Hem » Formel 1 stjärnorna i ordkrig kring världsmästartitlar
AI-genererad bild av Formel 1 stjärnorna i ordkrig kring världsmästartitlar

Formel 1 stjärnorna i ordkrig kring världsmästartitlar

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-01-06

Att Formel 1 är en konkurrensutsatt bubbla är inte någon nyhet. Det pågår alltid meningsskiljaktigheter i världens främsta motorsport – må det vara mellan stall eller racingförare. Under helgen för Mexiko Grand Prix 2022 var det mycket fokus på Red Bulls bestraffning från FIA för sina brott mot budgettaket. Men vid sidan av den kontroversen befinner sig två Formel 1 stjärnor i ordkrig kring världsmästartitlar. Så snart en storm har lagt sig blossar en annan upp i en sedan tidigare frostig relation.

Olika bilar skapar olika förutsättningar

Att vinna en världsmästartitel i Formel 1 är allt annat än enkelt. Det krävs en enastående förare som kan hantera bilen i flera situationer och under varierande förutsättningar.

F1 är egentligen två tävlingar. Varje år gör förarna upp i förar-VM samtidigt som stallen slåss i om konstruktörstiteln.

Det finns alltså ett tävlingsmoment mellan stallen och det bygger på att skapa en så bra bil som möjligt. Alla som ser på Formel 1 kan konstatera att samtliga förare inte har samma förutsättningar.

Somliga bilar är helt enkelt bättre än andra och därmed får förarna som kör dem en konkurrensfördel gentemot sina medtävlande.

Med det i åtanke kan man argumentera för att det är en sak att segra över sin stallkamrat – den enda föraren på i Formel 1 som har samma förutsättningar – och en annan utmaning att slå förare från andra stall.

Det är just den skillnaden, prestationen som ligger till grund för att övervinna sin teamkompis eller förare från andra stall i snarlikt material som ligger till grund för ett pågående ordkrig kring världsmästartitlar. Ingen av de inblandade är dock regerande världsmästare.

Ordkrig kring världsmästartitlar

Under året som gått har Fernando Alonso stått för riktigt starka prestationer. Spanjoren har tidigare i sin karriär toppat Formel 1 ställning i slutet av säsongen. Den nuvarande Alpineföraren blev världsmästare i Renault 2005 och 2006.

Sedan dess har det inte gått lika bra och den dubbla världsmästaren lös med sin frånvaro från Formel 1 efter usla säsonger med McLaren. Efter återkomsten har han dock visat att gammal är äldst – prestationerna på banan har tystat alla som påstått att Alonso är för gammal för att köra racerbil på högsta nivå.

Som om inte uppmärksamheten på racingbanan vore nog så har Alonso dessutom en förkärlek till oortodoxa uttalanden i media. I samband med tävlingen i Mexiko City var han ute igen. Visserligen delade han medias uppmärksamhet med många andra – inte minst Christian Horner samt Steiner och frågan om Schumachers framtid.

Men Alpineförarens kommentarer stack ändå ut och de var av en något elakt karaktär, beroende på hur man ser på saken och vem man frågar. Det var startskottet på ett ordkrig kring världsmästartitlar och hur de ska bedömas.

Dissar Hamitlon – Lyfter Verstappen i ordkrig kring världsmästartitlar

I en intervju med den nederländska tidsskriften De Telegraaf gav Fernando Alonso sin syn på världsmästartitlar i Formel 1. Han diskuterade hur värdet av en VM-titel varierar beroende på hur den vinns och mot vem den bärgas.

Resonemanget är att det är en starkare prestation att besegra och bärga VM-titeln i kamp mot en förare i likvärdigt material från ett annat stall än om man enbart besegrar sin stallkamrat.

Enligt den spanska F1 föraren har Lewis Hamiltons titlar mindre värde eftersom han i mångt och mycket enbart kämpade mot den andra föraren i sitt eget stall.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Spanjoren målar upp bilden av sina egna bedrifter 2005 och 2006 i andra färger vilket har startat ett ordkrig kring världsmästartitlar. Alpineföraren berättar hur han skapade en lucka tidigt under säsongen som han sedan jobbade med resten av säsongen – trots att konkurrenterna hade bättre bilar.

Han säger dessutom att han själv aldrig slogs mot sin egen stallkamrat för att vinna Formel 1 VM. Samma sak pekar han ut rörande Max Verstappens titel som inte vanns genom strider mot Perez.

Efter att intervjun hade släppts vände sig spanjoren dock till social media för att förtydliga att alla världsmästartitlar är otroliga och att de inte kan jämföras med varandra.

Uttalandet i den senaste intervjun kommer efter att Alonso anklagat Hamilton för att bara kunna vinna från första startrutan efter deras kollision i Belgien Grand Prix 2022.

Hamilton ger svar på tal

Lewis Hamilton svarade på Fernando Alonsos uttalande genom ett meddelande på microbloggen Twitter. Det innehöll en bild på Hamilton och Alonso på prispallen säsongen när de tillsammans körde för McLaren.

På bilden står Hamilton högst upp på pallen, och Alonso har presterat sämre än sin dåvarande stallkamrat. Bilden är ackompanjerad av en tumme upp.

När Hamilton tillfrågades vad han tyckte om uttalandet från sin forna stallkamrat var han artig i sitt svar. Han sa att Alonsos uttalande först och främst fick honom att fnittra till en aning.

Vidare sa britten att han alltid försöker vara respektfull när han ombeds kommentera sina racingkollegors insatser och prestationer.

Troligtvis är det en höna av en fjäder – men för oss fans är det alltid roligt med ett litet ordkrig kring världsmästartitlar att grotta ner oss i.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese