Hem » Vinstvittring för Mercedes i Mexiko Grand Prix 2022
mexikansk-flagga-hanger-i-bar

Vinstvittring för Mercedes i Mexiko Grand Prix 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-10-31

Mexiko Grand Prix 2022 var ett strategiskt spel på hög nivå. Lewis Hamilton hade länge vinstvittring för Mercedes efter att hans strateger hade valt en strategi än Verstappens dito. Länge såg det ut som att britten faktiskt skulle ha en rimlig chans att konvertera sin gynnsamma startposition från kvalet på Autodromo Hermanos Rodriguez. Red Bull ville dock annat. När målflaggan hängdes ut kunde vi konstatera att Hanna Schmitz och de övriga strategiansvariga i Red Bull hade överlistat Mercedes.

Max Verstappen tog historisk seger i Mexiko Grand Prix 2022

När målflaggan hängdes ut var det Max Verstappen som stod som segrare. Efter att ha försvarat ledningen i den första kurvan kontrollerade den regerande F1 världsmästaren racets första stint.

Men Red Bull hade valt att starta sina förare på röda mjuka F1 däck. Mercedes hade å sin sida beslutat sig för att det bästa var att starta racet på gula medium.

Strategin innebar att Red Bull var tvungna att stanna före Mercedes. Perez blev den första av de fyra tätförarna att stanna och ersätta sina mjuka däck med medium. Visserligen hade han och George Russell aldrig något med vinsten att göra – men deras stopp kunde ha spelat en strategisk roll.

Verstappen stannade för att byta däck före Hamilton. När hans röda mjuka gummiblandning åkte av ersattes de medium. Valet indikerade att nederländaren skulle köra för en tvåstoppsstrategi.

Lewis Hamilton å sin sida trummade på ute på banan och fortsatte att beta av racedistans på mediumdäcken. När stallet väl kallade in honom stod teamet redo med den hårdaste uppsättningen däck.

Därmed var de två kombattanterna och tillika bittra rivalerna återigen på olika däck vilket medförde skilda förutsättningar. När Hamilton uttryckte sin oro kring strategin blev han gång efter annan lugnad med att Max skulle behöva stanna återigen för ett nytt sett däck.

Men så blev inte fallet.

Hamilton gick i mål på sina hårda däck som planerat. Men den regerande världsmästaren visade prov på bra däckssparande och körde relativt ohotat i mål på sina medium.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Red Bulls strategiteam överlistade således Mercedes dito, en framgång som innebar att Max Verstappen tog en historisk seger i Mexiko Grand Prix 2022. Han är nu unik i och med att han har vunnit 14 race under en och samma säsong.

Ferrari var ingenstans på Autodromo Hermanos Rodriguez

För Ferraris del var Mexiko Grand Prix 2022 en påminnelse om fjolårets säsong. Charles Leclerc och Carlos Sainz Jr körde runt i ingenmansland hela tävlingen.

Leclerc kraschade sin bil ordentligt under det andra fria träningspasset, något som kan ha påverkat hans helg. En annan faktor som sägs ha haft en seriös inverkan på italienarnas prestation är att de hade skruvat ned kapaciteten på motorerna för att skydda dem.

Med tanke på att Hamilton slutade på andra plats och att Russell körde hem som fyra med tävlingens snabbaste varvtid knaprade Toto Wolffs gäng in på Ferrari i årets F1 ställning. Det skiljer 40 poäng mellan de två stallen, mindre än vad man skulle kunna tänka sig givet hur säsongen har sett ut.

På tal om konstruktrös-VM – det hände grejer längre ner i den striden.

Ricciardo vaknade till liv i Mexiko

Den stora händelsen i Mexiko Grand Prix 2022 var så klart att vi återigen fick se vinstvittring för Mercedes. Men det fanns andra spännande bataljer och prestationer på banan.

I kampen om fjärdeplatsen har Alpine kopplat ett grepp om ledarpinnen. Det beror i hög utsräckning på att Daniel Ricciardo inte har presterat vad hans F1 lön lovar i år. Men i Mexiko var australiensaren på tårna och såg riktigt pigg ut.

Efter kvalet, där Lando Norris återigen var den starkaste av de två McLarenförarna, hade Ricciardo ett hyfsat bra utgångsläge. Han startade 11, bakom de två Alpine bilarna.

Tack vare en alternativ däcksstrategi och lite rugby levererade Ricciardo ett riktigt bra resultat i tävlingen i Mexiko. Han pushade långt på sina mediumdäck i den första stinten och slängde på den röda mjuka gummiblandningen för avslutningen.

Det visade sig bli ett bra drag. Efter att ha tacklat Tsunoda av banan – något som resulterade i att japanen fick bryta och 10 sekunders tidstillägg för Ricciardo – körde han snabbt och effektivt genom fältet.

Hans prestation i kombination med att Alonso tvingades bryta innebar att båda McLarenbilarna tog poäng. Norris tog sig i mål som nia och Ricciardo slutade på sjunde plats, en position före Ocon.

Resultatet innebar att Alpine tappade poäng i förhållande till McLaren och den kampen lever vidare.

Bottas bröt poänglös svit i Mexiko Grand Prix 2022

En annan strid som har blossat upp ordentligt är den mellan Aston Martin och Alfa Romeo om sjätteplatsen. Efter en otroligt trött start har Aston Martin tagit stora poäng de senaste tävlingarna och är nu ett riktigt hot mot Sauber Alfa Romeo.

Till skillnad från Aston Martin så har Alfa Romeo haft det väldigt tungt efter sommaruppehållet. Men i Mexiko såg saker och ting ut att gå mot en ljusning, inte minst efter den finska F1 föraren Valtteri Bottas kvalprestation.

Under tidskvalet på lördag eftermiddag i Mexikos huvudstad visade Bottas vad han är gjord av och varför han gav Lewis Hamilton en match i kvaltrim. I sin Alfa Romeo körde finnen snabbare än Ferraris Leclerc.

I racetrim konverterades den fina utgångspositionen till en tionde plats och därmed säkrade Bottas en välbehövlig poäng för sin schweiziska arbetsgivare. Samtidigt hade både Vettel och Stroll en tung dag på jobbet och de fick lämna Mexiko utan poäng.