Hem » Mexiko Grand Prix 2023: Magplask och Nya Rekord

Mexiko Grand Prix 2023: Magplask och Nya Rekord

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-11

Hemmapubliken hade skyhöga förväntningar på Sergio Perez när bilarna ställde upp sig på start- och målrakan för att starta Mexiko Grand Prix. Mexikanen startade femma och han hade ett riktigt bra utgångsläge för att nå en pallplats. Red Bull föraren fick dessutom en kanonbra start, men det tog inte lång tid innan magplasket var ett faktum.

Red Bulls triumf och misslyckande i Mexiko City

Mexiko Grand Prix är känt för att inte bjuda in till en omkörningsfest och det kan ha funnits i Perez bakhuvud när lamporna slocknade. Mexikanen fick, precis som sin stallkamrat, en riktigt bra start samtidigt som Ferraribilarna hade svårt att komma av linjen.

Perez och Verstappen hade tagit sig förbi Sainz och låg på varsin sida om Leclerc ner mot första kurvan. När Max Verstappen flyttade sin bil mot vänster startade en kedjereaktion som slutade med att Perez race tog slut.

Charles Leclerc klämdes mellan de två Red Bull förarna och valde att styra lite mot vänster. I den ytan fanns redan Sergio Perez och kontakten dem emellan skickade upp mexikanens bil i luften.

Hemmaföraren lyckades visserligen ta sig tillbaka till depån men den ansträngningen var för intet eftersom han inte kunde återuppta racet. Därmed var magplasket ett faktum för den redan pressade mexikanen.

Max Verstappen seglade iväg och hanterade de få hindren som uppstod längs racet gång. Den regerande världsmästaren tog som väntat segern i racet och skrev återigen in sig i historieböckerna genom att vinna 16 race på en säsong.

Undertecknad finner det nästan smärtsamt att se skillnaderna i de två förarnas prestationer. Jag brukade vara ett stort fan av Perez, men hans insatser i Red Bull har fått mig att tappa hoppet.

Han kunde visserligen inte göra så mycket åt att Max forcerade in Leclerc i hans bil igår. Men de ackumulerade händelserna gör ändå att tvivlarna får vatten på sin kvarn – samtidigt som Ricciardo ligger som en gädda i vassen.

Ricciardo och AlphaTauri visade styrka i Mexiko Grand Prix 2023

Daniel Ricciardo var inte sitt bästa jag senast på COTA och han funderade faktiskt på att bryta racet i förtid. Den historian upprepade sig inte under helgen för Mexiko Grand Prix 2023.

Australiensaren var riktigt stark och kvalade, med viss hjälp av Tsunoda, in i andra startled. Tsunoda gav honom draghjälp i Q1 vilket innebar att Ricciardo kunde spara en uppsättning F1 däck till senare instanser av tidskvalet.

Vi hade kunnat förvänta oss att han skulle falla tillbaka i fältet när lamporna slocknade för Grand Prix på söndagen. Ricciardo ville dock annorlunda och han stod för en riktigt stark prestation.

När målflaggan hängdes ut befann han sig på sjunde plats och bärgade sex värdefulla poäng till AlphaTauri som därmed lämnade sista platsen i konstruktörs-VM. Det var ett styrketecken som hette duga och faktum var att Tsunoda också hade poängvittring, men japanen blev för ivrig och förstörde sina chanser genom en kollision med Piastri.

Norris var en vinnare på

Oscar Piastri hade skaffat sig en väldigt bra utgångsposition inför racet på Autodromo Hermanos Rodriguez. I kvalet till Mexiko Grand Prix 2023 kvalade in sin McLaren på sjunde plats.

Samtidigt befann sig Lando Norris bra mycket längre bak efter ett snöpligt misstag som innebar att han inte tog sig in bland de 15 bästa. Trots det var Norris den av McLarens två förare som skrattade sist.

Lando visade klass hela vägen igenom racet och stod för ett otroligt antal omkörningar. Trots att han föll tillbaka ordentligt i omstarten efter Magnussens krasch så tog han sig förbi Russells Mercedes.

Därmed slutade Lando Norris på femte plats, ett resultat som han nog med glädje hade accepterat om han tillfrågats efter kvalet. Mexiko är trots allt känd som en svår bana att köra förbi på, men det verkade gå Norris obemärkt föbi.

Ferrari ryckte ifrån McLaren

Ferrari är en av vinnarna från Mexiko Grand Prix 2023. Italienarna lyckades komma i mål på tredje respektive fjärde plats och det innebar att de tog betydelsefulla poäng i kampen om tredjeplatsen.

Sainz tappade visserlgen poäng på Leclerc, men han tog sig trots det förbi Alonso i VM. Aston Martins båda bilar tvingades bryta och deras kräftgång fortsätter.

Utfallet i kampen om de sex första platserna i konstruktörs-VM känns stendöd till följd av resultatet från gårdagens race. Aston Martin kan knappast komma ikapp McLaren som i sin tur är för långt bakom Ferrari.

Red Bull är som vi redan vet ohotade världsmästare och Mercedes befinner sig i något av ett ingenmansland på andraplatsen. Nu har vi två strider kvar att njuta av resterande delen av säsongen:

 • Hamilton vs Perez
 • Bottenstriden i konstruktörs-VM

Haas & Sauber stora förlorare i Mexiko Grand Prix 2023

Haas och Alfa Romeo är de två stora förlorarna i bottenstirden efter Mexiko Grand Prix 2023. Alfa Romeo var egentligen inte alls med i matchen om poäng och Bottas tar med sig en bestraffning till Brasilien Grand Prix nästa helg.

Hos amerikanska Haas lär det också vara deppiga miner idag. Kevin Magnussen kraschade sin bil riktigt illa, även om det inte var hans fel.

Det innebär höga reparationskostnader och det är aldrig positivt med tanke på budgettaket i F1. Hans stallkamrat, Hülkenberg kämpade tappert för poäng och låg länge på tionde plats.

Men, när hans däck gav upp sjunk han som en sten genom fältet och han slutade på trettonde plats. Kort sagt är det svårt att se hur de två stallen ska kunna ta fler poäng vilket gör att Haas troligtvis kommer att komma sist.

Resultat från Mexiko Grand Prix 2023

Du hittar det slutgiltiga resultatet från racet i listan nedan:

 1. Verstappen
 2. Hamilton
 3. Leclerc
 4. Sainz
 5. Norris
 6. Russell
 7. Ricciardo
 8. Piastri
 9. Albon
 10. Ocon
 11. Gasly
 12. Tsunoda
 13. Hülkenberg
 14. Zhou
 15. Bottas
 16. Sargeant
 17. Stroll
 18. Alonso
 19. Magnussen
 20. Perez

Vad händer härnäst?

Nästa race i Formel 1 körs redan den kommande helgen. Brasilien får besök och Sao Paulo står värd för årets sista F1 sprint race.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese