Hem » Mexiko Grand Prix kval 2022: Guldläge för Hamilton
Mexikansk-flagga-mot-bla-himmel

Mexiko Grand Prix kval 2022: Guldläge för Hamilton

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-06

Det blev spännande i Mexko Grand Prix kval 2022 och vi fick se några överraskningar. Lewis Hamitlon kvalade in på tredje plats med Max Verstappen på pole position och George Russell på andra plats. För Mercedes del ser saker och ting således ljusa ut efter att tidskvalet avslutades på Autódromo Hermanos Rodríguez i Mexiko City. Även längre bak i fältet hände det spännande saker. Resultatet i kvalet till årets upplaga av Mexko Grand Prix innebär att Max Verstappen är favorit – han betalar lite drygt 1,66 – 1,68 med Bethard respektive Unibet.

Guldläge för Hamilton efter Mexiko Grand Prix kval 2022

Max Verstappen drog det längsta strået och satte snabbast tid i kvalet på Autódromo Hermanos Rodríguez. Holländaren gjorde totalt 16 varv och noterade som snabbast 1.17,775.

Därmed står han på pole position men han har inte sällskap av sin stallkamrat och tillika hemmafavorit Sergio Perez. Den mexikanska F1 föraren kvalade in i andra startled – men bakom de båda Mercedesbilarna.

Trots att det är den regerande världsmästaren som startar främst så visar den moderna historien att det är Hamilton som har ett guldläge inför kvällens race i Mexiko City. Britten som startar trea kommer nämligen att få hjälp av de framförvarande bilarna ner mot första kurvan. Dessa kommer att genererar ett behjälpligt drag.

Från de två föregående besöken i Mexikos huvudstad vet vi att just andra startled är fördelaktig. I den aspekten påminner tävlingsbanan om den som besöktes i Sochi.

Så med lite tur kan vi få se Hamilton göra bra ifrån sig – men samma förhoppningar kan tillskrivas Sergio Perez.

Visserligen har Lewis Hamilton själv sagt att han inte tror att Mercedes kommer att vinna några tävlingar i år. Men de har sett starka ut hela helgen och kanske kan han få segervittring. Med det sagt – Max Verstappen är så klart en rättfärdigad favorit efter avslutat Mexiko Grand Prix kval 2022.

Bottas visade styrka i kvalet till Mexiko Grand Prix

Striden om sjätteplatsen i konstruktörs-vm har blossat upp ordentligt efter att Aston Martin har tagit fina poäng på slutet. Alfa Romeo måste göra något för att inte tappa positionen som har sett så säker ut hela säsongen.

Tacksamt nog för Sauber-organisationen, som ska bli strategisk partner till Audi, stod stjärnorna rätt i Mexiko Grand Prix kval 2022. Valtteri Bottas visade att han fortfarande har farten och kvalade in på en fin sjätteplats.

I intervjun efter att sessionen avslutades sa Alfa Romeos finska f1 förare att resultatet var upplyftande för hela teamet. Han nämnde även att uppdateringarna som stallet har haft med sig till de senaste tävlingarna visar sig fungera bra på Autódromo Hermanos Rodríguez.

Att Bottas gillar Mexiko kommer inte som någon överraskning. Förra året stod han i första startruta när starten gick.

Spana in F1 odds hos Bethard

Samtidigt som Bottas kvalade topp 6 och gav sig själv och teamet en bra utgångspunkt inför racet hade Aston Martin en bedrövlig lördagseftermiddag. Likväl Vettel som Stroll saknade fart och de eliminerades redan i Q1.

Ferrari stod för en relativt svag insats

Det italienska stallet Scuderia Ferrari var favoriter till pole position inför helgen i Mexiko. Men de levererade inte på löftet.

Carlos Sainz var den starkare av de två förarna och han startar racet från femte plats. Med andra ord delar han startled med Bottas Alfa Romeo.

Charles Leclerc hade inte en bra dag på jobbet. Han startar i fjärde startled och hans chanser att ta andraplatsen i årets Formel 1 ställning försämrades.

När media frågade monegasken om vad som gick snett i hans försök att ta snabbaste tid i Mexiko Grand Prix kval 2022 pekade han ut ett tekniskt fel. Enligt Ferrariföraren svarade inte motorn ordentligt när han gav gaspådrag.

McLarens Lando Norris kvalade in som åtta och delar startled med Leclerc. Även Daniel Ricciardo hade en helt okej lördag och kvalade in på elfte plats.

De två McLarenförarna skiljs åt av Alpines dito. Fransmannen Ocon kvalades ut av sin spanska stallkamrat för tolfte gången den här säsongen.

Schumacher fick bra tid struken

Mick Scumachers sitter fortfarande löst inför nästa säsong. Han hoppas ta fler poäng för att säkra sin styrning – ett mål som sattes upp av stallets ägare Gene Haas inför USA Grand Prix.

Den tyska F1 föraren såg väldigt pigg ut inledningsvis när det kvalades till Mexiko GP 2022. Faktum är att han satte en tid som förde honom långt in i topp 10.

Dessvärre var domarna alerta och noterade att Schumacher inte höll sig på banan i den andra svängen. Han genade över kerbsen och fick således sin tid struken.

När Q1 avslutades var han den första föraren att elimineras. För att strö salt i såren kan vi konstatera att det var hans danska stallkamrat som slog honom på fingrarna och körde femtonde snabbast.

Varför var det irriterande? Visserligen är det inte roligt att få se sig besegrad av sin stallkamrat. Men i det här fallet blir det ännu värre eftersom Kevin Magnussen har en fem platsers nedflyttning inför racet.

Även Lance Stroll som kvalade in på artonde plats framför de två Williamsförarana har en nedflyttning att avtjäna. Skälet till det är att han orsakade kollisionen med Alonso i Austin senast.

Utforska spelutbudet på Mexiko Grand Prix hos Unibet

Startfält i Mexiko Grand Prix 2022

Nedan hittar du startfältet i Mexiko Grand Prix 2022:

 1. Verstappen
 2. Russell
 3. Hamilton
 4. Perez
 5. Sainz Jr
 6. Bottas
 7. Leclerc
 8. Norris
 9. Alonso
 10. Ocon
 11. Ricciardo
 12. Zhou
 13. Tsunoda
 14. Gasly
 15. Schumacher
 16. Vettel
 17. Albon
 18. Latifi
 19. Magnussen
 20. Stroll