Hem » Mercedes överväger att bryta Budgettaket enligt Wolff
Diagram-och-kalkyl-med-papper-och-penna

Mercedes överväger att bryta Budgettaket enligt Wolff

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-13

Red Bulls budgetöverträdelse har varit den stora snackisen i Formel 1-världen den senaste veckan. Efter långa övervägningar kom FIA fram till att Verstappens stall hade brutit mot de finansiella reglerna under säsongen 2021. Det har retat upp många, inte minst Mercedes stallchef Toto Wolff och hans dito hos Ferrari. Binotto har dessutom uttryckt en viss oro rörande Red Bull och deras uppdateringar även den här säsongen. I kölvattnet efter FIA:s offentliggörande om att de finansiella reglerna inte har efterlevts av Red Bull under fjolåret har Mercedes tagit till ännu starkare retorik. Wolff hävdar nu att Mercedes kan tänka sig att bryta budgettaket med avsikt för att ta ikapp förlorad mark.

Syftet var att skapa en jämnare spelplan

Formel 1 har brottats med finansiella problem under de senaste åren. Flera små F1 stall har gått i konkurs, bland annat vår svenska f1 förare Marcus Ericssons forna stall – Caterham.

Samtidigt har de stora och framgångsrika teamen kunnat spendera stora summor på att anställa den bästa tänkbara personalen och testa olika vägar för tekniks utveckling. Det skapade en ohållbar sportslig situation.

De mindre stallen kunde, och kan fortfarande, i princip inte vinna ett race. Något oerhört oväntat var tvunget att inträffa för att de små stallen ens skulle ha en chans.

Därför infördes budgettaket som Mercedes nu överväger att bryta med avsikt. Genom att begränsa hur mycket kapital som kan allokeras till att utveckla en konkurrenskraftig bil hoppas Formel 1 skapa bättre sportsliga förutsättningar.

Samtidigt blir de ekonomiska möjligheterna att driva stall i sporten bättre och det kan attrahera investerare. Resultatet av budgettaket har hittills varit att värderingarna av stallen har ökat.

Och så har vi så klart fått en stor kontroversiell händelse i form av Red Bull som inte följt regelverket och spenderat mer än vad som var tillåtet.

Mercedes överväger att bryta budgettaket

När FIA offentliggjorde att deras utredning av fjolårets redovisningar från Formel 1 teamen visade att Red Bull hade spenderat mer än tillåtet blev det ramaskri. Redan innan något hade sagt offentligt var Toto Wolff högljudd i Singapore.

Han har lagt vikt vid att överträdelser bestraffas ordentligt för att säkerställa att regelverken följs. Samtidigt har Christian Horner uttalat sig och sagt att Red Bull är helt säkra på att de har följt de finansiella reglerna.

Mercedes kräver nu att Red Bull får ett kännbart straff. Annars överväger de att avsiktligt spendera mer än vad budgettaket tillåter.

Därigenom hoppas de kunna komma ikapp på ett sportsligt plan genom att göra en kalkylerad regelöverträdelse. Detta givet att Red Bull inte får ett kännbart straff.

Det rapporterade crash.net som hänvisar vidare till Italienska Corriere dello Sport.

Nu riktar vi blickarna mot USA Grand Prix som du kan se med ett konto hos Allente eller ViaPlay.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese