Hem » Orsaken till Red Bulls regelbrott & Browns brev till FIA
Browns-brev-till-FIA-pa-skrivbord

Orsaken till Red Bulls regelbrott & Browns brev till FIA

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Efter att FIA offentliggjorde att Red Bull har brutit mot budgettaket under säsongen 2021 har det blivit ramaskri i Formel1 världen. Mercedes överväger att strategiskt bryta mot de finansiella reglerna och andra har vädrat sitt missnöje. Men hittills är det inte allmänt känt vad som orsakade Red Bulls regelöverträdelse och straffet är inte fastställt. Nu har media hittat en möjlig förklaring till varför Horners organisation spenderade mer än vad som var tillåtet. Samtidigt har McLarens VD Zak Brown uttalat sig rörande potentiella bestraffningar som han anser vara lämpliga.

Så vill Zak Brown att Red Bull bestraffas

Det faktum att FIAs utredning visar att Red Bull har brutit mot budgettaket har medfört irritation hos flera inblandade. Zak Brown är en av dem.

McLarens VD har skrivit ett brev till FIA-presidenten Mohammed Ben Sulayem samt till F1-presidenten Stefano Domenicali som tidigare var stallchef hos Ferrari. Brevet vidarebefordrades dessutom till de övriga stallen som inte har brutit mot de finansiella reglerna.

I brevet nämner Brown – enligt BBC – inte Red Bull vid namn. Men han ger uttryck för sin position rörande att stall som inte följt regelverket måste få kännbara straff som skyddar integriteten av de nya reglerna.

Fusk ger långtgående fördelar

I brevet som har läckt ut till media skriver Brown att fusket med de finansiella reglerna kan få långtgående konsekvenser i en sportslig mening. Summan som Red Bull sägs ha överträtt budgettaket med uppgår till ungefär 2 miljoner USD.

Enligt McLarens VD motsvarar det upp till hälften av utvecklingsbudgeten som ett Formel 1 stall har att röra sig med under en säsong. Därmed kan även en – vad regelverket definierar som mindre överträdelse – få långtgående konsekvenser.

Vill se kännbara straff

McLaren anser inte att ett finansiellt straff är bra nog för att upprätthålla budgettakets integritet. Brown efterlyser sportsliga påföljder som blir kännbara för dem som inte lever upp till reglerna.

I sitt brev skriver han att han önskar se en kombination av finansiella och sportsliga påföljder. Han föreslår följande.

Stall som bryter mot budgettaket ska få nästföljande säsongs budget reducerad med motsvarande belopp samt summan som döms ut som bestraffning. Så om ett stall spenderar 2 miljoner mer än tillåtet ska den efterföljande säsongens budgettak vara 4 miljoner lägre än den ursprungliga begränsningen.

Dessutom vill Brown att regelöverträdelser ska straffas med reducerad tillgång till vindtunneln med upp till 20 procent. En sådan bestraffning bidrar till att jämna ut den sportsliga fördelen som budgetöverträdelsen har medfört.

Brown vill ändra reglerna för budgetöverträdelser

Brown diskuterar dessutom regeländringar i sitt brev till FIA och F1 som syftar till att motverka upprepade regelbrott. Han har identifierat svagheter i regelverket som han anser måste åtgärdas vilket kan göra att stallen respekterar dem bättre.

F1 stall som spenderar upp till 5 procent mer än den angivna summan genomför bara ett mindre regelbrott och straffen en sådan överträdelse är relativt låga. Skulle de spendera ännu mer anses handlingen grövre och därmed blir straffen mer kännbara.

Nu vill McLaren att ett stall som gjort en mindre överträdelse automatiskt hamnar i den grövre kategorin om företeelsen upprepas. Dessutom vill han att gränsen för ett mindre övertramp sänks från fem procent till 2,5 procent eftersom det kan göra en så stor skillnad att spendera någon extra miljon.

Lönepost kan ha medfört att regelbrott

Så vad är det som har orsakat Red Bulls regelbrott? Nederländsk media har tidigare spekulerat i att det skulle vara löneförmåner i form av gratis luncher och att dessa måltiderna skulle ha medfört extra kostnader.

Nu har andra uppgifter framkommit och de är associerade till Formel 1 lön. Visserligen inte till Formel 1 förarna då deras löner inte ingår i budgettaket.

Men enligt Crash.net kan det vara Red Bulls CTO – geniet Adrian Newey – som är orsaken till att Red Bull har brutit mot reglerna kring hur mycket pengar som får spenderas.

Enligt regelverket ska de tre högst betalda anställda inte räknas mot budgettaket. Newey är en av dem som tjänar mest i Red Bull således bör han inte ha räknats in i budgetbegränsningen.

Men enligt FIA är Newey inte anställd hos Red Bull utan han är en konsult. Därmed ska hans finansiella ersättning inkluderas i lönetaket.

Red Bull anser att Newey är anställd hos dem och det är troligtvis här regelbrottet har uppstått. Nu återstår det att se vad de två parterna kommer fram till.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese