Hem » Haas detaljer från beslut om föraruppställningen 2023
tysk-flagga-framfor-regeringsbyggnaden

Haas detaljer från beslut om föraruppställningen 2023

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-06

Nu är Haas bara detaljer från att fatta ett beslut rörande sin föraruppställning nästa säsong. Mick Schumachers vara eller icke vara har varit en långtgående härva. Tysken var aktuell som ersättare till Fernando Alonso i Alpine. Tråkigt nog för Schumachers del så har han inte lyckats säkra något kontrakt. Ryktet säger att Nico Hülkenberg kan ersätta sin landsman som Kevin Magnussens stallkamrat. Efter att Haas har hittat en ny titelsponsor i MoneyGram kan deras fokus flyttas över till förarfrågan.

Kravet på Schumacher: Lös poäng

Inför USA Grand Prix 2022 uttalade sig Gene Haas om Schumachers framtid. Han offentliggjorde då ett krav på sin tyska F1 förare – han måste ta poäng för att få behålla sin plats.

Bethard erbjuder 6,50 på Mick Schumacher topp 10 i Mexiko Grand Prix

Visserligen tog Haas poäng på Circuit of the Americas förra helgen. Men det var inte Schumacher som körde hem välbehövliga pinnar för likväl sin som stallets räkning.

Istället var det Magnussen som på stendöda däck lyckades säkra två poäng efter att ha lyckats köra hela tävlingen på bara två set däck. Haas splittrade strategierna mellan förarna, och Schumachers bil hade plockat upp skador. Tysken drog det kortare strået och pressen på honom följer med till Mexiko Grand Prix 2022.

Schumacher föll dessvärre kort i gårdagens kval. Han lyckades inte ta sig ur Q1 utan hamnade på 16:e plats – en position bakom sin danska stallkamrat. Visserligen har Magnussen en bestraffning vilket lyfter Mick Schumacher en plats i startordningen.

Men nu när Haas bara är detaljer från att fatta ett beslut om sin föraruppställning säsongen 2023 har tysken mycket press på sina axlar.

Steiner: Haas detaljer från beslut om föraruppställningen

Haas är det enda stallet som har en ledig styrning inför nästa säsong. Under delar av F1 2022 ryktades det om att Ferraris italienska reservförare, Antonio Giovinazzi, skulle vara av intresse för Haas.

Men det ryktet har svalnat, inte minst efter att italienaren kraschade under sitt gästframträdande för det amerikanska stallet i det första träningspasset inför USA Grand Prix.

Istället är det Nico Hülkenberg som nämns flitigast i media. Den åldrande tysken har ett rykte om sig att vara oerhört pålitlig.

Just pålitlighet är en egenskap som Haas behöver – och det är en motpol till vad Schumacher har erbjudit hittills i år. Därför kan hela förarsituationen i Haas spela ut med det något konservativa valet av Aston Martins reservförare.

Även om Hülkenberg inte har varit ordinarie i startfältet sedan han tvingades ge plats åt Esteban Ocon i Renault så har han förblivit aktuell. Faktum är att han har kört race varje år sedan han inte längre hade en ordinarie styrning. Tysken har alltså blivit något av en superinhoppare.

Nu har Haas italienska stallchef, Günther Steiner, uttalat sig i frågan om nästa års förare i en intervju med brittiska Daily Mail. Italienaren sade att de just nu går igenom de sista detaljerna och när det är klart kan de fatta ett beslut.

Ingenting är 100 procent bestämt ännu. Så kanske är det så att Schumacher fortfarande har sin framtid i egna händer genom att leva upp till kravet från Gene Haas?

Oavsett vilket så säger Steiner att Haas bara är detaljer från att fatta ett beslut om nästa års föraruppställning.

Unibet erbjuder 4,50 på att Schumacher slutar topp 10 i Mexiko Grand Prix 2022

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese