Hem » Speltips inför USA Grand Prix 2022 på COTA
stenlaggning-med-texten-USA

Speltips inför USA Grand Prix 2022 på COTA

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-13

I helgen går det andra F1-racet för säsongen i Förenta Staterna av stapeln. F1Sverige har hittat speltips inför USA Grand Prix 2022. Banan i Austin är populär både bland fans och förare. Ifjol besökte fler än 400 000 åskådare eventet på Circuit of the Americas och de fick se en riktig nagelbitare där Max Verstappen besegrade Hamilton med 1,33 sekunder. Riktigt så jämnt blir det troligtvis inte i år. Red Bull har säkrat förar-VM redan och troligtvis seglar Verstappen hem racevinsten även den här gången. Inför USA Grand Prix 2022 erbjuder spelbolagen lite drygt 1,50 på att holländaren vinner. Andrafavorit är Ferraris Leclerc men det är inte här vi hittar våra speltips inför USA GP 2022.

Pirellis F1 däck inför USA Grand Prix 2022

Pirelli har valt ut de tre medelhårda gummiblandningarna inför USA Grand Prix 2022 på Circuit of the Americas. Det innebär att stallen kan välja mellan:

  • C2 – Hårda (Vita)
  • C3 – Medium (Gula)
  • C4 – Mjuka (Röda)

Leverantören av F1 däck förväntar sig inga extrema – om än höga- stressnivåer i USA. Asfalten har hyvlats till för att undvika de värsta guppen men den är fortfarande långt ifrån perfekt.

Racingbanans asfalt innebär att F1 teamen troligtvis kommer att behöva samla in mycket data inför USA Grand Prix 2022 vid träningstillfällena. Med det i åtanke kan vi förvänta oss att se väldigt mycket bilar på banan även i det första fria träningspasset.

Faktum är att det blir nykomlingarnas – likt Logan Sargent, Schwartzman och Theo Pourchaire att hålla bilarna på banan och samla in värdefull information inför racet och kvalet. Dessutom har McLaren valt att ge Indycar förare chansen i FP1.

Circuits of the Americas utformning

En viktig aspekt när man letar efter objekt för speltips inför USA Grand Prix 2022 är racingbanans utformning. Circuit of the Americas är inget undantag och här möts förarna av svepande sekvenser av kurvor och höjdskillnader.

Totalt möter förarna 20 kurvor och på racingbanan i Ausin, Texas, finns det två zoner för användning av DRS. Den första DRS rakan återfinns i sektor två mellan kurva elva och tolv med mätpunkten placerad innan ingången till den elfte kurvan.

Den andra raksträckan där DRS är tillåten är start- och mål. Mätpunkten för att få öppna vingen här återfinns mellan den artonde och nittonde kurvan. Förarna måste vara inom en sekund från framförvarande bil för att nyttja funktionen.

USA Grand Prix första sektor innehåller en lång sekvens med svepande och snabba kurvor som gynnar bilarna med mycket downforce. Pirelli har inför USA Grand Prix 2022 meddelat att de förväntar sig att downforce blir viktigt här och tillskrivit behovet 4 av 5.

Sektor två består i stort sett av en väldigt skarp instyrning till den långa bakrakan samt utgången ur kurva tolv som leder förarna in i den tredje något långsammare sektorn. I sektor tre kommer förarna att möta två skarpa och en något längre U-svängar.

I sektor tre kan vi förvänta oss att Aston Martin kommer att vara snabba. Kanske kan de bygga vidare på sin fina form och fortsätta knapra in på Alfa Romeo i kampen om den för dem viktiga sjätteplatsen i Formel 1 VM ställningen.

Totalt körs det 56 varv och det medför att racedistansen blir 308 kilometer på banan som är 5,5km lång.

Speltips inför USA Grand Prix 2022

Om du söker speltips inför USA Grand Prix 2022 har du kommit rätt. F1Sverige har letat upp några spännande F1 odds som sticker ut ur mängden och dessa kan vara av intresse för dig som gillar ett bet.

Vi vet att det är jämnt i striden om fjärdeplatsen mellan McLaren och Alpine i år. Trots det är Alpine en mycket snabbare och bättre bil än McLarens motsvarighet, något som Lando Norris har påpekat vid flera tillfällen.

Britten har fått medhåll – om än inte ordagrant – från Alpine. Det franska stallet hävdar att de har en bil som ska tävla med Mercedes snarare än med McLaren de sista racen för året och den rosa-blå bilen har varit giftig sedan sommaruppehållet.

Senast i Japan Grand Prix där Max Verstappen blev världsmästare i regniga förhållanden var Ocon den främsta av de fyra Mercedes- och Alpineförarna. Med tanke på hur Mercedes har kämpat på banor med ojämnt underlag och porpoising säsongen 2022 kan Circuit of the Americas bidra till att den händelsen återupprepas.

I Alpine har Alonso och Ocon bytt om varandra i termer av att vara den starkare föraren. I Austin förväntar många sig att de kommer att ge en ny motor till Alonso.

Därför tror jag att Ocon är den föraren som kommer att leda fransmännen i kampen mot Mercedes även inför USA Grand Prix 2022. Givet att asfalten är allt annat än jämn här kan silverpilarna få problem.

Därför kan Alpine och inte minst Esteban Ocon ha en god möjlighet att komma topp 6.

Bethard erbjuder 3,60 på att Esteban Ocon slutar topp 6 i USA Grand Prix.

TV-tider inför USA Grand Prix 2022

Austin, Texas ligger sju timmar bakom Sverige i termer av tidszoner. Det innebär att vi får förbereda oss för ett kvällsrace och kval mitt i natten svensk tid inför USA GP 2022.

Nedan hittar du TV-tiderna och du kan titta på sändningarna på ViaPlay.

  • FP1 USA Grand Prix: 2022-10-21 – 21:00
  • FP2 USA Grand Prix: 2022-10-22 – 00:00
  • FP3 USA Grand Prix: 2022-10-22 – 21:00
  • Kval USA Grand Prix: 2022-10-23 – 00:00
  • USA Grand Prix Race: 2022-10-23 – 21:00

Starta en prenumeraton hos Allente och se Formel 1 på TV!