Hem » Verstappen blev F1 Världsmästare i Japan GP 2022
Max-Verstappen-tvåfaldig-världsmästare

Verstappen blev F1 Världsmästare i Japan GP 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Max Verstappen blev F1 världsmästare i Japan Grand Prix 2022. Det var en väldigt otydlig situation som krävde att domarna tolkade regelboken noggrant. Till slut slog de fast att resultatet innebar att Red Bulls förare kunde krönas till dubbel världsmästare i Formel 1. Trots svåra väderförhållanden dominerade holländaren och när hans stallkamrat knuffades av banan i sista kurvan fick Leclerc en bestraffning. Den medförde att Max Verstappen kunde säkra sin andra världsmästartitel – något han fick veta efter att han hade intervjuats efter racet.

Såg ut att regna bort

Verstappen säkrade sin världsmästartitel i Formel 1 i ett väldigt regnigt Japan. Faktum är att tävlingen såg ut att regna bort helt och hållet.

Visserligen startade loppet på Suzuka i tid men både Sainz och Albon kraschade på grund av begränsad synlighet. Det drog ut säkerhetsbilen på banan.

Men det dröjde inte länge fören tävlingsledningen beslutade sig för att rödflagga. Det var så nedsatt syn att undanröjningsarbetet inte kunde genomföras på ett säkert sätt.

Hårsmån från farlig olycka

På tal om säkerheten och arbetet med att forsla undan bilar från racebanan. Max Verstappen blev F1 världsmästare i Japan Grand Prix 2022, men rubrikerna kunde ha varit helt annorlunda.

Precis innan racet rödflaggades var det oerhört nära att vi tvingades uppleva en ny krasch som involverade en F1 bil och ett arbetsfordon på Suzuka. Det drar givetvis minnena till Bianchis tragiska olycka.

Pierre Gasly var en bra bit bakom resten av bilarna under säkerhetsbilen. Fransmannen hade tagit ett pitstop för att lägga på de mest extrema F1 däcken för regniga förhållanden.

Därför körde han något snabbare än övriga när han susade förbi bärgningsfordonet. Han var väldigt upprörd över radion, vilket var fullt förståeligt.

Han fick dessutom stöd från flera andra förare som vände sig till social media. Även Christian Horner uttalade sig i direktsändning och kallade incidenten för oacceptabel.

Tacksamt inträffade ingen kollision och F1 kommer säkerligen att utreda händelsen.

Max Verstappen blev F1 världsmästare efter omstart

Efter mycket om och men blev det till F1 racing i Japan. När bilarna väl kom ut på banan var det en väldigt dominant prestation av Verstappen. Han var aldrig hotad i ledningen och då slutresultatet var fastställt kröntes han till tvåfaldig världsmästare i F1.

Vettel och Latifi vinnare i omstarten

Två förare kom lämnar Japan med finare poäng än vad de troligtvis förväntade sig inför tävlingshelgen. Vettel kvalade bra och startade nia. Latifi å sin sida stod på nittonde rutan efter att Gasly valt en start från depån.

Vettels start var bra men på grund av en kontakt med Alonso i starten snurrade han och hamnade i den bakre delen av fältet. Där höll Latifi redan till.

När omstarten väl gick efter rödflaggen valde båda två att dyka in i depån och byta bort full-wet mot inters direkt. Det visade sig vara ett vinnande val som förde dem tillbaka upp på poänggivande positioner.

När förarna tog målflagg var Vettel sexa med en frenetiskt jagande Alonso bakom sig. Latifi kom i mål som nia och tog sig därmed förbi de Vreis i årets Formel 1 ställning, om än på samma poäng.

Bra helg för Alpine när Verstappen blev världsmästare 2022

Helgen tillhör så klart Red Bull, Verstappen och deras motorpartner Honda. Men Alpine måste också lyftas fram. Resultatet i Japan Grand Prix 2022 var perfekt för dem.

Ocon kom i mål som fyra och Alonso slutade sjua. Samtidigt fick McLaren bara med sig en ynka poäng med Norris på tionde plats. Därmed tog de tillbaka den åtråvärda fjärdeplatsen i VM för konstruktörer.

Resultat från Japan Grand Prix 2022

 1. Max Verstappen
 2. Sergio Perez
 3. Charles Leclerc
 4. Esteban Ocon
 5. Lewis Hamilton
 6. Sebastian Vettel
 7. Fernando Alonso
 8. George Russell
 9. Nicholas Latifi
 10. Lando Norris
 11. Daniel Ricciardo
 12. Lance Stroll
 13. Yuki Tsunoda
 14. Kevin Magnussen
 15. Valtteri Bottas
 16. Zhou Guanyu
 17. Pierre Gasly
 18. Mick Schumacher
 19. Carlos Sainz (DNF)
 20. Alex Albon (DNF)