året i Formel 1 innebar även miljardärsonens första besök på podiet. Lance slutade trea i ett kaosartat Azerbaijdzjan GP som vanns av Ricciardo och Mercedes dåvarnade finska F1 förare Valtteri Bottas slutade tvåa.

Dessutom visade Lance Strol prov på bra fart i kvaltrim genom att kvala in som fyra och starta två efter bestraffningar i Monza.

Ledde Williams 2018

Säsongen 2018 var inte något roligt år för Lance Stroll. Williams tappade ordentligt i termer av konkurrenskraft och kanadensaren slutade tredje sist i VM.

Men det var ett lärorikt år där Stroll förde stallet framåt. Hans stallkamrat var den ryska betalföraren Sirotkin som enbart tog ett poäng och lämnade sporten efter säsongen.

Även Lance gick vidare i karriären efter 2018.

Pappa Lawrence köpte F1 stall

I augusti 2018 stod det klart att Force India fått nya ägare. Det var den kanadensiska miljardären och tillika pappa till Lance Stroll – Lawrence – som lett uppköpet tillsammans med en grupp investerare.

Köpeskillingen uppges ha uppgått till 90 miljoner pund och det innebar att Lance flyttade från Williams inför säsongen 2019.

Force India byte namn till Racing Point och för Lance Strolls del blev stallbytet ett ordentligt uppsving. Materialet var betydligt mer konkurrenskraftigt än den Williams han hade kört året innan.

Kanadensaren slutade fyra i Grand Prixet som anordnades i Tyskland och när VM-tabellen summerades återfanns han på 15:e plats. Stallkamraten Perez var tia med 52 pinnar.

Lance Stroll i Aston Martin F1 team

Lance Strolls karriär fortsatte framåt genom fler investeringar från pappa Lawrence. Stroll den äldre investerade över 235$ miljoner i det klassiska bilmärket Aston Martin tidigt 2020.

Som en del av affären genomgick F1 stallet Racing Point ett namnbyte till Aston Martin efter säsongen 2020. Det innebar att Lance Strolls overall fick nya färger, grönt istället för rosa.

Dessutom fick Lance en ny stallkamrat i den fyrfaldiga tyska världsmästaren Sebastian Vettel. Stallet har fortsatt investera stort i att förbättra organisationen och ambitionen är att kunna tävla om segrar.

Säsongen 2023 kommer Lance Stroll återigen att få en ny stallkamrat. Precis som med Vettel kommer kanadensaren att kunna lära sig från en flerfaldig världsmästare.

Aston Martins föraruppställning 2023 innehåller nämligen Fernando Alonso som ersätter Vettel som går i pension.

Lance Stroll lön och sponsorer

Kanadick-belgaren måste anses vara andraförare i sitt F1 stall. Förarna som han kör tillsammans med har varit världsmästare och förväntas leda teamet. Det gällde både Sebastian Vettel och Fernando Alonso.

Men Lance Stroll har en bra Formel 1 lön. Han tjänar 8 500 000€ per säsong i Aston Martin vilket innebär att han är väldigt bra betald för att vara andraförare. Kanske kan det ha att göra med att hans far äger stallet och kan ha säkerställt att hans son har en bra finansiell ersättning.

På kanadensarens hemsida listas även ett antal sponsorer. Dessa är dock de samma som Aston Martin F1 stall sponsras av.

Lance Stroll flickvän

Lance Stroll har en italiensk flickvän. Precis som så många andra Formel 1 förare syns han tillsammans med kvinnor som arbetar som modeller.

Den kanadensisk-belgiska Aston Martin-föraren dejtar en kvinna vid namn Sara Pagliaroli. Hon är född 1997 och syntes för första gången vid Lance sida när James Bond No Time To Die gjorde premiär.

Vid sidan av modelljobbet är Pagliaroli entreprenör. Hon driver juvel- och smyckesmärket Blue Lemon – ett projekt som startades under pandeminedstängningarna.

Kommer från en välbärgad familj och har en syster

Lance Stroll kommer från en familj vars finansiella situation är minst sagt god. Hans far, Lawrence är god för nära 3$ miljarder.

Forbes Magazine uppger att han är bland de 1 000 rikaste personerna i världen. Förmögenheten är i huvudsak uppbyggd från försäljning av innehav i modebolaget Silas Chou.

Lawrence Stroll föddes, precis som sin son Lance, i Montreal. Han är gift med Lance mor, Claire-Anne Stroll som är belgiska.

Utöver F1 föraren Lance Stroll har de två en dotter tillsammans.

Lance Strolls syster – Chole Stroll

Lance Stroll har en äldre syster som heter Chole Stroll. Hon är förlovad med en olympisk snowboardåkare vid namn Scotty James.

Han blev känd när han deltog i olympiaden 2010 – bara 15 år gammal. De två är förlovade.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese