Hem » IndyCar förare kör för McLaren under USA GP 2022
racingbil

IndyCar förare kör för McLaren under USA GP 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-13

Den amerikanska marknaden blir viktigare och viktigare för Formel 1 samt för F1 stallen. Det är väldigt märkbart inför USA Grand Prix 2022. McLaren är det senaste i raden som offentliggjort att de kommer att låta en rookie köra bilen under det första träningspasset. Zak Brown har flörtat med idén att locka över förare från amerikanska serier till F1 tidigare. Nu står det klart att en IndyCar förare kör för McLaren under USA GP i FP1.

IndyCar förare kör för McLaren

McLaren har gjort stora ansträngningar för att få sitt varumärke att synas. De har startat ett stall som tävlar i både FormelE och i IndyCar för att nämna några serier utanför Formel 1.

Inför tävlingshelgen i Austin har stallet annonserat att en IndyCar förare kör för McLaren i FP1. Det är den regerande mästaren – spanjoren Alex Palou – som ges chansen.

Därmed kommer McLaren att få stå i rampljuset under fredagens händelser i USA. Valet av Palou innebär att den amerikanska publiken får se en för dem välkänd förare i F1.

Palous framträdande medför att Williams får hård konkurrens om TV-tiden på “hemmaplan”. Det anrika stallet med amerikanska ägare har sedan tidigare annonserat att de tänker ge sin amerikanska F2 förare – Logan Sargent – möjligheten att pröva bilen i USA GP 2022 under det första träningspasset.

Se USA Grand Prix på ViaPlay

Ricciardo ger plats när IndyCar förare kör för McLaren

Att en IndyCar förare kör för McLaren i FP1 på Circuit of the Americas medför att någon måste stå åt sidan. De nya reglerna som infördes inför F1 2022 kräver att varje ordinarie förare stiger åt sidan för en rookie vid minst ett tillfälle under säsongen.

De nya reglerna innebär att Ferrari för första gången låter en grönjöling köra deras bil. Det är deras testförare Robert Shwartzman som kör.

I McLarens fall är det Daniel Ricciardo som får stå åt sidan i Austin. Australiensaren kommer som bekant att lämna stallet, och troligtvis sporten, efter säsongen.

Att det är Ricciardo som kliver åt sidan för Alex Palou i det första träningspasset är lite förvånande med tanke på att det sker i USA. Den ständigt leende australiensaren är nämligen omåttligt populär bland de amerikanska fansen.

Norris avstår FP1 i avslutande racet

Även Lando Norris kommer att behöva stiga åt sidan vid ett tillfälle i år. McLaren har valt att låta britten avstå säsongens sista FP1.

Teckna abonnemang med Allente

Norris lämnar över styrningen till en annan förare än Ricciardo. McLaren har valt att ge två racers från IndyCar chansen att visa upp sig i F1 den här säsongen.

Det första träningspasset i Abu Dhabi innebär att en IndyCar förare kör för McLaren. Det är racevinnaren och högt ansedda mexikanen Pato O’Ward som gör debut i Formel 1 under helgen.

Källa: McLaren Racing