Hem » Verstappen vann händelserikt race i Montreal 2022
Kanadensisk-flagga-med-tumme

Verstappen vann händelserikt race i Montreal 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Max Verstappen seglade hem segern när det var dags för F1 race i Montreal 20222. Efter Kanada GP kval 2022 var det många som hoppades att Alonso skulle kunna utmana Verstappen i första kurvan. Så blev inte fallet. Trots det fick vi se ett väldigt händelserikt race i Montreal 2022, trots att det aldrig var riktigt spännande i termer av raceseger.

Visserligen utmanade Sainz i sin Ferrari efter att säkerhetsbilen hade släckt lamporna. Tyvärr blev det snabbt tydligt att han inte hade toppfarten för att hänga med i Red Bull bilens tempo. Detta trots att han kunde aktivera DRS.

*Uppdatering: Efter Kanada Grand Prix hade avslutats tilldelades Alonso ett 5 sekunders tidstillägg. Därmed slutade han nia, Zhou åtta och Bottas sjua.

Blandade känslor hos Red Bull efter årets race i Montreal 2022

Red Bull klev in i helgen som klara favoriter och när Verstappen kvalade in som polesittare kändes vinsten säkrad. Men Perez hade en tuffare helg och stallet fick inte jubla fullt ut. Mexikanen kvalade dåligt och i racet brakade hans motor samman.

Haveriet innebar att en Perez race tog slut tidig och den virtuella säkerhetsbilen aktiverades. Max tog chansen att byta F1 däck till den hårda blandningen och gav upp banposition till Ferrari och Sainz. Men det skulle visa sig vara ett bra drag.

Verstappen tog tillbaka ledningen i samband med att Sainz gick i depå senare under tävlingen.

Sen säkerhetsbil kryddade Kanada GP 2022

Kampen om vinsten var som sagt inte jättespännande. Eller åtminstone inte fören AlphaTauri tog i Tsunoda för att byta däck med ungefär 20 varv kvar att köra. På vägen ut från depån missbedömde japanen bromssträckan.

Det medförde att han brakade in i barriären i hög hastighet. Därmed kom den fysiska säkerhetsbilen ut på banan och neutraliserade saker och ting. Vid omstarten var Sainz uppe och nosade på Verstappen.

Tyvärr hjälpte det inte att öppna vingen över den långa bakrakan och start- och mål. Verstappens höga hastighet rakt fram var tillräckligt för att spanjoren inte skulle komma åt den flygande holländaren i täten.

Som plåster på såret fick Sainz med sig poängen för snabbaste varv. Trots det drygade Verstappen ut ledningen i VM-tabellen och leder nu med 175 poäng samtidigt som stallkamraten Perez ligger kvar på andra plats med 129 pinnar.

F1 racet i Montreal blev en vinst för Mercedes

Inför tävlingshelgen och Kanada Grand Prix 2022 var det mycket snack om porpoising. Problemet med att bilarna studsar i höga hastigheter blev extremt tydligt i Baku.

Det föranledde att FIA meddelade att man skulle ändra direktiven kring fenomenet. Uttalandet kom under torsdagen. Förhoppningen är att komma åt problemet med porpoising utan att straffa de Formel 1 stall som har kommit runt problemet.

Men det var inte bara de studsande bilarna som skulle bidra med att ljuset riktades mot silverpilarna i dagens F1 race i Montreal 2022. De två förarna stod för strålande insatser och Mercedes gjorde ett riktigt fint resultat.

Hamilton tog sig i mål som trea och fick äntligen kliva upp på pallen igen. Det var första gången den sjufaldiga världsmästaren stod på pallen sedan säsongsöppningen i Bahrain.

Bra utdelning för Alpine med dubbla poäng i Kanada

Alonso såg stark ut under hela helgen inför ett efterlängtat race i Montreal 2022. Han var topp 5 samtliga träningar och kvalade starkt som tvåa. Trots det tog han sig i mål som sjua. Det kan delvis ha berott på att han inte stannade under de virtuella säkerhetsbilarna.

Med det sagt så kom stallet undan med ett väldigt bra resultat idag. Ocon körde i mål som sexa efter att ha tampats framgångsrikt med Leclerc under flera varv. Efter säkerhetsbilen och Tsunodas krasch tvingades han dock släppa monegasken förbi sig.

Trots det kan Alpine vara glada med utfallet. De tog viktiga poäng i konstruktörs-VM samtidigt som McLaren inte fick med sig några alls.

Zhou åter på poängplats efter ett bra race i Montreal 2022

En annan förare som har anledning att fira utfallet efter ett bra race i Montreal 2022 är kinesen Zhou. Efter att ha tagit poäng i säsongspremiären har han haft otur med tekniska problem. I Kanada Grand Prix skulle turen dock vända för hans del.

I kvalet var han den starkare av de två förarna i Alfa Romeo och när målflaggan hängdes ut efter 70 varv var han nia. Visserligen innebar det att han hamnade en plats bakom Valtteri Bottas. Men det spelar inte så stor roll.

Det viktiga var att han återvände till topp 10 och att stallet gjorde ett bra resultat. Visserligen tappade de mark mot Alpine fast till följd av att AlphaTauri inte tog några poäng alls var det ändå ett acceptabelt utfall.

Lottlösa Haas halkar nedåt i tabellen

Haas fortsätter att sin poängtorka. Efter gårdagens kval såg allt lovande ut och de två förarna delade på tredje startled. Men när målflaggan hängdes ut var det andra ljud i skällan.

Schumacher drabbades av en ny DNF samtidigt som hans stallkamrat hade kontakt med Hamilton under det första varvet. Magnussen fick därför besöka depån tidigt efter att ha fått se den tekniska flaggan. Det förstörde ett annars lovande race i Montreal 2022.

Eftersom Aston Martins Lance Stroll tog poäng gick Aston Martin förbi amerikanarna i VM. Den ljusa säsongsinledningen överskuggas nu av en formdipp som måste brytas. Men med tanke på att uppdateringspaketet är försenat och väntas först till Ungerns Grand Prix riskerar sommaren att bli en sorglig historia.

Övriga förlorare från Kanadas Grand Prix

Utöver Haas och AlphaTauri var Williams återigen förlorare. Albon fick mycket TV-tid när han ledde ett DRS-tåg men det ger inga poäng. Det blir uppenbart att bilen inte håller måttet och att stallet för stunden är sist i rangordningen.

Andra saker som stack ut var att flera stall hade problem med depåstoppen. Inte minst McLaren som strulade till det ordentligt för Norris.

Även Leclerc lämnar helgen som något av en förlorare. Trots att han körde upp sig och hamnade på femte plats hade han troligen hoppats på mer. I intervjun efter att tävlingen hade avslutats var han nedslagen och frustrerad.

Nu väntar ett uppehåll innan vi återigen får se Formel 1 live. Nästa race på årets F1 kalender går av stapeln på klassiska Silverstone. Förra året innebar den tävlingen startskottet på den intensiva och infekterade rivaliteten mellan Horner och Wolf.

Med de minnena i åtanke är det med spänning vi ser fram emot den kommande tävlingen. Förhoppningsvis är Leclerc tillbaka i toppen och kan utmana Verstappen så att spänningen tar sig tillbaka in i F1-VM.

Resultat efter avslutat F1 race i Montreal 2022

Nedan följer resultatet från Kanada Grand Prix 2022.

 1. Max Verstappen – Red Bull Racing RBPT
 2. Carlos Sainz – Ferrari
 3. Lewis Hamilton – Mercedes
 4. George Russell – Mercedes
 5. Charles Leclerc – Ferrari
 6. Esteban Ocon – Alpine Renault
 7. Fernando Alonso – Alpine Renault
 8. Valtteri Bottas – Alfa Romeo Ferrari
 9. Zhou Guanyu – Alfa Romeo Ferrari
 10. Lance Stroll – Aston Martin Aramco Mercedes
 11. Daniel Ricciardo – McLaren Mercedes
 12. Sebastian Vettel – Aston Martin Aramco Mercedes
 13. Alexander Albon – Williams Mercedes
 14. Pierre Gasly – AlphaTauri RBPT
 15. Lando Norris – McLaren Mercedes
 16. Nicholas Latifi – Williams Mercedes
 17. Kevin Magnussen – Haas Ferrari
 18. Yuki Tsunoda – AlphaTauri RBPT
 19. Mick Schumacher – Haas Ferrari
 20. Sergio Perez – Red Bull Racing RBPT
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese